ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Όταν γίνεται κανείς άπληστος και συσσωρεύει ένα σωρό άχρηστα πράγματα στο τέλος χάνει την ουσία από τα σημαντικά.

Το τελευταίο βιβλίο της Έμιλι Γκράβετ συμπληρώνει την τριλογία με πρωταγωνιστές τα ζώα του δάσους προσφέροντας στα μικρά παιδιά μας διασκέδαση μα και σημαντικά μηνύματα για την υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική συνείδηση.

#ΠαιδίΚαιΒιβλίο//www.paidi-kai-biblio.blogspot.com//Ένα σωρό πράγματα - Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ένα σωρό πράγματα - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Επιλογή βιβλίου - Σύνταξη κειμένου Ειρήνη Κούτμου

📚Η Μεγκ και ο Ας είναι ένα αγαπημένο ζευγάρι καρακάξες (κίσσες). Αποφασίζουν να φτιάξουν τη φωλιά τους για να γεννήσουν τα αυγουλάκια τους. Όταν η Μεγκ γεννάει τα τέσσερα γαλάζια αυγά, αμέσως το άγχος πλημμυρίζει το ζευγάρι για όσα τα καρακαξάκια θα χρειαστούν όταν θα γεννηθούν. Αρχίζουν και μαζεύουν λοιπόν στη φωλιά το κάθε τι, ότι βρίσκουν πεταμένο είναι βέβαιοι πως θα τους χρειαστεί!📚

Το νέο βιβλίο της Έμιλυ Γκράβετ "Ενα σωρό πράγματα" συμπληρώνει την τριλογία του δάσους, ακολουθώντας το "Δυο φίλοι μα τι φίλοι" και "Λαμπίκο". 

Το τελευταίο της βιβλίο είναι το αγαπημένο μου από τη σειρά! Η εξέλιξη της ιστορίας είναι διασκεδαστική και γρήγορη και η απόδοση στη γλώσσα μας είναι καλή και συνολικά συνεπής στη ρήμα που συνηθίζει να ακολουθεί η συγγραφέας στα κείμενά της. Τα δυνατά σημεία του βιβλίου είναι φυσικά η εξαιρετική εικονογράφηση από την ίδια τη συγγραφέα αλλά και το οικολογικό μηνυμα του βιβλίου για την αξιοποίηση των απορριμάτων σε χρήσιμα αντικείμενα ακόμα και με νέες χρήσεις. 

Μου άρεσε τόσο πολύ η ιδέα της συγγραφέως να βάλει στην αρχή του βιβλίου ένα φύλλο περιοδικού με διαφημίσεις. Τα πουλάκια της ιστορίας μαζεύουν το περιοδικό αυτό για να ενισχύσουν τη φωλιά τους. Το διαβάζουν όμως και επηρεάζονται τόσο από τις διαφημίσεις που αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα παροξυσμό συλλογής των αντικειμένων που βλέπουν στις εικόνες!! 
Κάποιοι ασυνείδητοι άνθρωποι εχουν πετάξει ή εγκαταλείψει πολλά στις λίμνες και στο δάσος. Ο Ας και η Μεγκ τα βρίσκουν και τα μαζεύουν στη φωλιά! Όταν όμως η συσσώρευση τόσων αντικειμένων αποδεικνύεται καταστροφική για τη φωλιά, τότε τα άλλα ζώα, οι φίλοι τους έρχονται για βοήθεια


Τα ζώα αυτά κατά κάποιο τρόπο εκπροσωπούν τη φύση, ξεπερνούν τον άνθρωπο σε οικολογική συνείδηση και προσπαθούν να αξιοποιήσουν όσα κάποιοι ασυνείδητα πέταξαν χωρίς να νοιάζονται για τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον.
Ας σταθούμε λοιπόν για λίγο στο σημείο αυτό. Είναι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου να προσπαθούμε όσο το δυνατόν να περνάμε μηνύματα περιβαλλοντικής ηθικής στα παιδιά με όποιο τρόπο μπορούμε, ακόμα κι αν είναι μικρά για να καταλάβουν ακριβώς το πρόβλημα που δημιουργεί η μη οικολογική συμπεριφοράς. Αυτό το βιβλίο πετυχαίνει εξαιρετικά το σκοπό αυτό μέσα από τη διασκεδαστική και τρυφερή του ιστορία! 

Επειδή πάντα έχω το χούι να ψάχνω τα μηνύματα που κρύβουν τα παιδικά βιβλία και για τον ενήλικο αναγνώστη που διαβάζει μαζί με το παιδί, η λεπτομέρεια στην αρχή του βιβλίου όπου φαίνεται το δίφυυλλο με τις διαφημίσεις μας θυμίζει έμμεσα πως όλοι μας λίγο πολύ είμαστε θύματα ενός υπέρμετρου καταναλωτισμού. 
Κάτι ακόμα που η συγγραφέας υπογραμμίζει έμμεσα στην ιστορία της και αφορά εμάς τους ενήλικους και όχι τα παιδιά, είναι η υπερβολή των γονέων να συσσωρεύουν ένα σωρό πράγματα για τα μωρά τους που έρχονται ενώ  στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου βέβαιο πως όλα αυτά θα χρειαστούν! Ας διδαχθούμε κι εμείς οι μεγάλοι κάτι από την ιστορία αυτή λοιπόν. Να μην είμαστε υπερκαταναλωτικοί, θύματα των διαφημίσεων και της εκάστοτε μόδας και να διαλέγουμε όσα μας χρειάζονται λελογισμένα. Αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, έπιπλα, παίρνοντας τα από φίλους ή συγγενείς μας ή χαρίζοντάς τα εμείς σε άλλους, το κάνουμε κι ας μην είναι ολοκαίνουργια και υπερμοδάτα! Υλικό για σκέψη! 

Στο τέλος του βιβλίου η Έμιλυ Γκράβετ με την όμορφη εικονογράφησή της μας δίνει απλές συμβουλές για την ανακύκλωση, επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων καθημερινής χρήσης από όλους μας!

Ο μικρός γιός μου κι εγώ σας το συστήνουμε 100%

Επισκεφτείτε τη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram και δείτε σελίδες από το εσωτερικό άλλα και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου! Διεύθυνση συνδέσμου:  https://www.instagram.com/p/CMPC6gOFR_4/

Πληροφορίες για το βιβλίο:
▫️Ηλικίες: 3+
▫️Εκδόσεις Μεταίχμιο 
▫️Δημιουργός: Έμιλυ Γκράβετ
▫️Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
▫️Α' Έκδοση στα ελληνικά: 2021
▫️Σελίδες: 40
▫️ISBN: 9786180323771

Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ιπποκράτους 118 και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts