Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΧΟΣΕΛΙΤΟ ΠΕΡΔΟΝ

Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν αποτελεί μια σύγχρονη αισιόδοξη απάντηση φιλίας και αλληλεγγύης στην διαπίστωση του αγαπημένου μας Μανώλη Αναγνωστάκη που έλεγε για τη σύγχρονη εποχή ότι "ποτέ οι στέγες των σπιτιών δεν ήταν τόσο κοντά και οι καρδιές των ανθρώπων τόσο μακριά" 

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ www.paidi-kai-biblio.blogspot.com Ένα τρυφερό αστικό παραμύθι για τη φιλία και την αλλήλεγγύη που δεν γνωρίζει διαφορές.
Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν - Εκδόσεις Key Books

Μπαινοβγαίνουμε στα σπίτια μας, στα μικρά ή μεγάλα διαμερισματά μας και μοιάζουμε καμιά φορά σαν να βρίσκονται αυτά σε κάποιο δικό μας μικρό πλανήτη μέσα στο αστικό σύμπαν της ανωνυμίας και της επιφυλακτικότητας. Να όμως που κάποιες φορές ένα πλάσμα γεμάτο αθώωτητα χωρίς προκαταλήψεις ούτε και αμήχανες σιωπές -όπως μια γάτα, έρχεται να φέρει κοντά τους απομακρυσμένους κόσμους μας και με τρόπο απλό και φυσικό να αποτελέσει ανάμεσα τους γέφυρα φιλίας και εμπιστοσύνης.

📚Ανάμεσα σε δύο γειτονικά διαμερίσματα κάπου στην πόλη ένας γάτος χωρίς όνομα πηγαινοέρχεται με φυσικότητα από το ένα σπίτι στο άλλο, τρώει το κολατσιό του και κάνει ότι κάνουν οι γάτες, χαϊδευεται, τεντώνεται και ξεκουράζεται στον ήλιο.
Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν περνάει το χρόνο της στο διαμέρισμα του Κωστή όσο ο Χοσελίτο λείπει. Γίνεται έτσι ο φυσικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους απο διαφορετικές κουλτούρες που έτυχε να βρεθούν κοντά, σε μια από τις τσιμεντένιες μυρμηγκοφωλιές της πολύβουης πόλης.📚

Το βιβλίο για το οποίο θέλω να σας μιλήσω σήμερα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει στα παιδικά αναγνώσματα και γι'αυτό δεν μπορώ να το δεσμεύσω απόλυτα σε ένα τέτοιο χαρακτηρισμό. Είναι ωστόσο μια όμορφη ιστορία για τη φιλία, τη φροντίδα και την αλληλεγγύη που μας ταξιδεύει στο χρωματιστό κόσμο της και μας υπενθυμίζει διακριτικά ότι η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα και διαχωρισμούς.

Το πρώτο στοιχείο του που τράβηξε την προσοχή μου ώστε να το αναζητήσω, ήταν φυσικά το ιδιαίτερο εξώφυλλο. Μπορώ να εκφράσω αφειδώς την ικανοποίησή μου που για άλλη μια φορά το ένστικτό μου λειτούργησε σωστά!
Oι εικόνες που εχει δημιουργήσει ο Κωστής Σωτηράκος έχουν συνδεθεί απόλυτα με το σώμα και το πνεύμα των κειμένων του Νίκου Παλαιολόγου και ολόκληρο το βιβλίο είναι ένα μικρό έργο τέχνης το οποίο και ο ίδιος ο Ανρί Ματίς θα χειροκροτούσε.

Το μήνυμα που φέρει διακριτικά η ιστορία για τη συμφιλίωση των ανθρώπων και την αποδοχή της οποιασδήποτε  διαφορετικότητας είναι για' μένα πάντοτε συγκινητικό. Μπορεί να πρωταγωνιστεί φυσικά το συμπαθέστατο αιλουροειδές, ωστόσο μέσα από την παρουσία του αντιλαμβανόμαστε την οικειότητα των ανθρώπων που τη φροντίζουν. Το "μοίρασμα" της γάτας (όποιος ποτέ του είχε γάτα το ξέρει καλά αυτο) είναι το μοίρασμα της ίδιας της καρδιάς...
Όλο αυτό επικοινωνείται όμως μέσα από τις εικόνες. Η τεχνική του Κωστή Σωτηράκου εντυπωσιάζει σε κάθε σελίδα καθώς καταφέρνει να ισορροπήσει τη δύναμη και τη γαλήνη. 

Η ολιγοχρωματική παλέτα, με το ζεστό κόκκινο και το ροζ να συνυπάρχουν αρμονικά με το εκ διαμέτρου αντίθετο σκούρο μπλε, συμβολίζοντας θα έλεγε κανείς τη συνύπαρξη των δύο διαφορετικών ανθρώπων της ιστορίας. Το δε άσπρο, έρχεται να δώσει νόημα στο τελικό αποτέλεσμα των εικόνων, όχι σαν απουσία αλλά σαν χρώμα, όπως ακριβώς και η γάτα που πρωταγωνιστεί.
Το παιχνίδι με τα μεγέθη, τόσο στα σχέδια όσο και στα γράμματα, οι καθαρές γραμμές και η καταλυτική παρουσία των χρωμάτων και του λευκού δίνουν ένα έντονα καλλιτεχνικό τελικό αποτέλεσμα, ενώ η τεχνική της αφίσας/κολάζ ταιριάζει άψογα με το σύγχρονο αστικό παραμύθι της αφήγησης. 

Ποιό ακριβώς είναι άραγε το εσωτερικό κίνητρο που κάνει τον άνθρωπο να αναζητά την επαφή του με την τέχνη; Η αφήγηση μέσα από την τέχνη είναι που μας ελκύει στο βιβλίο αυτό. Κουρνιάζουμε σε μια άνετη πολυθρόνα σαν γάτες και αφηνόμαστε μαζί του σε μια έκρηξη χρωμάτων που μεταλλάσσει με την αισιοδοξία που εκπέμπει το γκρίζο μονότονο αστικό τοπίο σε κάτι χαρούμενο και φιλικό, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουμε μέσα από την ιστορία του, την τρυφερότητα, την αλληλεγγύη και τη φιλία των κατοίκων της πόλης, δίποδων και τετράποδων! 

Είναι ένα βιβλίο - έργο τέχνης, που επικοινωνεί το μήυμά του διαφορετικά σε κάθε ηλικία, χωρίς να αφήσει κανέναν αδιάφορο ή ασυγκίνητο. σας συστήνουμε να το αναζητησετε και να το προσθέσετε στην παιδική - και όχι μόνο- συλλογή σας.

Ακολουθήστε μας στο Instagram στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia και παρακολουθήστε το βιντεο με σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου, καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου! Διεύθυνση συνδέσμου:

Πληροφορίες για το βιβλίο:
▪︎Παιδί από 3 έως 133 ετών
▪︎Εκδόσεις Key Books 
▪︎Συγγραφέας Νίκος Παλαιολόγος (citizennikos)
•Εικονογράφος Κωστής Σωτηράκος
Σελίδες 32
Α΄έκδοση: 2020 
ISBN: 9786185265298

Βρίσκετε το βιβλίο στα βιλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Key Books https://keybooks.gr/product/η-γατα-του-χοσελίτο-περδόν/ 


Οι γάτες στην τέχνη

Τρυφερός και ανεξάρτητος σύντροφος του ανθρώπου, που θα έλεγε κανείς πως έχει τα χάδια ως στοιχείο επιβίωσης, η γάτα, εχει αποτελέσει αγαπημένο θέμα πολλών καλλιτεχνών σε όλες τις εποχές. Σας παραθέτω παρακάτω ορισμένες εικόνες από το διαδικτυακό τόπο της Daily Art με διάσημα έργα τέχνης στα οποία πρωταγωνιστεί το αγαπημένο μας τετράποδο

Pablo Picasso - Cat cathing a bird


Fratz Mark - The white cat

Hiroshige II - A white cat playing with a string

Marc Chagall - La poete

Theophile Steinler - Chat Noir




Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts