ΤΑ ΔΥΟ ΔΕΝΤΡΑ

Μια ανάσα αισιοδοξίας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι το υπέροχο βιβλίο "τα δύο δέντρα". Στην τρυφερή ιστορία του μπορεί να πρωταγωνιστούν τα δέντρα μα οι χαρακτήρες τους είναι τόσο βαθιά ανθρώπινοι που μας συγκινούν από την αρχή ως το τέλος.

Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από καμιά βιβλιοθήκη. Και δεν εννοώ μόνο παιδική.

Τα δύο δέντρα - Εκδόσεις angelus novus

Επιλογή βιβλίου/σύνταξη κειμένου - προσωπική άποψη: Ειρήνη Κούτμου

📚Ήταν κάποτε δύο δέντρα, το μεγάλο και το μικρό. Ζούσαν μαζί σε έναν κήπο και έκαναν αγαπημένη συντροφιά όλο το χρόνο. Την άνοιξη άνθιζαν μαζί. Το χειμώνα κρύωναν μαζί  και έπαιζαν όπως παίζουν τα δέντρα μεταξύ τους, συναγωνίζονταν ποιό θα βγάλει περισσότερα φύλλα, ποιο θα μαζέψει περισσότερα πουλιά.
Ήρθε όμως κάποια μέρα που ένας τοίχος υψώθηκε ανάμεσα τους και χώρισε τους δύο φίλους βυθιζοντάς τους στη μοναξιά και τη μελαγχολία...  📚

Τι να σας πω για το βιβλίο αυτό των εκδόσεων Angelus Novus; Είμαι ενθουσιασμένη που το έχουμε στη συλλογή μας, από τότε που έφτασε στα χέρια μας το διαβάζουμε απαραιτήτως κάθε βράδυ! 

Κατ'αρχάς το κείμενο είναι εξαιρετικό κατάλληλο για τις μικρές ηλικίες στις οποίες απευθύνεται. Η ιστορία του είναι ένας αληθινός ύμνος στη φιλία, ένα συγκινητικό και αισιόδοξο χρονογράφημα δύο πλασμάτων που συναντήθηκαν σ'αυτή τη ζωή, μεγάλωσαν μαζί και βρήκαν το ένα στο άλλο τη συντροφιά στις χαρές, την παρηγοριά στις λύπες, το θάρρος στις δυσκολίες. 

Ο τοίχος που χωρίζει τα δύο δέντρα είναι μια έμμεση αναφορά στην επέμβαση του ανθρώπου στη φύση μόνο για το συμφέρον του, μόνο για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, ψυχρά, σχεδόν αμοραλιστικά. 
Ο συγγραφέας όμως παίρνει το μέρος της φύσης που ξεπερνά τον άνθρωπο υλικά και ηθικά. Αυτή η ανωτερότητα της φύσης που ψηλώνει ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχει με τα ανθρώπινα κατασκευάσματα είναι συγκινητική έτσι όπως μας παρουσιάζει την  αισιόδοξη προοπτική ότι η φύση μπορεί κάποτε να γιγαντωθεί τόσο, ώστε ο άνθρωπος να μη μπορεί πια να τη βλάψει. 
Σας φαίνεται ίσως ουτοπικό. Ας είναι. Η παιδική λογοτεχνία οφείλει να ειναι ουτοπική, όχι εξειδανικεύοντας μα ξεπερνώντας κάθε ύφαλο μεμψιμοιρίας και μοιραλατρικής ηττοπάθειας στις καταστάσεις που πραγματεύεται.

Με μια άλλη οπτική ο τοίχος συμβολίζει τα εμπόδια, τις αναποδιές, τον κάθε εξωτερικό παράγοντα που μπορεί να προκύψει στη ζωή και να χωρίσει δύο φίλους. Στην εποχή που η μετανάστευση είναι η αναπόφευκτη πραγματικότητα χιλιάδων ανθρώπων, την εποχή που ο κορονοϊός μας έχει στερήσει και συνεχίζει να μας στερεί τη συντροφιά των φίλων μας και των αγαπημένων μας, ένας τέτοιος συμβολισμός είναι μάλλον εύκολο να ξυπνήσει μέσα μας καθώς διαβάζουμε "τα δύο δέντρα". Και σε αυτή τη περίπτωση η αγάπη που δεν δέχεται παθητικά την κακή της μοίρα, που υπερνικά τα εμπόδια και κάνει υπομονή μέχρι αυτό να γίνει εφικτό, μας ανεβάζει το ηθικό και μας βοηθάει να ρίξουμε μια πιο αισιόδοξη ματιά στο μέλλον.



Θέλω να αναφερθώ και στην υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου με τις τεχνικές του παστέλ και της ξυλομπογιάς, που ταιριάζει απόλυτα με την τόσο ανεπιτήδευτη απλότητα της με την ιστορία. Προσωπικά λάτρεψα το φυσικό χρώμα του χαρτιού,-το οποίο δυστυχώς τόσο σπάνια συναντάμε στα βιβλία και μπορώ να σας πω ότι αυτό ήταν από τα πρώτα στοιχεία που με τράβηξαν στο να το αναζητήσω.

Είναι ένα από τα διαμάντια της συλλογής μας και σας συστήνω ειδικά για 3-5 ετών να μη το χάσετε με τίποτα!

Ακολουθήστε μας στο Instagram στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia και παρακολουθήστε βιντεοπαρουσίαση του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγωστών και φίλων του βιβλίου.
Διεύθυνση συνδέσμου: https://www.instagram.com/p/CKZEDhlhUUk/

▽ Ηλικίες 3-6 ετών
▽ Εκδόσεις: Angelus Novus
▽ Συγγραφέας: Christophe Blain
▽ Εικονογράφος: Elisabeth Brami
▽ Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
▽ Σελίδες: 32
▽ Α' Έκδοση στα ελληνικά: 2017
▽ ISBN: 9786188323889

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου angelus novus


Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts