ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Οι κούκλες που αποτελούν τα εκθέματα σε ένα Μουσείο Κούκλας δέχονται μέσα στη νύχτα δύο παράξενες δύο επισκέπτριες, τη Νατάρα που είναι μια μικρή προσφυγοπούλα και τη Φατίμα την αγαπημένη της κουκλίτσα. Μια μια η κούκλες του μουσείου, μας παρασύρουν σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο για να γνωρίσουμε την καθημερινότητα των ελληνικών οικογενειών ανά τους αιώνες.
Το βιβλίο "Οι κούκλες του μουσείου" είναι ένα εξαιρετικό αντιπολεμικό βιβλίο που αξίζει μια θέση σε κάθε παιδική-εφηβική βιβλίοθήκη.
Το βιβλίο "Οι κούκλες του μουσείου" είναι ένα εξαιρετικό αντιπολεμικό βιβλίο που αξίζει μια θέση σε κάθε παιδική-εφηβική βιβλίοθήκη.
Η οικογένεια της μικρής Νατάρα φτάνει στην Αθήνα μετά από ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι για να γλιτώσει από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα της. Η Νατάρα είναι αχώριστη με την κουκλίτσα της τη Φατίμα. Ένα απαλό νυχτερινο αεράκι παρασέρνει τις δυο τους στο Μουσείο της Κούκλας που βρίσκεται απέναντι από την προσωρινή στέγη της οικογένειας. Εκεί θα γνωρίσουν κούκλες από όλες τις ιστορικές περιόδους της Ελλάδας και θα ακούσουν με ενδιαφέρον την ιστορία που κάθεμια έχει να αφηγηθεί. Κάθε κούκλα ήταν κάποτε, -όπως και η Φατίμα για τη Νατάρα, αχώριστη παρέα κάποιου παιδιού. Η τρυφερή αφήγησή τους μας ταξιδεύει στο χρόνο στις σημαντικότερες περιόδους του Ελληνικού Έθνους.
Η πλαγκόνα ήταν η κούκλα της Αριάδνης στην αρχαία Αθήνα τον 4ο αιώνα π.Χ., η Μπεμπέκα και η Άννα ήταν οι κούκλες της Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη του 1200μ.Χ. Οι κουτσούνες ήταν οι κούκλες της Σοφίας γύρω στο 1750, η Μπεμπέκα η κούκλα της Σμαρώς στη Σμύρνη γύρω στο 1920 και ο Λουκάς ήταν η κούκλα για το κουκλοθέατρο του Αντώνη στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
![]() | |
|
Αδυσώπητος κοινός παρονομαστής των ιστοριών είναι ο πόλεμος, με όλα τα δεινά που φέρνει μαζί του. Σε κάθε ιστορία ωστόσο, ακόμα κι αν πρόκειται για την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους ή την καταστροφή της Σμύρνης, η αφήγηση δεν εμπλέκεται σε λεπτομέρειες που μπορεί να στεναχωρήσουν το μικρό αναγώστη. Ο σκοπός που κατά τη γνώμη μου επιτυγχάνεται πλήρως είναι να προβληματιστεί το παιδί για το τι σημαίνει πόλεμος, πώς αναστατώνονται οι ζωές των ανθρώπων από αυτόν και πως ακόμα και η ίδια η επιβίωση δεν είναι καθόλου δεδομένη, λόγω των μαχών, των διωγμών, της πείνας...
Το μένος του πολέμου στο βιβλίο αυτό το υπερβαίνει η τρυφερότητα και το δέσιμο του παιδιού με το πιο αγαπημένο παιχνίδι όλων των εποχών, την κούκλα. Μέσα από τη σχέση αυτή έρχεται και ξεπηδά αυτόνομα θαρρείς η αισιοδοξία και η πίστη ότι κάποτε στο μέλλον οι άνθρωποι θα γίνουν καλύτεροι και θα σταματήσουν να θέλουν να επιβάλλονται ο ένας στο άλλον.
Το αντιπολεμικό αυτό βιβλίο, με το υπέροχο ελληνικό χρώμα, μοιάζει σαν αφήγηση της προγιαγιάς όλων μας και γι΄αυτό με τόση ευκολία το νιώθουμε "δικό μας" από την αρχή ως το τέλος. Για παιδί γύρω στα 11 μην το χάσετε με τίποτα!
Δείτε παρακάτω εικόνες από διάφορες κούκλες, σαν αυτές που περιγράφονται στο βιβλίο, οι οποίες φυλάσονται μεν σήμερα σε μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού, όμως κάποτε ήταν η τρυφερή συντοφιά κάποιου μικρού παιδιού...
Ακολουθήστε μας στο Instagram στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia και δείτε σελίδες μέσα από το βιβλίο καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων της σελίδας!
Διεύθυνση συνδέσμου:
Παιδί από 11 ετών
Εκδόσεις Ψυχογιός
Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου
Σελίδες: 96
Έτος Α' Έκδοσης : 2020
ISBN: 9786180133516
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου