Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΛΥΚΟΣ

Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος δεν είναι απλά ένα ωραίο παιδικό βιβλίο. Είναι ένας ύμνος στη φιλία και τη συντροφικότητα που χτίζεται βήμα βήμα, και δημιουργεί τον άρρηκτο δεσμό που δίνει νόημα στην ίδια την ύπαρξη. Το δεσμό της αγάπης 

Παιδι και Βιβλίο www.paidi-kai-biblio.blogspot.com Ένα αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας, ένας ύμνος στη φιλία και την αδερφική αγάπη.
Ο Μεγάλος Λύκος και ο Μικρός Λύκος - Εκδόσεις Ηλίβατον

Σύνταξη κειμένου Ειρήνη Κούτμου

📚Ο μεγάλος λύκος ζει ικανοποιημένος από την ησυχία της μοναχικής ζωής του. Κάποτε από πέρα μακριά ένας άλλος λύκος πλησιάζει. Είναι ένας μικρός λύκος, αρκετά μικρός, κι έτσι ο μεγάλος αποφασίζει να μην τον διώξει. Ο Μικρός κάνει ότι κάνει ο Μεγάλος, θαρρείς σα να γεννήθηκε χτες και τίποτα δεν ξέρει για τη ζωή και την επιβίωση. Ο Μεγάλος διστακτικά κάπως σ'αυτή την αμήχανη νέα συμβίωση, του δίνει λίγα φυλλαράκια να σκεπαστεί τη νύχτα και λιγα φρούτα να φάει για μεσημέρι, και κάπως έτσι, τρόπον τινά, τον αποδέχεται. 
Ένα απόγευμα όμως που ο μεγάλος λυκος γυρίζει από τη βόλτα του, ο μικρός δεν είναι πια εκεί. Έχει φύγει...📚

Ποιητικό μέσα από τις λέξεις του και μέσα από τις σιωπές του, το υπέροχο αυτό βιβλίο είναι ένα μικρό αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας. Είναι ένα σύνολο από αρμονικά χαρακτηριστικά που συνδυάζονται σαν απαλές νότες για να φτιάξουν τελικά ένα νοσταλγικό μουσικό κομμάτι. 

Το κείμενο είναι απλό και εύκολο για τα μικρά παιδιά, χωρίς ίχνος προσπάθειας εντυπωσιασμού, ωστόσο καταφέρνει να γίνει ένας αληθινός ύμνος στη φιλία και την αδερφική αγάπη που γεννιέται ανάμεσα σε δύο αγνές ψυχές.
 
Η εικονογράφηση είναι από μόνη της ένα αριστούργημα με τα θερμά χρώματα τις απλές φόρμες της. Οι μορφές των λύκων που πρωταγωνιστούν ξεχυλίζουν από συναίσθημα και λένε τόσα πολλά μέσα από τις εικόνες που αναδεικνύουν όσα το κείμενο δε φανερώνει με τις λέξεις. 
Από τη μία είναι η αθωότητα στο βλέμμα του Μικρού λύκου, η γεμάτη εμπιστοσύνη στάση του απέναντι στο Μεγάλο που τόσα πολλά ξέρει να κάνει. Από τη άλλη η αμηχανία, η αργή αποδοχή στα μάτια του Μεγάλου, μα και η αγωνία του όταν πιστεύει ότι ο Μικρός τον εγκατέλειψε και οι τύψεις που νιώθει γι'αυτό. Όλα συμπυκνώνονται τρυφερά μέσα στην απίστευτα διεισδυτική εικονογράφηση αυτού του σπουδαίου βιβλίου.

Ακόμα και η γραμματοσειρά του είναι προσεγμένη και ιδιαίτερη!

Τέλος, είναι αδύνατον να μη σταθώ στο εξώφυλλο. Στην εικόνα ο Μεγάλος λύκος δίνει στο Μικρό που τον ακολουθεί ένα φρούτο, χωρίς να τον κοιτάζει σαν να μην τον νοιάζει ποιος πραγματικά είναι πίσω του για να το πάρει. Η ματιά του πέφτει μόνο λίγο πλάγια ίσα ίσα για να μη φαίνεται μετέωρη η προέκταση του χεριού του.

Στα δικά μου μάτια η ιστορία των δύο λύκων θύμισε τη έλευση ενος νέου μέλους στην οικογένεια όπου ήδη υπάρχει άλλο παιδάκι. Αυτό το παράξενο, μικρό πλάσμα με την άγνοια και την αθώοτητά του, ακολουθεί το μεγαλύτερο πρότυπό του και διεκδικεί σιωπηλά τη θέση του στον κόσμο. Θέλει να κάνει ότι και το μεγαλύτερο αδερφάκι του, να το ακολουθεί παντού και η παρουσία του σαν βότσαλο στη λίμνη αναταράζει τα νερά της τακτοποιημένης πλη μοναχικής ζωής του. Το μεγαλύτερο παιδί κάπως αμήχανα, ή απρόθυμα κάποιες φορές μαθαίνει να μοιράζεται, το χώρο του, το φαγητό του, το παιχνίδι του. Μα όσο δίνει μικρά κομματάκια από τα κεκτημένα αγαθά του, κερδίζει το μαγαλύτερο αγαθό από όλα: την αληθινή αγάπη. 

Από τη φιλιά της αλεπούς με το μικρό πρίγκιπα, ποτέ ξανά δεν έχω συναντήσει σε παιδικό βιβλίο έναν τέτοιο ύμνο στην αληθινή την αδερφική αγάπη. Τη φιλία που μπορεί να γεννιέται τυχαία στη ζωή ή στη οικογένεια, αλλά δε θεμελιώνεται από το τίποτα. Αντίθετα χρειάζεται χρόνο, ανοιχτή καρδιά, προσφορά, καλοσύνη και εμπιστοσύνη για να ριζώσει και να γιγαντωθεί. 
 
"Ο Μεγάλος λύκος και ο Μικρός λύκος" είναι ένα διαμάντι της παιδικής λογοτεχνίας το οποίο - ευτυχώς- οι εκδόσεις Ηλίβατον είχαν τη ικανότητα και τη διορατικότητα να ανακαλύψουν και να φέρουν στη χώρα μας, αλλά και να συνεχίζουν να επανεκδίδουν για να συντροφεύει πολλές ακόμα γενίες παιδιών. Τους ευχαριστώ προσωπικά γι΄αυτό.

Σας συστήνω να μην παραλείψετε με τίποτα να το αναζητήσετε! 

Επισκεφτείτε τη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram και δείτε την βιντεοπαρουσίαση του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου: https://www.instagram.com/p/CKqr5M9h0BA/


Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικίες: από 4 ετών
Εκδόσεις Ηλίβατον 
Συγγραφέας: Nadine Brun-Cosme 
Εικονογράφος: Oliver Tallec
Μετάφραση: Γεωργία Τσάκωνα
Σελίδες: 32
Έτος Α' κυκλοφορίας στα ελληνικά: 2008
ISBN: 9789608085084

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts