ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΝ & ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΤΕ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΜΙΛΟΥΝ

Ένας πρακτικός αγωγός για όσους επιθυμούν να κατακτήσουν μια ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά μέσω της μη αυταρχικής και θετικής διαπαιδαγώγισης.

Επιλογή βιβλίου - Σύνταξη κειμένου: Άννα Μανουηλίδου 

Παιδί και Βιβλίο Ένας πρακτικός οδηγός θετικής διαπαιδαγώγισης για όσους επιζητούν ουσιαστική επικοινωνία με τα  παιδιά.
Πως να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν
και πως να  τα ακούτε όταν σας μιλούν - Εκδόσεις Πατάκης

Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο με τίτλο "Πως να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και πως να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν" των Αντέλ Φέϊμπερ και Ιλεϊν Μάζλις, ήθελα πολύ να σας το παρουσιάσω και να προτείνω σε όλους τους νέους και μη γονείς να το αναζητήσουν. Από την αρχή κατάλαβα ότι δεν επρόκειτο για ένα εύκολο ανάγνωσμα. Τουλάχιστον όχι για' μένα και θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

Ως γονέα πάντα με άγχωνε η καθημερινότητα με τα παιδιά - φαντάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους γονείς - αλλά ακόμα πιο πολύ οι συγκρούσεις τις όποιες δεν μπορούσα να ελέγξω και κατέληγαν σε φιάσκο.
Το εν λόγω βιβλίο ωστόσο δεν "κουνάει το δάχτυλο" σε' κείνους που έχασαν την ψυχραιμία τους και φώναξαν στα παιδιά τους, κάθε άλλο. Προτείνει συγκεκριμένες δεξιότητες (τρόπους) για να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστουν τα συναισθήματά τους και να εξασφαλίσουμε μια καλή συνεργασία μαζι τους, συστήνει να τα επαίνουμε περιγράφοντας τα θετικά στοιχεία τους και μας δείχνει τι εναλλακτικές έχουμε αντί  να τιμωρούμε. Έτσι κι εγώ, όταν διάβαζα μια δεξιότητα, προσπαθούσα να κάνω πρόβα και να φανταστώ έναν νοερό διάλογο με το παιδί μου. 

Θα μου πείτε τώρα: "Μα βρε Αννα, η ζωή δεν είναι θέατρο ούτε εμείς ηθοποιοί για να απομνημονεύουμε κάθε τι. Οι δε συγκρούσεις συνήθως είναι αναπάντεχες με αποτέλεσμα συχνά να μη βρίσκουμε τα κατάλληλα λόγια για να απαντήσουμε στα παιδιά". Και θα έχετε δίκιο. Αν όμως μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε έστω και μερικές από τις δεξιότητές που σας δίδονται, τότε σιγά σιγά θα σας  γίνει βίωμα και οι λέξεις θα βγαίνουν πολύ πιο αβίαστα. Αν όχι πάντα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αυτό επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες από τα αλλεπάλληλα γράμματα που έλαβαν οι δύο συγγραφείς. Όσο για εμένα, μπορώ να σας πω ότι ναι, το εν λόγω βιβλίο βοηθάει και μάλιστα βοηθάει πολύ! Και όχι μόνο σε ότι αφορά τη σχέση μας με τα παιδιά μας, αλλά και τη σχέση μας με τα "μεγάλα παιδιά" δηλαδή με τους ενήλικες.
Άλλωστε συνήθως ένα βιβλίο που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών δεν αφορά  ΜΟΝΟ τα παιδιά. Μέσα από αυτό γινόμαστε κι εμείς οι ενήλικες καλύτεροι άνθρωποι και κάποιοι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ανακτήσει τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε εμένα.  Και είμαι ευγνώμων γι'αυτο.  

Η γονεϊκότητα είναι δύσκολη. Όλοι μας πλέον συμφωνούμε σε αυτό. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε το ταξίδι μας μέσα σ' αυτήν διαβαζοντας και παίρνοντας ιδέες από σωστές πηγές για να διευκολύνουμε λίγο το καράβι και να το σώσουμε από το να πέσει στα βράχια. 

Υ. Γ. Κάθε  φορά που διαβάζω ένα βιβλίο ο μεγάλος μου γιος με ρωτάει τι διαβάζω. Κάθε φορά λοιπόν του λέω τον τίτλο και λίγα λόγια για το βιβλίο. Αν τον ενδιαφέρει το θέμα, θα κάτσει να συζητήσουμε λίγο παραπάνω.  Όταν λοιπόν με ρώτησε για το εν λόγω βιβλίο και του εξήγησα περί τίνος πρόκειται, μου λέει "Μαμά, δε χρειάζεται να διαβάζεις αυτά τα βιβλία! Είσαι ήδη τέλεια!". Αυτό φυσικά όχι μόνο δεν με σταμάτησε από την ανάγνωσή του, αλλά μου έδωσε το έναυσμα να το συνεχίσω για να αποκόμισω όσο το δυνατόν περισσότερα.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες προτάσεις ανάγνωσης για μικρούς και μεγάλους από την Άννα Μανουηλίδου στις σελίδες της στα μέσα δικτύωσης:


Εκδόσεις: Πατάκης

Συγγραφεις: Αντέλ Φέϊμπερ & Ιλεϊν Μαζλις

Εικονογράφηση:Κίμπερλυ Αν Κο

Μετάφραση: Άννα Κοντολέων

Σελίδες : 488

Έτος Α΄έκδοσης στα ελληνικά: 2016

ISBN: 9789601660776


Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts