Ο ΜΠΕΡΤ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ

Οι υποτιμητικές συμπεριφορές μπορούν να κάνουν κάποιον στην κυριολοξία να χάσει τη φωνή του. Σημασία έχει ωστόσο να αποδέχεται κανείς τον εαυτό του όπως είναι και με τη βοήθεια των φίλων του να βάζει φρένο στην κοροϊδία και τον εκφοβισμό.

Το "Ο Μπερτ χάνει τη φωνή του" είναι ένα ανάγνωσμα με σύγχρονη ματιά στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών, ένα βιβλίο ύμνος στη φιλία, στη θετική αλληλεπίδραση, στο σεβασμό της προσωπικότητας.



Ο Μπέρτ χάνει τη φωνή του - Εκδόσεις Διόπτρα 

Σύνταξη κειμένου/προσωπική άποψη : Ειρήνη Κούτμου 

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου:


📚Ο Μπερτ είναι ένας γάιδαρος που έχει χάσει τη φωνή του. Ψάχνει παντού για να τη βρει αλλά μάταια. Οι φίλοι που συναντά στο δρόμο τού δείχνουν συμπόνια για το πρόβλημά του και επιθυμούν να τον συνδράμουν στην αναζήτηση της χαμένης φωνής.
Η παρέα μεγαλώνει αλλά οι έρευνες δεν δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή η Μόλι το άλογο ρωτά τον Μπερτ αν θυμάται ποια ήταν η τελευταία φορά που είχε τη φωνή του.
Ο Μπερτ εξιστορεί πως έπαιζε με τις κότες κρυφτό όταν εκείνες είπαν πως είχε την πιο απαίσια φωνή σε όλο το αγρόκτημα και πως οι γάιδαροι καλύτερα να μην είχαν καθόλου μιλιά. Τότε ήταν που η φωνή του  χάθηκε...
 Μη δίνεις σημασία σε λόγια πικρά, λέει κάποιος και βρες τη φωνή σου Μπερτ, γιατί μόνο εσύ μπορείς!📚

Περαιτέρω ανάλυση της ιστορίας


Το νέο βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου που μόλις κυκλοφόρησε από τη Διόπτρα αποδεικνύει ότι η παιδική λογοτεχνία μπορεί να μιλήσει στα παιδιά για ζητήματα που τα απασχολούν με τρόπο λιτό και άμεσο όμως ταυτόχρονα με λόγο γεμάτο κατανόηση και συμπόνια. Έξυπνα αλληγορικός ο συμβολισμός του πόνου που εκφράζεται από την απώλεια της φωνής για τον ήρωα Μπερτ. Γιατί είναι αλήθεια πως όλοι, μικροί και μεγάλοι, χάνουμε τα λόγια μας, πληγώνεται η αυτοπεποίθησή μας, όταν κάποιος μας επιτεθεί άδικα, τονίζοντας σαν αδυναμία την οποία διαφορετικότητα κουβαλάμε.





       Στην ιστορία ο γάιδαρος είναι ένα ζώο με τραχιά και δυνατή φωνή που υφίσταται γι' αυτό το χαρακτηριστικό του την κοροϊδία από κάποια ζώα που παίζουν μαζί του. Είναι οι κότες,  που αν και τον προσκάλεσαν να έρθει στο παιχνίδι τους, στη συνέχεια τον μειώνουν και τον υποτιμούν για τη φωνή του. Μικρή αλλά όχι αμελητέα αυτή η λεπτομέρεια - το ότι τα ζώα που κοροϊδεύουν έκαναν παρέα με τον Μπερτ. Η προσθήκη αυτή προσδίδει επιπλέον ρεαλισμό στην ιστορία καθώς συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα που βιώνει ένα μικρό παιδί στην μικροκοινωνία του, στο σχολείο του, στην παιδική χαρά κ.α. Γιατί πράγματι, δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο αυτός που μοιάζει φίλος, να ασκεί λεκτική βία, να φέρεται άδικα και σκληρά, δίχως να νοιάζεται για τη λύπη που με τα σχόλιά του προκαλεί.
  
Το βιβλίο ωστόσο περνάει όμορφα το μήνυμα στον αναγνώστη ότι οι πραγματικοί φίλοι ποτέ δεν κρίνουν με τρόπο δεικτικό και κοροϊδευτικό, με τρόπο που πληγώνει. Αντίθετα αποδέχονται την οποία διαφορετικότητα, -και συνήθως μάλιστα δεν την βλέπουν καν- αφού την καλύπτει,την λειαίνει, την εξαφανίζει το πέπλο της αγάπης και της καλοσύνης. 
Στο σκελετό της ιστορίας του Μπερτ βρίσκονται η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η αποδοχή του εαυτού και η ενσυναίσθηση, μια αξία που τόσο έχει ανάγκη η εποχή μας και που αν αναπτυσσόταν περισσσότερο θα μπορούσε σίγουρα ο κόσμος μας να γίνει πολύ καλυτερος. 

Η εικονογράφηση με τον πολύχρωμο και παραμυθώδη χαρακτήρα της δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή με την αφήγηση! 

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου | εικόνες Χρύσα Σπυρίδωνος | Εκδόσεις Διόπτρα |Έτος Α'κυκλοφορίας: 2022 | Προτεινόμενη ηλικία αναγνωστών από 3 ετών



Ακολουθήστε τις προτάσεις μου για παιδικά και εφηβικά βιβλία όλων των ηλικιών στα μέσα δικτύωσης: 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts