ΣΕΙΡΑ Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΚΟΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ - ΒΙΒΛΙΟ 1 - ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ


Παιδιά ιδιαίτερα, με δυνατότητες ξεχωριστές, κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Όμως οι κοινωνίες των "φυσιολογικών" άνθρωποι φοβούνται το διαφορετικό, το κοροϊδεύουν, το απομονώνουν και κάποιες φορές αποζητούν να το εξοντώσουν. Ένα ιδιαίτερο σχολείο συγκεντρώνει αυτά τα ιδιαίτερα παιδιά, τα απομακρύνει από το περιβάλλον στο οποίο ασφυκτιούν και τα μαθαίνει να ελέγχουν και να βελτιώνουν τα ταλέντα τους, να αποδέχονται τον εαυτό τους και κυρίως να τον αγαπούν όπως είναι...

 


 

Για έναν βιβλιοφάγο που δεν είναι πια τόσο μικρός, δεν είναι εύκολο να βρεις αναγνώσματα που θα τον συναρπάσουν (συγχωρήστε με που μιλάω πάντα σε αρσενικό πρόσωπο, είναι μόνο χάριν συντομίας). Είναι δυσκολο το ηλικιακο αυτό μεταίχμιο ως προς το βιβλίο. Το παιδί είναι πλέον ένας εκλεκτικός αναγνώστης, που όμως δεν είναι ακόμα σε θέση να διαλέγει μόνος του. Το κριτήριο του είναι αυστηρό και ίσως λόγω προεφηβείας- εφηβείας, έχει την τάση να απορρίπτει. 
🐬Τι χαρά για μένα λοιπόν όταν ο Ορέστης μου κόλλησε με το εξαιρετικό βιβλίο του Γιώργου Παναγιωτάκη "Το καταφύγιο". Το διάβασε και μου ζήτησε αμέσως τα επόμενα δύο της τριλογίας "Η λέσχη των αλλόκοτων πλασμάτων". Το ξεκίνησα κι εγώ και ομολογώ δεν μπορούσα να το αφήσω κάτω. 
Φαντασία, γρήγορη πλοκή,  αγωνία και ανατροπές σε μια περιπέτεια που πιθανόν να αντλεί έμπνευση από τον κινηματογράφο και τις ταινίες του φανταστικού, όμως ξεπερνάει γρήγορα το σκόπελο της ταύτισης μαζί τους. Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν παιδιά διαφορετικά, παιδιά που έχουν βιώσει κάποιο δράμα στο παρελθόν και ζουν αναγκαστικά με την οποία διαφορετικότητά τους προσπαθώντας όπως όλοι, να βρουν το δρόμο τους στη ζωή. Όμως η ζωή είναι για εκείνα, όπως λέει ο Κάφκα, ένα τεντωμένο σκοινί λίγο πάνω από το έδαφος, προορισμένο να σκοντάφτει περισσότερο πάνω του πάρα να βαδίζει κατά μήκος του. 
📚Ο Μάρκο είναι ενα αγόρι που έχει ένα πτερύγιο στη ραχοκοκκαλιά του και συναντάει την Αλίσια που κάθε σύγχυσή της προκαλεί αντίστοιχου μεγέθους σεισμική δόνηση, στο δρόμο για το νέο τους σχολείο, τη λέσχη των αλλοκοτων πλασμάτων. Εκεί θα γνωρίσουν μαθητές και δασκάλους που ο καθένας έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και θα βοηθηθούν στο να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα τους, να εναγκαλίσουν το ταλέντο τους και θα γνωρίσουν τον εαυτό τους. 
Το κείμενο δεν παραδίδεται στο ευφάνταστο της κινηματογραφικότητάς του. Αυτή εξυπηρετεί οπωσδήποτε την πλοκή της ιστορίας, ωστόσο αναδεικνύεται μια τέτοια εσωτερικότητα στους χαρακτήρες και στην αγωνιώδη αναζήτηση του σκοπού της ζωής τους που είναι σπάνια στο παιδικό-νεανικό μυθιστόρημα.

Ακολουθήστε μας στο Instagram 

στη σελίδα μας @biblia_gia_ta_paidia 

και δείτε σελίδες μέσα από το βιβλίο καθώς και

σχόλια αναγνωστών και φίλων της σελίδας! 

                                                     Διεύθυνση συνδέσμου:





Παιδί 10+

Εκδόσεις: Πατάκη
 
Συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης

Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά

Σελίδες: 136

Α' Εκδοση: 2017

ISBN:978960167356-1

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts