Η ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΛΕΤΑ - Η ζωή και το έργο της Έφης Μιχελή"

Πίνακες γεμάτοι ελληνικά χρώματα συντροφεύουν τα αναγνώσματα μικρών και μεγάλων.  Μέσα από ένα βιβλίο "η πιο φωτεινή παλέτα" μαθαίνουμε να εκφραζόμστε κι εμείς ελεύθερα μέσα από την τέχνη και να μη περιοριζόμαστε σε εικαστικούς κανόνες και συμβάσεις 

H πιο φωτεινή παλέτα - Εκδόσεις Μέλισσα

Το υπέροχο νέο βιβλίο "Η πιο φωτεινή παλέτα" έφτασε στα χέρια μας από το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή και τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα και ανυπομονώ να σας μιλήσω γι'αυτό!

Το βιβλίο μας παρουσιάζει στοιχεία από τη ζωή και το έργο της εικαστικού Έφης Μιχελή μέσα από μια όμορφη διαδρομή γεμάτη από την τέχνη της.

Η ζωγραφική της Έφης Μιχελή ανήκει στην τεχνοτροπία ναΐφ, λέξη που προέρχεται από τα γαλλικά και σημαίνει αφελής και απλοϊκός. Αυτοδίδακτη ζωγράφος η κυρία Μιχαλή, έβαλε στα έργα της όχι μόνο τις χρωματιστές πινελιές της αλλά και την παιδικότητα της ψυχής της. Στα έργα της αποτύπωσε εικόνες της χώρας μας τόσο από την ύπαιθρο όσο και από τις πόλεις με τον προσιτό και ευχάριστο τρόπο της λαϊκή ζωγραφικής τέχνης. Οι σκηνές από την καθημερινή ζωή που δημιουργεί, με τις ομορφιές της χώρας μας και τον υπέροχο γαλάζιο ουρανό της που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, μας φέρνουν εγγύτερα σε μια εποχή με ρυθμούς πιο χαλαρούς, τότε που οι άνθρωποι βρίσκονταν πιο κοντά μεταξύ τους και πιο κοντά στη φύση.
 
μέσα από το έργο της ξυπνάει την αγάπη και το θαυμασμό μας για την πανέμορφη χώρα μας, την παιδικότητα που κρύβουμε μέσα μας και τη νοσταλγία για όσα αυτή την εποχή έχουμε στερηθεί από την καθημερινότητά μας. Στα δικά μου μάτια είναι ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που μετατρέπει το λευκό καμβά σε ένα χρωματιστό και χαρούμενο ταξίδι στην εξοχή με τους φίλους• σε μια τρυφερή περιπλάνηση στην εποχή που ήμουν κι εγώ παιδί και τα πόδια μου δεν άγγιζαν τη γη μα πετούσαν και οι ζωγραφιές μου είχαν πάντα έναν κίτρινο ήλιο κάπου ψηλά να χαμόγελα.

Πρέπει να σημειώσω πως η έκδοση του βιβλίου είναι εξαιρετική για τα παιδιά γιατί το κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες είναι σύντομο και καλογραμμένο. Η βιογραφία της ζωγράφου δίνει τη διακριτική ενθάρρυνση στα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και να ζωγραφίζουν οπώς εκείνη με απόλυτη ελευθερία και να εκφράζονται μέσα από τις εικόνες που δημιουργούν χωρίς να υποκύπτουν σε κανόνες και περιορισμούς. Η τέχνη άλλωστε είναι ταυτόσημη με την ελευθερία και πρέπει πάνω από όλα να ικανοποιεί το δημιουργό της. Όταν το πετύχει αυτό, με την ειλικρίνεια και την αλήθεια που εκπέμπει, μπορεί να αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή στις καρδιές πολλών που θα τη συναντήσουν.

Είναι σημαντικό κατά τη απόψή μου να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη. Από 6 ετών και μετά μπορουμε να επισκεπτόμαστε μαζί τους μουσεία τέχνης ή να διαβάζουμε βιβλία που εικόνες τους μας επιτρέπουν να δούμε τον κόσμο διαφορετικά. Η "πιο φωτεινή παλέτα" είναι ένα βιβλίο πολύ προσιτό στα παιδιά γιατί η τέχνη που παρουσιάζει έχει τη δική της χαρακτηριστική χαρακτηριστική παιδικότητα. 
Ο μεσαίος γιος μου που έχει μια ιδιαίτερη τάση προς την τέχνη και παρατηρεί τον κόσμο γύρω του με την προσεκτική και εκλεπτυσμένη ματιά του καλλιτέχνη, ασχολήθηκε πάρα πολύ με το βιβλίο, μελέτησε τις εικόνες και συζητήσαμε αρκετά όσα είδαμε να απεικονίζονται εκεί. Εκείνος κι εγώ σας συστήνουμε να το αναζητήσετε για τη βιβλιοθήκη σας! 

Επιπλέον θα σας προτείνουμε, όταν η κατάσταση με τον covid το επιτρέψει, να επισκεφτείτε με την οικογένειά σας το ίδρυμα Μιχαλή στο κέντρο της Αθήνας και να δείτε από κοντά τα έργα της εικαστικού. 



Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Instagram και να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου αλλά και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. 
Διεύθυνση συνδέσμου:

Πληροφορίες για το βιβλίο
▫️Παιδί από 5 ετών και για κάθε ηλικία
▫️Εκδόσεις Μέλισσα @melissabooks
▫️Κείμενα: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αναστασία Καραστάθη
▫️Εικονογράφηση: Μαριάννα Πόγκα, Χρήστος Σιμάτος
▫️Σελίδες: 47
▫️Α' Έκδοση: 2021
ISBN:
9789607588470
Βρείτε το βιβλίο στη ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Μέλισσα

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή και τους ιδρυτές του

Αξίζει πριν κλείσω τη σημερινή μου παρουσίαση να σας πω για την Έφη Μιχελή, ότι αν και αυτοδίδακτη εικαστικός υπήρξε μέλος πολλών καλλιτεχνικών σωματίων και εργάστηκε με πάθος ώστε να μπορέσουν όσες γυναίκες το επιθυμούν να εξελίξουν το ταλέντο τους στις τέχνες. Υπήρξε πρωτεργάτιδα της σύστασης της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας και της συγκρότησης του ελληνικού τμήματος της Ομοσπονδίας αυτής. Ο σύζυγός της, ο αρχιτέκτων και φιλόσοφος της τέχνης Παναγιώτης Μιχελής εργάστηκε για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής. Η ακαδημαϊκή του έρευνα συνέβαλε σημαντικά στη μελέτη και ερμηνεία της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής τέχνης αλλά και σχετικά με τη νεότερη λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση της χώρας μας. 
Το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή έχει ως σκοπό τη μελέτη, προαγωγή και διάδοση της αισθητικής και της φιλοσοφίας της τέχνης. Για το σκοπό αυτό το ίδρυμα οργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις και συμμετέχει σε επιστημονικές εκδόσεις σχετικά με τη τέχνη. Στο κτήριο του ιδρύματος εκτίθενται τα έργα της Έφης Μιχαλή αλλά και άλλων ναϊφ ζωγράφων και στεγάζεται η Βιβλιοθήκη Αισθητικής του ιδρύματος που είναι ανοικτή για όλους. (πληροφοριακό υλικό από το Ίδρυμα)

Έργα Ελλήνων και ξένων ναΐφ ζωγράφων:

Anna Mary Robertson Moses


Maria Prymachenko


Άγγελος Κουγιουμτζής


Μαρία Πωπ


Θεόφιλος


Ρούλη Μπουά

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts