ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ

Στο Νησί που είναι ο τόπος των ανθρώπων άξιος ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να μιλήσει με τις λέξεις που αγαπάνε. 

Το Νησί με τις λέξεις που αγαπάνε δεν είναι μια ιστορία αγάπης, είναι μια ιστορία για την αγάπη και για την ανάγκη αυτή να πρωταγωνιστεί στις ζωές μας. Έρχεται μια μέρα οι άνθρωποι στο Νησί καλούνται να μιλήσουν με τις λέξεις τις αγάπης και να φτιάξουν με αυτές τη δική τους ιστορία. Για άλλον η αγάπη είναι ο έρωτας και η αφοσίωση, για άλλον είναι η τόλμη και η δικαιοσύνη, για αλλον είναι μοιραίο το ταίριασμα και επαναπροσδιορισμός της προσωπικότητας...
Συντάκτης Ειρήνη Κούτμου
Παιδί και Βιβλίο www.paidi-kai-biblio.blogspot.com "Το Nησί με τις λέξεις που αγαπάνε" - ένα αριστρούργημα της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας.
Το νησί με τις λέξεις που αγαπάνε - Εκδόσεις Πατάκη


📚Ένα κομμάτι γης και γύρω γύρω θάλασσα. Κάποιοι το λένε Παραλία, κάποιοι άλλοι Βουνό. Τελικά του έμεινε το όνομα Νησί.
Στο Νησί αυτό κυβερνά ο Άρχοντας και η Αρχόντισσα οι οποίοι όμως γερνούν δυστυχώς χωρίς απογόνους. Με θλίψη παρατηρούν πως η κοινωνία του τόπου τους έχει γίνει κυνική κι όλοι κυνηγούν το κέρδος, ενώ το το αγνό συναίσθημα τείνει να εκλείψει. Αν όμως βρεθεί κάποιος να ανακαλύψει ξανά τα λόγια της καρδιάς και να φτιαξει μια ιστορία με τις λέξεις της αγάπης, αυτός θα πάρει το θρόνο. Έτσι αποφάσισαν οι άρχοντες.
Έξι μόνο φάκελοι φτάνουν στην ορισμένη ημερομηνία στο παλάτι. Μόνο έξι ιστορίες "με τις λέξεις που αγαπάνε".. Θα βρεθεί άραγε ανάμεσα τους ο άξιος που θα βγάλει το Νησί από το τέλμα που έχει βρεθεί;📚

Αν ένα ποίημα δεν ήταν ποίημα, αν οι λέξεις του άλλαζαν γνώμη και έφτιαχναν ένα παραμύθι τότε θα το βρίσκατε μέσα σ' αυτό το βιβλίο που ο καλοκεντημένος λόγος του απλώνεται σαν φουσκοθαλασσιά και σφυρίζει σαν το απαλό αεράκι ανάμεσα στα ψηλωμένα στάχια.

Τι ψάχνει κανείς να βρει σε μια κοινωνία προοδευτική; Ανθρώπους που να λογαριάζουν καλά τα ποσά για να φέρουν περισσότερα χρηματα; Αυτό και μια μηχανή το κανονίζει. Μήπως η αληθινά προοδευτική κοινωνία διαφυλάσσει ότι είναι πολύτιμο κι αναζητά ανθρώπους που να θυμούνται τα λόγια της αγάπης;

Τι να πρωτοπώ λοιπόν για το βιβλίο αυτό...Η ιστορία του απλώνεται σε έξι μικρότερες ιστορίες και μαζεύεται ξανά γύρω από την ανίκητη βαρύτητα του πυρήνα που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο, το ανθρώπινο πνεύμα της σοφίας, της συμπόνιας, της αγάπης, της δικαιοσύνης, του έρωτα και του θάρρους.
Είναι ένα παραμύθι γραμμένο για το ταξίδι που θα κάνουμε μαζί του κι όχι για να καταλήξει σε κάποιο ανατρεπτικό ή συγκλονιστικό τέλος. Και το αναγνωστικό αυτό ταξίδι, σας το εγγυόμαι είναι λυρικό, μα δεν είναι παντού γαλήνιο. Κάπου κάπου μικροί σεισμοί το συντροφεύουν, όταν ο άνθρωπος από μικρός γίνεται μεγάλος, τόσο μεγάλος που να μπορεί να κρατήσει στα χέρια του τον εαυτό του και τον κόσμο.

Κάθε ιστορία καταφτάνει στα χέρια των αρχόντων σε ένα χρωματιστό φάκελο. Δική μου αγαπημένη είναι η ιστορία στον κόκκινο φάκελο. Δεν ξέρω τι αποτέλεσε έμπνευση για το συγγραφέα για τη συγκεκριμένη αυτή ιστορία αλλά σε έμενα θύμισε πολύ έντονα το Άξιον Εστί του Ελύτη με το εμβληματικό χωρίο "Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ". Συγκλονίστηκα με αυτό το κεφάλαιο, το ομολογώ, με πόσο καθαρό απλό και διεισδυτικό τρόπο με τον αποφάσισε ο συγγραφέας να τονίσει την αξία της δικαιοσύνης, του θάρρους και της επανάστασης απέναντι στο δεσποτισμό και τη αδικία.

"Το Νησί με τις λέξεις που αγαπάνε" είναι ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους και είμαι βέβαιη πως θα γίνει κλασικό στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Σας εύχομαι να το χαρίσετε στα παιδιά σας και στον εαυτό σας.

Πριν κλείσω θα ήθελα εδώ να σημειώσω το εξής. Ο εκδοτικός οίκος προτείνει το βιβλίο από 9 ετών. Κατά την άποψή μου, επειδή η γραφή του Μάνου Κοντολέοντος δεν είναι απλοϊκή,-το αντίθετο μάλιστα, και τα νοήματα του βιβλίου αντίστοιχα είναι πολύπλευρα, καλό θα είναι για κάτω των 11 ετών να κάνετε συνανάγνωση μαζί με το παιδί και να το συζητάτε ενδιάμεσα. Από 12 ετών ίσως είναι καταλληλότερο για ανεξάρτητη ανάγνωση και από 13-15 είναι ιδανικό. Κι εσείς όμως, αν είστε ένας ενήλικας που έχετε ακόμα το παιδί μέσα σας, μπορείτε άνετα να το κάνετε δώρο στον εαυτό σας! 

Ακολουθήστε μας στο Instagram  στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia και δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου! Διεύθυνση συνδέσμου

https://www.instagram.com/p/CJ-w2APlezb/

  

Παιδί 9-109 ετών!

Εκδόσεις Πατάκη 

Συγγραφέας Μάνος Κοντολέων

Σελίδες 112

Έτος Ά Έκδοσης: 2020

ISBN: 9789601683874



Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts