ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΥΜΑ

"Ώρα να το χωνέψουμε δεν έχουμε άλλο σπίτι, όλοι μαζί θ'αλλαξουμε το μέλλον του πλανήτη!"


Θα γίνουμε κύμα! - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Η εμβληματική αυτή φράση από το οπισθόφυλλο του σημερινού μας βιβλίου συμπυκνώνει το σπουδαίο περιεχόμενο που κουβαλά!

Το "θα γίνουμε κύμα" είναι μια νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που έχει σκοπό να εκπαιδεύσει τους μικρούς και να αφυπνίσει τους μεγάλους σχετικά με τη μεγαλύτερη πληγή της εποχής μας: την κλιματική αλλαγή.
Ομολογώ πως χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω να κυκλοφορούν βιβλία σαν αυτό που μιλούν στα παιδιά μας με απλά λόγια και μέσα από τη δύναμη των εικόνων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

📚Στο βιβλίο λοιπόν βλέπουμε τη γενιά των πολύ νέων ανθρώπων να ενώνει τη φωνή της με όσους ήδη εδώ και χρόνια αγωνίζονται για τα δικαιώματα του πλανήτη και των πλασμάτων που συγκατοικούν μαζί μας σε αυτόν. Κάθενας μόνος του μπορει να νιώθει μικρός κι ασήμαντος σαν μια σταγόνα και απογοητεύεται όταν η φωνή του χάνεται στο ποδοβολητό του αδιάφορου πλήθους. Όμως σαν ενωθούν πολλές σταγόνες μαζί, τότε σχηματίζουν ένα ορμητικό κύμα κι οι φωνές που ενώνονται αντιλαλώντας μπορούν να φτάσουν τελικά και στ'αυτιά εκείνων που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την επικίνδυνη ρότα που έχει πάρει το μέλλον του γαλάζιου πλανήτη.📚

Η αξία του βιβλίου εντοπίζεται τόσο στο ηχηρό μήνυμά του όσο και στις λεπτομέρειες που το συνθέτουν. Η εικονογράφηση συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο αναδεικνύοντας όσα έχει σκοπό να μας μεταφέρει μέσα από τις προσεγμένες λεπτομέρειές της.
💧Μου άρεσε τόσο πολύ η διακριτική παρουσία της σταγόνας που γίνεται το σύμβολο του αγώνα για το μέλλον του πλανήτη. Η παρουσία της σε κάθε σελίδα γίνεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα σημεία του πλανήτη που υποφέρουν.. 💧
Περισσότερο απ'όλα μου άρεσε το έναυσμα που μας δίνει το βιβλίο για δράση, το μήνυμα για την ενίσχυση της συλλογικότητας από την οποία μπορούν να επιτευχθούν οι μεγάλες αλλαγές και οι συμβουλές για διαφορες μικρότερης κλίμακας δράσεις που κι αυτές έχουν τη σημασία τους.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα γενικότερα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της έκδοσης: το εξώφυλλο με την ανάγλυφη υφή του, τα ζωηρά χρώματα των εικόνων μα και η ποιότητα του χαρτιού η οποία μάλιστα -σε σύμπνοια με το μήνυμα του βιβλίου- έχει πιστοποίηση FSC (διεθνής οργανισμός για τη διατήρηση των δασών).

Η άποψη μου είναι πως σαν ανάγνωσμα μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό διδακτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού από το οποίο μπορούν να εμπνεύσουν πολλές δράσεις και δραστηριότητες με τους μαθητές τους.
Ταυτόχρονα μπορεί να καθοδηγήσει τους γονείς που θέλουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το περιβάλλον και την προστασία του και να τους προσφέρει πλείστες ιδέες και κίνητρα για ατομικές δράσεις ευθύνης σε αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν ειναι ένα παιδικό βιβλίο το οποίο αξίζει να αναζητήσετε 100%!🌍

Ακολουθήστε μας στο Instagram στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia και δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου αλλά και σχόλια αναγωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου:

Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικίες: από 5 ετών
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Νικολα Έντουαρντς
Εικονογράφος: Σάρα Γουίλκινς
Μετάφραση- απόδοση: Μάρω Ταυρή
Σελίδες: 28
Α' Έκδοση στα ελληνικά: 2020
ISBN: 9786180324532
Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία, στο κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Μεταίχμιο και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων https://www.metaixmio.gr/el/products/θα-γινουμε-κυμα



Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον 

Ο πλανήτης Γη είναι ο μόνος ως σήμερα γνωστός πλανήτης που μπορεί να φιλοξενήσει τη ζωή. Παράδοξο κι όμως, ο άνθρωπος μέσα στην υπερφίαλη ύπαρξή του πιστεύει πως ακόμα μπορεί να συντηρεί δραστηριότητες που ωθούν το κλίμα της Γης σε μια άνευ προηγουμένου αλλαγή. Ωστόσο ο ίδιος δεν φαίνεται να αναλογίζεται σοβαρά τις επιπτώσεις μιας τετοιας στάσης.

Ο κάθε σημερινός πολίτης οφείλει να καταλάβει το εξής: το ζήτημα του περιβάλλοντος, λίγα χρόνια πριν, είχαμε την πολυτέλεια να το θεωρούμε κυρίως "κοινωνικό- επιστημονικο". Σήμερα η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα καθαρά πολιτικό, κι αυτό γιατί σχετίζεται με τα αντανακλαστικά των κυβερνήσεων των "πολιτισμένων" χωρών αλλά και του καθενός μας χωριστά. Όπως πολύ σωστά το έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτιερεζ στις 22/4/2020 τη Ημέρα της Γης, ήρθε η ώρα οι κλιματικοί κίνδυνοι αλλά και οι ευκαιρίες για βιωσιμότητα και πράσινη ανάπτυξη να ενσωματωθούν σε ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χάραξη της εκάστοτε δημόσιας πολιτικής. 
Ως ζήτημα πολιτικό λοιπόν μας αφορά όλους: όχι με ένα χλιαρό ενδιαφέρον αλλά με οποιαδήποτε ισχυρή στάση που διαμορφώνει συνειδήσεις κ ανεβοκατεβάζει ηγέτες...

Ο πλανήτης Γη έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερες οικολογικές καταστροφές στο μακρινό παρελθόν του από αυτές που σήμερα επιφέρει στο περιβάλλον ο άνθρωπος. Ο μετεωρίτης που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν 65 εκατ.χρονια, είχε ένταση 10 δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα και σήκωσε τόση τέφρα που η μέρα έγινε σχεδόν νύχτα για πάνω 2 μήνες. Το 95% των έμβιων όντων εξαφανίστηκαν τότε δια πάντως. Κι όμως ο πλανήτης επιβίωσε και ένα νέο οικοσύστημα βρήκε χώρο να αναπτυχθεί. 

Ο πλανήτης θα επιβιώσει, ο άνθρωπος όμως όχι! Αν δεν τον σκοτώσουν τα έντονα κλιματικά φαινόμενα πυρκαγιες, πλημμύρες, κλπ, θα τον σκοτώσει η πυραμίδα της πανίδας, που θα κατακρημνηστεί μαζί με την κορυφή της...
Ας σταματήσουμε λοιπόν να σφίγγουμε το σχοινί γύρω από το λαιμό μας όσο είναι νωρίς.

🌍Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ🌍

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts