ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Πώς διατηρήθηκε η ενότητα του ελληνικού έθνους ζωντανή στα 400 χρόνια της σκλαβιάς και πως κάποτε για τους φτωχούς και αγράμματους Έλληνες το όνειρο της Ελευθερίας μετατράπηκε σε όραμα;
Μικροί και μεγάλοι κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν σε όσα έγιναν τότε για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι. 


Για να ζούμε ελεύθεροι - Εκδόσεις Μεταίχμιο
Για να ζούμε ελεύθεροι - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Επιλογή βιβλίου και σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου


Το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Μεταίχμιο "Για να ζούμε ελεύθεροι" συμπληρώνει τη φετινή θεματική συλλογή μας σχετικά με την Επανάσταση του 1821 με τον ιδανικότερο τρόπο! 

Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικό που πετυχαίνει αυτό ακριβώς που ευαγγελίζεται: να μιλήσει στα μικρά παιδιά που έχουν ελάχιστες γνώσεις γύρω από την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης με τρόπο απλό, ξεκούραστο και συναρπαστικό!

Το βιβλίο ξεκινά ιστορικά περίπου από την περίοδο που ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής κατέλαβε την Πόλη και προχωρά στα χρόνια που προηγήθηκαν της Επανάστασης. Δεν επικεντρώνεται σε πρόσωπα ή ημερομηνίες,πολλές μάλιστα τεχνηέντως τις αφήνει στην άκρη. Εξηγεί απλά τις λέξεις που ένα μικρό παιδί δεν κατανοεί, τις οποίες όμως συναντάμε συχνά συζητώντας για την Επανάσταση. Εξηγεί τι σημαίνει καθεαυτή η λέξη Επανάσταση, ποιος ήταν ο Σουλτάνος γιατί οι Έλληνες σπάνια αποκαλούνταν ή αποκαλούσαν τους εαυτούς τους έτσι με αυτό το προσωνύμιο και πολλά άλλα.

Ο λιτός χάρτης στην αρχή του βιβλίου βοηθά ακόμα και τα μικρά παιδιά να καταλάβουν που είμαστε εμείς γεωγραφικά σε σχέση με την "Οθωμανική Αυτοκρατορία" και την "Ευρώπη". Με τροπο προσιτό, μέσα από τα μικρά εναλλασσόμενα κείμενα και την εικονογράφηση, το βιβλίο μιλάει για τους ανθρώπους, για το λαό μας που κάποτε ονειρεύτηκε να γίνει ελεύθερο έθνος.

Τι είναι όμως το ελεύθερο έθνος; Οι επαναστάσεις στην Αμερική και τη Γαλλία πυροδώτησαν τη φλόγα για την Ελευθερία και την ισονομία, στο Ρήγα στους ήρωες που δοκιμάστηκαν στα Ορλωφικά, στους Φαναριώτες. Κάπως έτσι το κίνημα άρχισε εντός και εκτός της υπόδουλη Ελλάδας να αναπτύσσεται και να μετατρέπεται σε ένα πιο χειροπιαστό όραμα.

Οι άνθρωποι ταυτόχρονα πώς ζουσαν; Το βιβλίο μας εξηγεί πολλά που ακόμα και έμεις οι μεγάλοι δεν τα πολυγνωρίζουμε. Πώς βρέθηκαν κάποιο Έλληνες με δικά τους καράβια και χρήματα; πως βρέθηκαν στη Ευρώπη να σουδάζου και πως αναπτύχθηκε το κίνημα του φιλελληνισμού στο εξωτερικού; 

Τα σημεία που προσωπικά εκτίμησα πολύ σε αυτό βιβλίο είναι κατ'αρχάς η γλώσσα με τα κείμενα να είναι πραγματικά γραμμένα για παιδία, -χωρίς αυτό να χρησιμοποιείται προσχηματικά στο οπισθόφυλλο. Παράλληλα η ισορροπία στη σκέψη, η νοοτροπία της αντικειμενικότητας που διέπει το σύνολο του βιλίουτης απαλλαγμένης από φανατισμούς όπως οφείλει να έχει η Ιστορία και η πληρότητα των πληροφοριών σε ένα μεγάλο φάσμα με έμφαση στο άνθρωπο και στις μη προφανείς συνθήκες που ευνόησαν την Επανάσταση. Το δυσκολότερο ήταν όλ' αυτα να μπουν σε ένα βιβλίο με κανονικό μέγεθος, προσιτό στα παιδιά, για αναγνώσεις ευχάριστες, διδακτικές, μα καθόλου κουραστικές.

Όλα αυτά συνοδεύονται από μια εικονογράφηση εξαιρετική, μια κατασκευή μεταμοντέρνου αφαιρετικού ναΐφ που ταιριάζει απόλυτα με το κείμενο και το γενικότερο χαρακτήρα του βιβλίου.
️️
Είναι μια αναγνωστική επιλογή που οποίος την κάνει αποκλείεται να μην την απολαύσει! Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να την αναζητήσετε!!

Στο Instagram στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου: https://www.instagram.com/p/CMmMupKFZFj/


Βρίσκετε τις προτάσεις μου για βιβλία σχετικά με την Επανάσταση του 1821 στο αρχικό μενού στην κατηγορία Ελληνική Επανάσταση

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλικίες 8+
Εκδόσεις Μεταίχμιο @metaixmiobooks 
Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφος: Χρήστος Κούρτογλου
Σελίδες: 40
Έτος Α΄κυκλοφορίας: 2021
ISBN: 9786180325447

Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο στο κέντρο της Αθήνας και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου. 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts