ΠΩΣ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΘΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ενα σπουδαίο βιβλίο για να γνωρίσουν τα παιδιά την καθημερινότητα των ανθρώπων στην περίοδο της Επανάστασης, τη δύσκολη συμβίωση με τους κατακτητές, τις ομοιότητες και τις μεγάλες διαφορές του τότε με το σήμερα. 

Με τα εξαιρετικά κείμενα του αγαπημένου μας Χρήστου Δημόπουλου και την υπέροχη εικονογράφηση της Ανδριάννας Ρούσου!


Παιδί και Βιβλίο www.paidi-kai-biblio.blogspot.com Πως ζούσαν άραγε οι άνθρωποι την περίοδο της Επανάστασης;Τι σήμαινε για την καθημερινότητά τους τους η σκλαβιά;
 Πως να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης - Εκδόσεις Ψυχογιός 

Συντάκτης: Ειρήνη Κούτμου

Το τελευταίο διάστημα με μεγάλη μου χαρά ανακαλύπτω τις νέες συγγραφικές δημιουργίες του αγαπημένου μας κύριου Χρήστου Δημόπουλου που εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθούμε από την εκπομπή του στην ΕΡΤ Τα 1000 χρώματα του Χρήστου (παλαιότερα από το Ουράνιο Τόξο

Το επίκαιρο θεματικό βιβλίο του με τον χαρούμενο τίτλο "Πως να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης" κυκλοφόρησε φέτος από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και έχει γίνει το αγαπημένο μας!!
Περιττό να σας πω ότι οικογενειακώς έχουμς ξετρελαθεί με τις απίθανες και αναπάντεχες πληροφορίες του σχετικά με την αρκετά μακρινή εποχή της Ελλάδας του 19ου αιώνα!

Στις μικρές τάξεις του Δημοτικού η γνώση γύρω από την περίοδο αυτή της Ιστορίας είναι αποσπασματική, διδάσκεται συστηματικά αργότερα. Το βιβλίο αυτό ωστόσο είναι απολύτως κατάλληλο από 6 ετών διότι δεν έχει ως βασικό σκοπό να περιγράψει πρόσωπα και γεγονότα, ούτε απαιτεί από τα παιδιά κάποιο ελάχιστο ποσοστό προϋπάρχουσων γνώσεων. 
Προσεγγίζει την ιστορική αυτή περίοδο συζητώντας την καθημερινότητα των ανθρώπων της χώρας μας καταφέρνει με τον προσιτό και ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του, τον ενισχυμένο με παιδικότητα και απαλαγμένο από επιστημονοφάνεια, να τραβήξει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων!

Πώς ήταν άραγε η ζωή τότε που δεν υπήρχαν όλα όσα σήμερα είναι αυτονόητα; Πώς ζούσαν οι άνθρωποι χωρίς μπουφάν, αθλητικά παπούτσια, συσκευασμένα τρόφιμα, οργανωμένα σχολεία, νοσοκομεία; Χωρίς Lego, Playmobil και Barbie; Ωχ, ούτε καν χωρίς πατατάκια και σοκολάτες.. χωρίς το Μinecraft!!

Παράλληλα με τα στοιχεία της καθημερινότητας γνωρίζουμε  πολλές από τις δυσκολίες που ταλαιπωρούσαν τους Έλληνες στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι οποίες ενώ δεν καταγράφονται όπως τα μεγάλα γεγονότα, με τον τροπο τους συνέβαλαν τα μέγιστα στο οδηγηθεί σε αυτά η Ιστορία. 
Η αγανάκτηση των ανθρώπων που συσσωρευόταν για τέσσερεις εκατονταετίες τους οδήγησε στο να πιστέψουν στο όραμα της ελευθερίας!
Τι σημαίνει ας πούμε να πληρώνεις φόρο για το κεφάλι που κουβαλάς στους ώμους σου κι αν δεν έχεις χρήματα να το... χάνεις; Τι σημαίνει να μην υπάρχει πρόσβαση στη μόρφωση και στην περίθαλψη; να μην υπάρχει καμιά ελπίδα για κοινωνική και προσωπική πρόοδο, ούτε καν για τις μελλοντικές γενιές; Αυτό είναι η σκλαβιά , μια έννοια πολύ δύσκολα κατανοητή για τους σημερινούς μικρούς (και μεγάλους) Έλληνες
Κι όμως μέσα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, να συζητήσουν και να συγκρίνουν το τότε με το τώρα. Γνωρίζοντας τα αδιέξοδα και τους καθημερινούς κινδύνους,  μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα πως οι πρόγονοί μας κατάφεραν να οπλιστούν με θάρρος και αποφασίσαν εν τέλει να επαναστατήσουν μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς...

Το απολαύσαμε, το διαβάσαμε μαζί και ο καθένας μόνος του και σας το συστήνουμε 100%!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Instagram στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia και να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου αλλά και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου:https://www.instagram.com/p/CMFGdALFoHp/

Μέχρί τη Τρίτη 16/3 μπορείτε να πάρετε μέρος και στο διαγωνισμό μας  στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia για να κερδίσετε ένα αντιτυπο του βιβλίου προσφορά των Εκδόσεων Ψυχογιός! Μην το χάσετε!

Πληροφορίες για το βιβλίο:
▫️Ηλικίες: 6+
▫️Εκδόσεις: Ψυχογιός 
▫️Συγγραφέας: Χρήστος Δημόπουλος
▫️Εικονογράφος: Ανδριάννα Ρούσσου
▫️Σελίδες: 56
▫️Έτος Α κυκλοφορίας: 2021
▫️ISBN: 9786180136012

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Ψυχογιός στη διεύθυνση: 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts