Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΠΙ

Τα παιδάκια μας μεγαλώνουν και ανθίζουν σαν τα λουλούδια. Μαζί με την ωριμότητα όμως μοιραία έρχεται και μια μικρή δόση ανησυχίας. Μπορεί να είναι μια μικρή ανασφάλεια μπορεί να είναι άγχος. Το σίγουρο είναι πως όταν η ανησυχία εμφανιστεί είναι πια λόγο δύσκολο να εξαφανιστεί. Δύσκολο όμως δε σημαίνει αδύνατο, η Ρούμπι έχει γι' αυτό μια συνταγή απλή και πάντα πετυχημένη!
Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου 

Παιδί και Βιβλίο www.paidi-kai-biblio.blogspot.com Ένα υπέροχο ανάγνωσμα γεμάτο τρυφερότητα και συμπόνια για το παιδάκι που βιώνει αγχός και ανησυχία.
Η ανησυχία της Ρούμπι - εκδόσεις Ψυχογιός

Η Ρούμπι είναι χαρούμενο και γελαστό παιδάκι. Παίζει, διασκεδάζει και ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω της. Όλα αυτά μέχρι τη μέρα που εμφανίστηκε κοντά της μια μικρή ανησυχία. Η ανησυχία στην αρχή ήταν μικρή, ωστόσο η παρουσία της κοντά στη μικρή Ρούμπι ήταν επίμονη και μόνιμη. Καθώς ο καιρός περνάει η ανησυχία της Ρούμπι μεγαλώνει. Μπορεί να ήταν αόρατη σε όλους, όμως η παρουσία της ανησυχίας γίνεται σιγά σιγά σχεδόν αφόρητη για το κοριτσάκι.  

Μια μέρα -και ενώ η ανησυχία της Ρούμπι έχει γίνει θεόρατη και πανταχού παρούσα, γίνεται κάτι απίστευτο. Η Ρούμπι συναντά τυχαία στο πάρκο ένα αγοράκι και που το συντροφεύει κι εκείνο μια ανησυχία. Είναι η στιγμή που η Ρούμπι συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι γύρω της που κουβαλούν κι εκείνοι τους δικούς τους φόβους, άγχη και ανησυχίες. Η Ρούμπι πλησιάζει το αγοράκι κι εκείνο της ανοίγει την ψυχή του για όσα βαραίνουν τη σκέψη του και την ψυχή του.

Με την κουβέντα, ως δια μαγείας, οι ανησυχίες των δύο παιδιών αρχίζουν να συρρικνώνονται, να μικραίνουν και να εξαφανίζονται!

Η σειρά του Τομ Πέρσιβαλ για τα συναισθήματα δε μοιάζει σε τίποτα με ότι μπορεί να έχετε δει ως τώρα στο παιδικό βιβλίο. Επιλέγει να προσεγγίσει τα παιδικά συναισθήματα με έναν τρόπο έμμεσο και τόσο ανθρώπινο που συγκινεί. Η Ανησυχία της Ρούμπι μέσα από τη φαντασία του Πέρσιβαλ έχει υπόσταση είναι σαν μια κατσουφιασμένη απροσδιόριστη μορφή, ένα μικρό φαντασματάκι μορφή που δεν αφήνει στιγμή το παιδί να ησυχάσει από την επίμονη παρουσία του.  

Χωρίς πολλά λόγια άλλα μιλώντας μέσα από τις εικόνες που δημιουργεί, ο Πέρσιβαλ μας παρουσιάζει το σκεπτικό του και μας κάνει να θαυμάζουμε τον τρόπο που επιλέγει να προσεγγίσει το ζήτημα του παιδικού άγχους. 

Βλέπουμε λοιπόν τη Ανησυχία να μεγαλώνει καθώς αλλάζει η ζωή του παιδιού. Ένα κεράκι γενεθλίων..., η Ρούμπι είναι ένα χρόνο πιο μεγάλη, προσπαθεί να μάθει ισορροπία στο ποδήλατό της, να εξασκηθεί στο πιάνο, πρέπει πια να αποχωριστεί τους γονείς της και να πάει στο σχολείο... Μαζί με τις υποχρεώσεις και τις νέες συνθήκες στις οποίες το παιδάκι προσπαθεί να ανταπεξέλθει, με το τέλος της ξεγνοιασιάς και την χαλαρής ανεμελιάς της πολύ μικρής ηλικίας του, εμφανίζεται το άγχος με τη μορφή της κατσουφιασμένης μουτζούρας. 

Ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικό μαζί με τις νέες γνώσεις, μάζι με τις νέες συνθήκες στη ζωή ενός παιδιού (και όχι μόνο) να έρχονται και άγχη που πριν δεν υπήρχαν, εντούτοις αυτά για ορισμένους ανθρώπους είναι κάπως μεγαλύτερα και πιο πιεστικά. Για ένα παιδί μια τετοια κατάσταση είναι σαφώς δυσκολότερη γιατί δεν ξέρει τι του συμβαίνει δεν μπορεί να το ονοματίσει, πόσο μάλλον να το διαχειριστεί. Κι έτσι το άγχος, η Ανησυχία, μεγάλώνει, ολοένα μεγαλώνει και γιγαντώνεται. 

Μέσα από την πραγματικά πανέξυπνη εικονογράφηση του Πέρσιβαλ παρατηρούμε κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό: οι ενήλικοι στο δωμάτιο δεν αντιλαμβάνονται οτι το παιδάκι σέρνει μαζί του την Ανησυχία, ούτε οι γονείς, ούτε η δασκάλα, ούτε κανείς. Έτσι το παιδάκι νιώθει ακόμα πιο αγχωμένο, καθώς η ανησυχία του είναι αόρατη σε όλους και με κανέναν δε μπορεί να μοιραστεί το βάρος της.

 Πόσο σημαντική όμως είναι στο βιβλίο η στιγμή που το παιδί ανακαλύπτει ότι η λύση στο πρόβλημα της ανησυχίας του είναι ο διάλογος. Η υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου χρωματίζει μαγευτικά την εικόνα της αποκαθήλωσης της ανησυχίας από τη δεσποτική παρουσία της, τη στιγμή που τα δύο παιδάκια ανοίγουν τις καρδιές τους και μοιράζονται τα προβλήματά τους!

Η ανησυχία μπορεί πάλι να εμφανιστεί, δεν υπάρχει πανάκεια που να εξαφανίζει δια παντώς τα προβλήματα και το άγχος που σέρνουν μαζί τους. Όμως το σπουδαίο μήνυμα του βιβλίου -εκτός δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, είναι ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος μας είναι να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας με κάποιον που εμπιστευόμαστε. Έτσι αποφορτίζουμε τη ψυχή μας από τη μοναξιά, νιώθουμε πάλι ευτυχισμένοι και χαιρόμαστε τη ζωή! 
Παιδί και Βιβλίο www.paidi-kai-biblio.blogspot.com Ένα υπέροχο ανάγνωσμα γεμάτο τρυφερότητα και συμπόνια για το παιδάκι που βιώνει αγχός και ανησυχία.
Η ανησυχία της Ρούμπι - Εκδόσεις Ψυχογιός
 Στους κύκλους του παιδικού βιβλίου η κατηγορία των βιβλίων για τα συναισθήματα έχει lovers και haters. Η αιτία για τη έντονη αρνητική κριτική που έχουν δεχτεί αυτή η κατηγορία βιβλίων οφείλεται βασικά στο ότι πάρα πολλά από αυτά σχεδόν υποδεικνύουν στο παιδί πως νιώθει, ή πως πρέπει να νιώθει σε διάφορες συνθήκες και προτείνουν τεχνικές διαχείρησης με τις οποίες έχει κανείς τη αίσθηση βρίσκεται στην πολυθρόνα του ψυχολόγου.
 
Τα βιβλία του Πέρσιβαλ έρχονται να μιλήσουν για τα συναισθήματα με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό και γι' αυτό ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία βιβλίων. Μέσα από τη δύναμη της εικόνας ο ευφυής δημιουργός καταφέρνει να δώσει σχήμα και μορφή στο αρνητικό συναίσθημα και να το αντιμετωπίσει με αντίδοτο την εμπιστοσύνη και τη αποφόρτιση του διαλόγου. 

Αποκαλύπτοντας σιγά σιγά το πρόβλημα, χωρίς υποδείξεις, χωρίς δεικτικότητα μα με τρυφερότητα και προσοχή, ο αναγνώστης συναισθάνεται τα συναισθήματα των ηρώων και ενδεχομένως βρίσκει σημεία με τα οποία μπορεί και η δική του ψυχολογία να ταυτιστεί. Και δεν μιλώ μόνο για τον μικρό αναγώστη... 

Προσωπική μου άποψη είναι ότι στα παιδιά μέσα από τα βιβλία και μέσα από το παιχνίδι πρέπει να μιλάμε έμμεσα, με περιγραφές ανθρώπινες, που να σκιαγραφούν το πρόβλημα, αντιμετωπίζοντάς το με καλοσύνη, κατανόηση και υπομονή. Έτσι και οι περιγραφές του Πέρσιβαλ γίνονται μια τρυφερή αγκαλιά για το παιδί, ενώ οι ιστορίες του τελειώνουν πάντα με μια αισιόδοξη ματιά, θυμίζοντάς μας πόσο σημαντικό είναι να χαιρόμαστε τη ζωή και να μην αφήνουμε τα προβλήματα να κυριεύουν την καθημερινότητά μας. 

Σας συστήνω να έχετε υπόψη σας ολοκληρη αυτή την εξαιρετική σειρά που εκτός από τη ανησυχία της Ρούμπι περιλαμβάνει ακόμα το εξίσου αγαπημένο μου "Τα φτερά του Νόρμαν", "Ο θυμός του Τόμι" και το "Η Μίσα κάνει φίλους" πάντα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τομ Πέρσιβαλ - Εκδόσεις Ψυχογίος

Επισκεφτείτε τη σελίδα μου στο Instagram @biblia_gia_ta_paidia και δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου!

Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook στη σελίδα μου Παιδί και Βιβλίο @paidikaibiblio https://www.facebook.com/paidikaibiblio/

Βρίσκετε τα βιβλία του Τομ Πέρσιβαλ στο βιβλιοπωλείο σας ή στο βιβλιοπωλείο και την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου
https://www.psichogios.gr/el/h-anhsyxia-ths-roympi.html

Παιδί από 3 ετών

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Δημιουργός: Τομ Περσιβαλ

Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Σελίδες: 36

Α΄Έκδοση στα ελληνικά: 2019

ISBN: 9786180129182


Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts