ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ

Το "φύλλο που δεν ήθελε να πέσει" είναι ένα υπέροχο βιβλίο για τη θαρραλέα προσπάθεια ενός μικρού πλάσματος να επιβιώσει ενώ ταυτόχρονα αναζητεί το νόημα της ύπαρξής του. 
Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει - Εκδόσεις Άγκυρα

📚Φθινοπώρο κι ύστερα μοιραία χειμώνας. Τα φύλλα ξεκολλούν απ'τα κλαδιά των δέντρων και πέφτουν στη γη. Η φύση θα ξεκουραστεί και την άνοιξη θα θεριέψει πάλιαναγεννημένη. Ένα φύλλο όμως δεν λέει να πέσει. Τελευταίο έμεινε στα ξερόκλαδα μιας λεύκας στο πάρκο και με πείσμα όλων κρατιέται στη ζωή. Κανείς ωστόσο γύρω του δε βρίσκει νόημα σ'αυτή την παράξενη αντίσταση , ούτε καν το ίδιο. Το μόνο που ξέρει το φύλλο είναι ότι θέλει να αναπνεύσει τον αέρα, να ζεσταθεί από το φως του ήλιου άλλη μια μέρα κι άλλη μια...📚

Διαβάζοντας με τα παιδιά μου το υπέροχο αυτό βιβλίο σας βεβαιώνω δεν είναι τυχαίο που επανεκδίδεται σταθερά στην  φοβερά ανταγωνιστική αγορά του παιδικού βιβλίου εδώ και δεκαετίες. Λίγα βιβλία έχουν αυτή την τύχη γιατί έχουν αυτή την αξία. 

Το θέμα του βιβλίου κατ'αρχάς, είναι πολύ ενδιαφέρον. Ένα φαινομενικά ασήμαντο ζωντανό πλάσμα γατζώνεται με πείσμα στη ζωή. Με την αγωνία της επιβίωσης σε έναν κόσμο που αλλάζει, αναζητά πρακτικους τρόπους να εξοικονομήσει ενέργεια για να μην πέσει από το κλαδί την ίδια στιγμή που πολλά άλλα πλάσματα γύρω του το κατήγορούν για απείθεια στους νόμους της φύσης. Το φύλλαράκι τα παρατηρεί να γεννιούνται και να πεθαίνουν κοντά του έχοντας την ισχυρή πεπείθηση πως εκπλήρωσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το νόημα της ζωής τους. Την αυστηρότερη κριτική στο φύλλο που ήθελε να ζήσει ασκεί ένας σπουργίτης που ζει στο ίδιο πάρκο, όμως το φύλλο δεν πτοείται και ακουλουθεί με σύνεση το σχέδιο του, ενώ το φθινόπωρο σιγά σιγά αποχωρεί για να δώσει τη θέση του στο χειμώνα.

Καθώς παρατηρεί το σκηνικό της φύσης να αλλάζει το μικρό φύλλο αντιλαμβάνεται πως η επιβίωση μπορεί να είναι ένστικτο αλλά δεν είναι αυτοσκοπός.
Έτσι το μικρό αυτό κι ασήμαντο πλάσμα μπαίνει στη διαδικασία να αναζητήσει το νόημα της ζωής, τη θέση του στον κόσμο, μα και την προσφορά των υπολοίπων πλασμάτων που ζουν γύρω του, σε μια ενδοσκόπηση που κινείται παράλληλα με την συνειδητοποίηση του ολιστικού χαρακτήρα της φύσης η οποία μπορεί για τον καθένα να αποτελέσει το όχημα για το νόημα της ύπαρξής του
Όταν αντιλαμβάνεται το μικρό φύλλο κάποια στιγμή ότι πέφτοντας μπορεί να σώσει κάποιον πολύ σημαντικό από τον εαυτό του για το δάσος και την επιβίωση της φύσης, δε διστάζει ούτε στιγμή να αφήσει το κλαδί του. Το πείσμα του μικρού φύλλου να επιμένει ανάποδα στο αυτονόητο, ήταν ουσιαστικά μια δική του μικρή επανάσταση σε μια αυτοθυσία μοιρολατρική. Μια αυτοθυσία ωστόσο η οποία, όταν απέκτησε νόημα, λύγισε κάθε αντίσταση. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι "Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει" είναι ένα άριστο δείγμα της στωικής φιλοσοφίας στην παιδική λογοτεχνία, δοσμένης με τρόπο προσιτό στην παιδική σκέψη και αντίληψη. Το κείμενο διαπνέεται από τις βασικές αρχές των στωικών που λένε ότι ορισμένα πράγματα στη ζωή είναι υπό τον έλεγχο μας και αλλά δεν είναι. Σε αυτά που ελέγχουμε συγκαταλέγονται οι τις αξίες μας, οι κρίσεις μας και οι ενέργειές μας και σ' αυτές πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας. Έτσι κερδίζουμε το αυτοσεβασμό μας και τη σοφία με την οποία βαδίζουμε στον κόσμο.

Χαίρομαι ίδιαίτερα που οι Εκδόσεις Άγκυρα συνεχίζουν να κυκλοφορούν το υπέροχο αυτό βιβλίο για να το γνωρίζουν ολοένα και νεότερες γενιές παιδιών και να γοητεύονται από τη συγκινητική ιστορία του! 
Για παιδάκι 6-9 ετών σας συστήνω να μην το χάσετε!!❤

Επισκεφτείτε τη σελίδα μου στο Instagram @biblia_gia_ta _paidia και δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου!  Διεύθυνση συνδέσμου 

 https://www.instagram.com/p/CKD8TmmlX4n/



Παιδί από 5 ετών 

Εκδόσεις Άγκυρα
 
Συγγραφέας: Γιάννης Πλαχουρής

Εικονογράφηση: Ειρήνη Καραλέκα

Σελίδες: 28

Α' Έκδοση: 2006

ISBN: 9789604221448

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts