ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΠΙΝΣ

Από τις διασημότερες ηρωίδες της παιδικής λογοτεχνίας η αγαπημένη μας ιπτάμενη νταντά Μαίρη Πόππινς έρχεται να συντροφέψει ξανά τα αναγνώσματα των παιδιών σε μια νέα καλαίσθητη έκδοση με νέα πρωτότυπη εικονογράφηση.

Παιδί και Βιβλίο www.paidi-kai-biblio.blogspot.com Η αγαπημένη μας Μαίρη Πόππινς μας συντροφεύει,μας διασκεδάζει,μας συναρπάζει με τις περιπέτειές της
Μαίρη Πόππινς - Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Μαίρη Πόππινς είναι στους περισσότερους από εμάς η γνωστή ηρωίδα της ομώνυμης ταινίας του Γουόλ Ντισνευ (1964) με πρωταγωνίστρια την αξεπέραστη Τζούλι Άντριους. Σίγουρα στο άκουσμα του ονόματός της φέρνετε όλοι στο μυαλό σας την υπέροχη εικόνα της ηθοποιού να φτάνει πετώντας με την κόκκινη ομπρέλα της και να προσγειώνεται απαλά στο έδαφος χαμογελώντας. Πόσοι όμως από εσάς έχετε άραγε διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο από το οποίο εμπνεύστηκε ο Ντίσνεϋ την ταινία του; 

Το 1934 η Πάμελα Λύντον Τράβερς δημιούργησε την ιδιόρυθμη λογοτεχνική ηρωίδα της τη Μαίρη Πόππινς. Το πρώτο βιβλίο στο οποίο πρωταγωνιστεί, κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις του αναγνωστικού κοινού με το διασκεδαστικό και πρωτότυπο χαρακτήρα του. Ο Ντίσνεϋ γοητεύτηκε από την ηρωίδα και θέλησε να γυρίσει μια παιδική ταινία βασισμένη στη ταινία της Τράβερς. Το να την πείσει δεν ήταν καθόλου εύκολο κυρίως διότι η ταινία θα ήταν μιούζικαλ, αλλά εν τέλει ο ευφυής παραγωγός τα κατάφερε και η Μαίρη Πόππινς έσπασε τα ταμεία στα σινεμά το 1964 κερδίζοντας μάλιστα την ίδια χρονιά 5 Όσκαρ
 
Σήμερα στη χώρα μας οι Εκδόσεις Ψυχογιός αποφάσισαν να μας επανασυστήσουν το βιβλίο της Π.Λ.Τράβερς σε μια έκδοση με νέα εκπληκτική και εμβληματική εικονογραφηση. Έτσι η υπέροχη και κάπως ιδιόρυθμη ηρωίδα Μαίρη Πόππινς έρχεται ξανά κοντά στο σύγχρονο αναγνωστικό κοινό και να διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους με τις περιπέτειες της!

Η εικονογράφηση του βιβλίου από την Λόρεν Τσάιλντ είναι φοβερά πρωτότυπη, με την τεχνική του κολάζ να δίνει μια νέα πνοή στο κλασικό ανάγνωσμα που πλησιάζει τον ένα αιώνα ζωής. Χρησιμοποιώντας υλικά από υφάσματα που μεγάλη προσοχή επέλεξε η Λ.Τσάιλντ κάνει μαγικές τις εικόνες της με προσεγμένη την κάθε λεπτομέρειά τους. Καταφέρνει λοιπόν να διατηρήσει το ρετρό χαρακτήρα του βιβλίου δίνοντάς του όμως  μια πολύ πιο σύγχρονη μορφή.


Διαβάσαμε τις περιπέτειες της Μαίρης Πόππινς με τα παιδιά μου και πραγματικά το απολαύσαμε. Αγαπημένο κεφάλαιο των παιδιών φυσικά "Το αέριο γέλιου" όπου τα παιδιά της οικογένειας η Τζένη και ο Μάικλ, η Μαίρη Πόππινς και ο θείος της ο Άλμπερτ παίρνουν  το τσάι τους στο... ταβάνι! 

Δική μου αδυναμία το κεφάλαιο με πρωταγωνιστές τα μικρά δίδυμα της οικογένειας τον Τζον και τη Μπάρμπαρα, το οποίο μάλιστα δεν συμπεριελήφθη από τον Ντίσνεϋ στην ταινία. Είναι το πιο φιλοσοφημένο κεφάλαιο του βιβλίου στο οποίο η συγγραφέας κάνει ένα δικό της απολογισμό για τι σημαίνει για τον άνθρωπο η ωριμότητα. Χρησιμοποιεί ένα έξυπνο τέχνασμα για να πετύχει το σκοπό της, βάζοντας ένα πουλάκι να συνομιλεί με τα δίδυμα σαν να είχε ανθρώπινη φωνή. Ωστόσο το νόημα είναι το αντίστροφο. Σύμφωνα με την Τράβερς όσο τα παιδιά είναι πολύ μικρά έχουν μια κοινή γλώσσα με τη φύση, τον αέρα το φως και τα ζωντανά πλάσματα κι έτσι τα δίδυμα στο βιβλίο μπορούν να συνομιλούν με το πουλί. Όταν όμως γίνονται ενός έτος η ικανότητα αυτή χάνεται, θυσιάζεται ακούσια στον ορθολογισμό της ανθρώπινης ωρίμανσης του εγκεφάλου, ο οποίος επιβάλει την προσήλωση στην εξάσκηση της επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους, δηλαδή με"τους μεγάλους". Εξαίρεση στον μελαγχολικό αυτό κανόνα αποτελεί φυσικά (πάντα) η Μαίρη Πόππινς η οποία μιλά άνετα με τον αέρα, το φως και όλα τα ζωντανά πλάσματα της φύσης όπως μιλά και με τους ανθρώπους.

Ο δεύτερος γιος μου λυπήθηκε προς το τέλος όταν η Μαίρη Πόππινς πέταξε μακριά με το Δυτικό άνεμο χρησιμοποιώντας όπως και στην αρχή την ομπρέλα της ως ιπτάμενη μηχανή. Στη συνέχεια ευτυχώς ησύχασε όταν διάβασε την υπόσχεσή της  Μαίρης στα παιδιά  με το "Αu revoir" της που σημαίνει σε απλά αγγλικά I' ll be back! 😄

Οφείλω να σημειώσω ότι η έκδοση του Ψυχογιού είναι πραγματικά πολυτελής με σκληρόδερο εξώφυλλο και μεγάλα γράμματα, ότι πρέπει για να διαβάζετε αγκαλιά με τα παιδάκια σας ένα κεφάλαιο πριν τον ύπνο! 

Θα επανέλθουμε με το sequel "Η Μαίρη Πόππινς επιστρέφει" ελπίζω σύντομα!!

Ακολουθήστε μας στο Instagram στο @biblia_gia_ta_paidia και δείτε σελίδες από το εσωτερικό αλλά και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου:

και ως 22/1 πάρτε μέρος στο διαγωνισμό μας στο Instagram για να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου προσφορά των Εκδόσεων Ψυχογιός!

Παιδί από 7 ετών για συνανάγνωση - από 10 ετών ανεξάρτητα

Εκδοσεις Ψυχογιός 

Συγγραφέας: Π.Λ.Τραβερς

Εικονογράφηση: Λόρεν Τσάιλντ

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Σελίδες: 192

ISBN: 9786180137781

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο και στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός https://www.psichogios.gr/el/mairh-popins-eikonografhmenh-ekdosh.html




Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts