ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΚΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΟ ΚΟΥΤΙ

Ας αφεθούμε να δούμε τον κόσμο αλλιώς.. Μέσα από το πολύχρωμο, ρευστό, διάφανο καλειδοσκόπιο της φαντασίας μας.

Μια αγκαλιά κι ένα κουτί κι ένα κουτό κουτί - Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Σύνταξη κειμένου Ερήνη Κούτμου

Τι χωράει άραγε σ'έναν κουτί;
Παπούτσια;
Μαρκαδόροι;
Μήπως μια ακρογιαλιά με βότσαλα χρωματιστά;
Ή μήπως ένα ποταμάκι κι ένα βουνό;
Χωράει άραγε το γαλαξία το μακρινό;
Αν είναι ένα κουτό κουτί όλα τα χωράει κι ακόμα πιο πολλά με χρώματα και σχήματα αλλού αληθινά κι αλλού φανταστικά! 

📚Μαμά θέλεις να παίξουμε ένα παιχνίδι; ρωτάει το μικρό. Να παίξουμε αποκρίνεται η μαμά κι οι δύο μαζί ψάχνουν να βρουν τι χωράει και τι όχι σε ένα κουτί. Σιγά σιγά ανεβαίνουν μαζί τα σκαλιά της φαντασίας και μέσα από το παιχνίδι τους με τις λέξεις και τις εικόνες φτιάχνουν ένα κόσμο που μοιάζει φτιαγμένος από το ανάλαφρο, διάφανο, εύπλαστο υλικό του ονείρου...📚

Το σημερινό μας βιβλίο δύσκολα μπαίνει σε κάποια κατηγορία. Η ανάγνωσή του απαιτεί χαλαρότητα στο μυαλό και στη σκέψη. Μας καλεί να γίνουμε για λίγο ακροβάτες στο σκοινί που ενώνει τα σύννεφα, να κλείσουμε τα μάτια και να βουτήξουμε σε ένα ποτάμι εικόνων και λέξεων αφήνοντας κάπου πίσω μας στην ακτή τη ρεαλιστική αντίληψη της ζωής.

Το κουτό κουτί δεν αναλύει τις σκέψεις, χτίζει φανταστικούς κόσμους αποδομώντας το δικό μας. Αυξομειώνει τις διαστάσεις του χώρου, τις χρησιμότητες των αντικειμένων, τις αλληλεπιδράσεις και τους σκοπούς, όπως κάνει συνήθως κάνει η ποίηση, η τέχνη και η θεωρητική φυσική.

Πρέπει να ομολογήσω πως άγγιξε μέσα μου μια απαλή χορδή το βιβλίο αυτό και εκτίμησα πολύ την αναγνωστική πρόσκληση- πρόκληση που μας θέτει στο να απολαύσουμε μόνο, χωρίς να αναλύσουμε χωρίς να προβληματιστούμε χωρίς να κρίνουμε. Αυτό μάλιστα το χτίζει σταδιακά μέσα από ένα ξεφλούδισμα της πραγματικότητας και την αντικατάστασή της από μια εναλλακτική  μορφή της γεμάτη χρώματα, αρώματα και ατμόσφαιρα ποιητική.

Θέλω να σημειώσω πως συνολικά πρόκειται για μια έκδοση πολύ προσεγμένη. Το εξώφυλλο για μένα είναι εξαιρετικό,-ακόμα και η αφή του χαρτιού είναι ιδιαίτερη- και η εικονογράφηση έχει μια παιδικότητα απόλυτα ταιριαστή.



"Έχω εδώ ένα κουτί κι έχει μέσα κάτι. Κι αν χαθεί το κατιτί, τι το θέλω το κουτί; Τι είναι;"                                                                              Απάντηση: το κεφάλι με το μυαλό

Κατά τη γνώμη μου η απάντηση στο γρίφο είναι μία μόνο από τις δεκάδες εναλλακτικές που μπορεί εσείς να σκεφτήκατε. Και γιατί όχι; Το βιβλίο άλλωστε στο σύνολό του δεν εμπίπτει σε κανόνες και περιορισμούς. Για κάθε έναν από μας μόνο η αγκαλιά και το φιλί έχουν την ίδια γλύκα. Το κουτό κουτί μπορεί να είναι ότι θελήσετε εσείς να είναι.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα μας @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram και να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου

Πληροφορίες για το βιβλίο
▫️Ηλικίες από 3 ετών
▫️Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο 
▫️Συγγραφέας: Βαλεντίνα Παπαδημητρίου
▫️Εικονογράφος: Μαρίνα Δημοπούλου
▫️Σελίδες: 24 
▫️Α' Έκδοση: 2020
▫️ISBN: 9789604712151

Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts