ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το διαδίκτυο είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι χρήσιμο, είναι διασκεδαστικό, είναι απαραίτητο. Μέσα στο διαδίκτυο όμως δεν είμαστε πάντα ασφαλείς. Ακόμα κι αν ως ενήλικοι θεωρούμε ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο, τι γίνεται με τα παιδιά μας; 

Οι ειδικοί μας βοηθούν να εξερευνήσουμε τη σκοτεινή πλευρά της διαδικτυακής Σελήνης και να μάθουμε για τους εαυτούς μας αλλά και για τα παιδιά μας πως να κυκλοφορούμε στο διαδικτυο και στα μέσα δικτύωσης με ασφάλεια.

Γονείς, Παιδί και Διαδίκτυο - Εκδόσεις Ψυχογιός

Σύνταξη κείμενου: Ειρήνη Κούτμου

Όποιος έχει παιδιά θέλει να κάνει το καλύτερο για εκείνα. Οι γονείς πάντα αγχωνομαστε αν τα κάνουμε όλα σωστά, αν εκπληρώνουμε με επιτυχία το γονεϊκό μας ρόλο. Θέλουμε το παιδάκι μας, να είναι υγιές, ασφαλές και να μη του λείψει τίποτα.
🤔Θα μου πείτε όλ'αυτα είναι αυτονόητα. Στη θεωρία φυσικά και είναι. Στην πράξη όμως καθώς το παιδί μεγαλώνει και ολοένα απομακρύνεται από τις συμβουλές, τις νουθεσίες και τους περιορισμούς μας, οι λέξεις υγεία, φροντίδα και ασφάλεια μετασχηματίζονται σε κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι όταν ήταν τα μικρούτσικα παιδάκια μας που τα στηρίξαμε για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

📚Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη κατά τη δική μου εκτίμηση. Το πρώτο αφορά το ρόλο του γονέα από την εγκυμοσύνη μέχρι την ηλικία των 7 ετών περίπου. Η Δρ. Κατερινα Αθανασίου αναλύει βασικές φάσεις στο γονεϊκό ρόλο του ανθρώπου και κυρίως της μητέρας, δίνοντας βαρύτητα σε κάποιες φάσεις στις οποίες είναι πιθανό εκείνη να ζητήσει πληροφόρηση, κοινωνικοποίηση, βοήθεια στο διαδίκτυο. Τονίζει αναφέροντας ενδιαφέροντα παραδείγματα από την επαγγελματική εμπειρία της, πόσο σημαντικό είναι το διαδίκτυο να μην αντικαθιστά, το γιατρό, την οικογένεια, τους φίλους. Παράλληλα μας εξηγεί πως η χρήση των οθονών στα βρέφη αποτελεί μια φενάκη ηρεμίας ενώ στην πραγματικότητα είναι πηγή άγχους και εσωτερικής αναστάτωσης. 

Πολύ ενδιαφέρον αν κ δεν σχετίζεται με το διαδίκτυο είναι το κεφάλαιο που συζητά για τη φάση γύρω στα 2,5 όπου το παιδί προσπαθεί να γίνει χειριστικό και πως ο γονέας πρέπει να βάλει όρια.
Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε παιδιά 3-7 ετών συζητά μεταξύ άλλων την παγίδα του θαυμασμού που νιώθει ο γονέας όταν το μικρό παιδί του χειρίζεται με άνεση τα ηλεκτρονικά εργαλεία και μέσα. Μας μιλάει για τις πραγματικές παγίδες και τους κινδύνους που νομίζω θα ταρακουνήσουν πολλούς αναγνώστες.

Ο κύριος Σφακιανάκης έχει γράψει το τελευταίο μέρος του βιβλίου. Παιδιά και έφηβοι στο διαδίκτυο. Ηλεκτρονικός εκφοβισμός, κίνδυνοι και τρόποι προστασίας και διαχείρησης. Για εμένα το κεφάλαιο αυτό θα έπρεπε να το διαβάσουν όλοι οι γονείς και ειδικά όσοι ήδη επιτρέπουν στα παιδιά τους παρακολούθηση εκπομπών, χρήση παιχνιδιών ή κατοχή μέσων δικτύωσης στο διαδίκτυο.

Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω εδώ είναι ότι θα ήθελα περισσότερο κείμενο από τον κύριο Σφακιανάκη. Ειλικρινά, κάποιες από τις περιπτώσεις που αναφέρει στο βιβλίο, στις οποίες επενέβη η Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος, προσωπικά με σόκαραν, όμως θα ήθελα να διαβάσω περισσότερες, κυρίως για το cyberbullying που σχετίζεται με το άμεσο περιβάλλον του παιδιού, συμμαθητές, άσπονδους φίλους και εχθρούς (εννοώ αυτούς που βλέπουν το παιδί μας εχθρικά όχι το αντίθετο).📚
️️️
Ως γονέας κι εγώ οφείλω να ομολογήσω πως δύο είναι οι χρονικές περίοδοι που μας δημιουργούν άγχος και ανησυχία: όταν το παιδί αρχίζει να κυκλοφορεί στο δρόμο μόνο του, στην αρχή κοντά και στη συνέχεια ολοένα και πιο μακριά και η περίοδος που αρχίζει να περιηγείται μόνο του στο διαδίκτυο.
Στο δρόμο, από τότε που το παιδάκι περπατάει και κυκλοφορέι μαζί μας, μας ακούει να λεμε"πρόσεχε τα αυτοκίνητα, δε μιλάμε σε ξένους" κλπ.• μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε πως κάποτε και μόνο του θα τα καταφέρει. Για το διαδίκτυο όμως τι του/της έχουμε πει; 
Όταν από βρέφος σχεδόν χαζεύει στο κινητό και στο τάμπλετ και αποκτά μια σχέση άνεσης μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού μαζί του, τι έχουμε εμείς φροντίσει να μάθει για τους τρομερούς κινδύνους που κρύβει το σερφάρισμα στο διαδικτυακό χώρο, ακόμα και σε μέσα στα αθώα παιδικά βίντεο ή τα παιχνιδάκια για μικρά παιδιά.
Ας απαντήσουμε λοιπόν με ειλικρίνια στο παραπάνω ερώτημα: σχεδόν τίποτα! 

Στην εποχή μας όμως ο σύγχρονος έφηβος (με διπλό αστερίσκο η λέξη γιατί πολλές φορές μιλάμε για πολύ μικρότερες ηλικίες) τα πρώτα του βήματα σε έναν κόσμο εντελώς έξω από τον έλεγχο μας, εκει θα τα βαδίσει• στο απέραντο, αχανές, ενδιαφέρον, πλουραλιστικό, σαγηνευτικό, μα και συχνά  επικίνδυνο περιβάλλον του διαδικτύου
️️
Οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνα τους πολλές φορές από πολύ μικρή ηλικία (6-7 ετων) δεν είναι αδιάφοροι γονείς, το κάθε άλλο. Είναι όμως υπερβολικά ανέμελοι και απονήρευτοι και οι ίδιοι. Οι παιδόφιλοι και οι έμποροι παιδικής πορνογραφίας δεν μοιράζουν μόνο καραμελίτσες στα πεζοδρόμια όπως παλιά. Παίζουν παιχνίδια προσποιούμενοι τα μικρά παιδιά ή τους εφήβους μέχρι να παρασύρουν τα θύματα τους στον ιστό τους.

️ Το γενικότερα συμπεράσματα που κρατώ από το βιβλίο αυτό και θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι τα εξής. Το διαδίκτυο είναι ο κόσμος. Έχει μέσα αγγέλους και διαβόλους, έχει γνώση, διασκέδαση έχει όμως και κινδύνους. Όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με τάμπλετ κινητά μην του επιτρέπετε ανεξάρτητη περιήγηση στο διαδίκτυο κάτω από 10 ετών. Αν θέλετε να παίξει κατεβάστε κάποια εφαρμογή που δεν θα απαιτεί να είναι on line ακόμα και αν χρειάζεται να βάλετε γι' αυτό το σκοπό το χέρι στην τσέπη!

️Αν τώρα σκέφτεστε, "υπερβολές παιχνιδάκια παίζει με κοριτσάκια και κουκλίτσες" τότε σας συμβουλεύω να πάρετε αύριο κιόλας το βιβλίο για να δείτε πως δρουν οι παιδόφιλοι με όνομα χρήστη του τύπου "Ελενίτσα 7 ετών"!! 

️Όταν το παιδί θα είναι μεγαλύτερο και το εμπιστεύεστε να κατέχει μέσα δικτύωσης και να παίζει on line δημοφιλή παιχνίδια προσέξτε να φτιάξετε μαζί του τις ρυθμίσεις προσωπικών δεδομένων και τις ρυθμίσεις απορρήτου εξηγώντας του/της παράλληλα ποιά είναι η ανάγκη γι' αυτό. Μόνο τότε θα είστε εν μέρει ήσυχοι.

Συζητάμε σε τακτά διαστήματα με το παιδί τους κινδύνους, όχι για να το φοβήσουμε αλλά για να καταλάβει πως αν νιώσει κίνδυνο, απειλή, αμηχανία, προσβολή, πρέπει να έρθει αμέσως σε εμάς και να μας μιλήσει για το ζήτημα που αντιμετωπίζει. Το αίσθημα της ενοχής ή της συνενοχής σε άβολες ή επικίνδυνες καταστάσεις κρατάει μερικά παιδιά από το να μιλήσουν στους γονείς τους και να ζητήσουν βοήθεια. Μπαίνουν τότε σε ένα φαύλο κύκλο απελπισίας από τον οποίο δύσκολα θα βγουν. Τότε και πάλι ο γονέας πρέπει να εντοπίσει τα σημάδια της αλλαγής στη συμπεριφορά του παιδιού του και να αρχίσει να ψάχνει...

Οι κίνδυνοι φίλοι και φίλες μου είναι μέσα στη ζωή. Το διαδίκτυο έχει τους ανώμαλους, τους cyber bullers και τους χακερς, ο αθλητισμός έχει το dopping, τα νυχτερινά κέντρα το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ο δρόμος ασυνείδητους οδηγούς και βιαστές. Αλίμονο όμως αν κρατήσουμε από όλες τις εκφάνσεις της ζωής μόνο τα αρνητικά.
Η ζωή μας θέλει γνωστικούς και θαρραλέους -με αρετή και τόλμη- και γι'αυτό πρέπει να θωρακίσουμε το χαρακτήρα των παιδιών μας ώστε να αντιλαμβάνονται τις κακοτοπιές και να τις αποφεύγουν. Ταυτόχρονα εμεις ως γονείς στεκόμαστε δίπλα τους φύλακες άγγελοι και τους συμβουλεύουμε, και αν χρειαστεί επεμβαίνουμε για τους προστατέψουμε από οτιδήποτε χρειαστούν με τα κατάλληλα και νόμιμα μέσα. Με ήθος, ψυχραιμία και ενσυναίσθηση.

Θέλω να σημειώσω επίσης για το βιβλίο αυτό οτι δεν περιορίζεται στο κομμάτι του διαδικτύου αλλά συζητά διάφορα θέματα γονεϊκής τα οποία μπορούν να γίνουν έναυσμα για περαιτέρω έρευνα και μελέτη. Πολύ σημαντικό - και σας προτείνω πάντα να το αναζητάτε σε θέματα γονεϊκής καθοδήγησης είτε σε βιβλία είτε στο διαδίκτυο είναι τα κείμενα να γράφονται ή να επιμελούνται από ειδικούς επιστήμονες και να συνοδεύονται από την αντίστοιχη βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου. Μόνο τότε το βιβλίο περιέχει επιστημονικές πληροφορίες στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη στη ζωή μας.


Επισκεφτείτε τη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram και δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου αλλά και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου:

Σύντομα στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram θα ανέβει διαγωνισμός με κλήρωση για ένα αντίτυπο του βιβλίου! Μην τον χάσετε!


Πληροφορίες για το βιβλίο
▫️Βιβλίο για Γονεϊκής - Συμβουλές για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και έφηβους
▫️Εκδόσεις Ψυχογιός
▫️Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης ,τ.Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος & Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος PhD - Ψυχοθεραπεύτρια
▫️Σελίδες:
▫️Έτος 'Α κυκλοφορίας: 2017
▫️ISBN: 9786180120011

Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts