ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία είναι το πιο εμβληματικό χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα όλων των εποχών, αγαπημένο βιβλίο για δεκάδες γενιές παιδιών από το 1843 ως σήμερα.

 

Η ωραιότερη χριστουγενιάτικη ιστορία που γράφτηκε ποτέ!
Χριστουγεννιάτικη Ιστορία - Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Ντίκενς είναι ένα βιβλίο σταθμός στην αναγνωστική πορεία ενός ανθρώπου. Η ιστορία μαγεύει τον αναγνώστη με τη συναρπαστική εξέλιξή της και με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί καθώς τα σκηνικά εναλλάσσονται. Περισσότερο απ' όλα είναι όμως καθεαυτή η επαφή με τη γλώσσα και τη διάνοια του Ντίκενς που κάνουν αυτό το βιβλίο αξέχαστο σε όποιον είχε τη χαρά στα νεανικά του χρόνια να το διαβάσει. 

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ο πάμπλουτος και τσιγκούνης ήρωας της ιστορίας που ξετυλίγεται κάποια παραμονή Χριστουγέννων. Τρεις οπτασίες εμφανίζονται εκ περιτροπής μπροστά του και του ζητούν να τις ακολουθήσει. Είναι το φάντασμα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Η σειρά από τα περίεργα γεγονότα που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του έκπληκτου Σκρουτζ, θα προκαλέσουν τη μεταμόρφωση της προσωπικότητάς του από γκρινιάρη, αλαζόνα και μίζερο σε έναν καλοσυνάτο, δοτικό και σπλαχνικό άνθρωπο. Η ιστορία του συναρπάζει, συγκινεί και προβληματίζει μικρούς και μεγάλους. 

Ο Ντίκενς ήταν ένας συγγραφέας που μέσα από τα βιβλία του κατέδειξε τις παθογένιες των ταξικών διαχωρισμών της εποχής του, την ανάγκη κοινωνικής πρόνοιας και της προστασίας των παιδιών και αγωνίστηκε για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη. Η πέννα του καυτηριάζει σε όλα του τα έργα χαρακτήρες των ανώτερων κοινωνικών τάξεων που εκμεταλλεύονταν την ισχύ τους εις βάρος των φτωχών αλλά και την απουσιά των θεσμών για τη προστασία των πιο απροσταύτευτων μελών της κοινωνίας. Ο Ντίκενς ωστόσο έχει πίστη στον άνθρωπο που μπορεί να αγωνιστεί, στον χαρακτήρα του που μπορεί να μεταστραφεί και να αναγνωρίσει τις πραγματικές αξίες της ζωής, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη συμπόνια, την καλοσύνη και την αγάπη. 

Αγαπημένα μου σημεία στο βιβλίο: 

  • το τέλος "Ο Σκρουτζ κράτησε το λόγο του κι ακόμα παραπάνω ...Κάποιοι γελούσαν βλέποντας τούτη τη μεταμόρφωσή του, μα αυτός τους άφηνε να γελούν και λίγο τον ένοιαζε. Γιατί ήταν αρκετά σοφός ώστε να ξέρει πως κάθετι καλό που αρχινά σε τούτο εδώ τον κόσμο, βρίσκει πάντα στο ξεκίνημά του κάποιους που θα το περιγελάσουν..."  

  • και ένα σημείο της συνομιλίας του Σκρουτζ με το δεύτερο πνεύμα "Απ' τις πτυχές του ρούχου του φανέρωσε δύο παιδιά. Δυστυχισμένα, θλιβερά, φοβισμένα, αποκρουστικά, άθλια. Γονάτισαν στα πόδια του και αρπάχτηκαν απ' τα ρούχα του. - Άνθρωπε! κοίταξε έδω. Κοίταξε εδώ κάτω!φώναξε δυνατά το φάντασμα.... -Πνεύμα είναι δικά σου τα παιδιά; ψέλλισε ο Σκρούτζ μη μπορώντας ν' αρθρώσει άλλη λέξη. -Είναι τα παιδιά του ανθρώπου, αποκρίθηκε το πνεύμα κοιτώντας κατά το μέρος του. Πρόσφυγαν κοντά μου, κάνοντας έκκληση εκ μέρους των πατεράδων τους. Το αγόρι είναι η Άγνοια. Το κορίτσι η Ένδεια. Φυλάξου κι απ' τα δυο, απ' όλα όσα σέρνουνε μαζί τους, μα πιότερο φυλάξου από τούτο το αγόρι, γιατί στο μέτωπό του βλέπω γραμμένη την καταδίκη, εκτός κι αν σβήσει ετούτη η γραφή. Αρνήσου τη! φώναξε το πνέυμα τεντώνοντας το χέρι τουκατά τη πολιτεία. Κακολόγησε εκείνους που σας τα λένε αυτά! Παραδέξου το για τις φατριαστικές σας επιδιώξεις κι άφησε να χειροτερέψει. Και περίμενε το τέλος! -Δεν έχουν κάποιο καταφύγιο, κάποια στέγη; φώναξε ο Σκρούτζ. -Δεν υπάρχουν φυλακές; αποκρίθηκε το πνέυμα επαναλαμβάνοντας τα ίδια του τα λόγια και γυρνώντας κατά κείνον για τελευταία φορά. Δεν υπάρχουν πτωχοκομεία;..."      

 

❄Οπωσδήποτε η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία δεν είναι ένα βιβλίο μόνο για παιδιά αλλά ένα αριστουργηματικό ανάγνωσμα για όλες τις ηλικίες.
Αν δεν το έχετε διαβάσει, ή αν έχετε χρόνια να το πιάσετε, δανειστείτε το από το παιδί σας. Θα ανακαλύψετε σημεία που ίσως ως παιδία ή έφηβοι είχατε προσπεράσει και θα θυμηθείτε παράλληλα πόσο ονειρική παρέα είναι ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας. Το ίδιο έκανα κι εγώ!Κι ύστερα μαγεμένοι ο γιος μου κι εγώ το κουβεντιάσαμε παρεούλα και σκεφτήκαμε ότι όλοι μας λίγο πολλοί μπορεί να γίνουμε λιγάκι σαν τον Σκρουτζ, γκρινιάρηδες και καμια φορά λίγο μονόχνωτοι.
 

Τα Χριστούγεννα ομως είναι εποχή επαναπροσδιορισμού του μέσα και του έξω, είναι η καταλληλότερη εποχή να πούμε στους φίλους μας ανθρώπους μας ότι τους αγαπάμε, έστω και από μακρυά...Εγώ εύχομαι σε όλους σας καλές γιορτές με υγεία, πολλά παιδικά χαμόγελα και πολλά ομορφα βιβλία!!

🎄❄🎄❄🎄❄

 

Παιδί από 10 ετών 

Εκδόσεις Καστανιώτη για την Εφημερίδα των Συντακτών 

Συγγραφέας Charles Dickens 

Μετάφραση: Μαρία Κιτσικοπούλου

Σελίδες 160 

Α' Έκδοση για τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη: 1984 (A΄ έκδοση του πρωτότυπου στα αγγλικά το έτος 1843 με τον τίτλο "A Christmas Carol")

ISBN:9786185334222

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts