Η ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΜΠΕΤΟΝΙΕΡΑ

Δουλεύουμε για να ζούμε, ή ζούμε για να δουλέυουμε;

Η "θυμωμένη μπετονιέρα" είναι μια φιλοσοφημένη ιστορία για τους σκοπούς της ζωής και την αναθεώρηση στόχων και αξιών.

Γιατί όταν κανείς αρχίζει να είναι ευτυχισμένος μπορεί να δει τα πάντα από μια άλλη ευρύτερη και διαφορετική οπτική.

Παιδί και Βιβλίο, www.paidi-kai-biblio.blogspot.com,  Τα εργαλεία της οικοδομής βγαινούν στην ανεργία. Τι απρόσμενη ανατροπή θα επιφέρει αυτό στο γκρίζο αστικό περιβάλλον
Η θυμωμένη μπετονιέρα - Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός
Συντάκτης: Ειρήνη Κούτμου

📚Στην πόλη γίνεται χαμός! Κίνηση τραμ, λεωφορεία. Οι μηχανές δουλεύουν πυρετωδώς σε μια τρελή ανοικοδόμηση. ΠΑΡΤΕ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ!! είναι το σύνθημα που δίνει το ρυθμό. Κάποτε όμως κάτι απίστευτο συμβαίνει: χτίστηκαν όλα, δεν έμεινε ούτε σπιθαμή στη γη χωρίς τσιμέντο. Ήρθε λοιπόν το τέλος και τα μηχανήματα και τα εργαλεία της οικοδομής έπεσαν στην ΑΝΕΡΓΙΑ.
Η Κική η Μπετονιέρα έπαθε αμόκ! Συγκάλεσε αμέσως έκτακτο συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης! Ελεύθερος χρόνος; Ξεκούραση; Ησυχία; κάνεις δεν ξέρει να πει τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές!
Χρειάζονται αμέσως ένα υπερσχέδιο και η Μπετονιέρα η Κική δεν αργεί να το σκεφτεί! Είναι παράξενο το σχέδιο της, φιλόδοξο πολύ και τελικά δεν αργούν να το βάλουνε σε εφαρμογή.
Μια ανατροπή όμως θα συμβεί όταν μπροστά στα μάτια τους η φύση ξεχυθεί!📚

Όπως βλέπετε παρασύρθηκα από την υπέροχη ρήμα στο κείμενο του βιβλίου και την ενσωμάτωσα χωρίς να το καταλάβω στην παρουσίαση μου!

Η σημερινή μου πρόταση είναι ένα βιβλίο που είναι πραγματικά μια κατηγορία από μόνο του! Είναι μια σπουδαία λογοτεχνική και καλλιτεχνική δουλειά που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα White Raven του 2013 με τα 100 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως για τη χρονιά αυτή.

🏗Η ιστορία χωρίζεται νοερά σε τρία μέρη.
Ξεκινά αρχικά ως ένα αστικό παραμύθι, με τα εργαλεία της οικοδομής να έχουν ανθρώπινη υπόσταση και μόνο σκοπό στη ζωή τους την εργασία. Ο συγγραφέας πολύ έξυπνα καταδεικνύει την μανία των ανθρώπων στις πόλεις για τη δουλειά και την ενσωμάτωση τους στο γκρίζο άσχημο τοπίο των πόλεων. Σε μια κατάσταση μόνιμης επιτάχυνσης, μόλις η δουλειά τους ολοκληρωθεί, αντί να ξεκουραστούν και να θαυμάσουν το έργο τους, πανικοβάλονται και αποφασίζουν να το γκρεμίσουν και να το ξαναχτίσουν από την αρχή.

🚧Στο δεύτερο μέρος το γκρέμισμα ολοκληρώνεται και η φύση φανερώνει την ομορφιά της. Οι πρωταγωνιστές τη θαυμάζουν μα δεν ξέρουν πως να αλληλεπιδράσουν μαζί της κι έτσι καταλήγουν κρυμμένοι σε μια σπηλιά. Η Μπετονιέρα είναι η μόνη που συνεχίζει να αντιμετωπίζει υστερικά την κατάσταση. Στην αρχή λιποθυμά, ενώ λίγο αργότερα εξαφανίζεται.

Στο τελευταίο μέρος η Μπετονιέρα επανεμφανίζεται και έχοντας περάσει μια νέα περιπέτεια με έναν καινούργιο φίλο έχει ηρεμήσει και έτσι εμπνέεται μια σπουδαία νέα καριέρα για όλη την παρέα της γεμάτη δημιουργικότητα και χαρά!

Το ποιητικό κείμενο του Δημήτρη Μπασλάμ είναι απολαυστικό! Κερδίζει το δύσκολο στοίχημα ενός συνεπούς και χαρούμενου έμμετρου λόγου στις 100 σελίδες του βιβλίου.
Από την άλλη, η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Κώστα Μαρκόπουλο είναι εξαιρετική, μου άρεσε πάρα πολύ! Χρησιμοποιώντας (ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος) κυβιστικά στοιχεία στις εικόνες του δημιουργεί την έντονα καλλιτεχνική αίσθηση του σουπρεματισμού-κονστρουκτιβισμού ενσωματωμένη όμορφα με την υπέροχη παιδικότητα που εκπέμπουν οι καλοδουλεμένες, απλές φόρμες του.

Στο σύνολο τους τα προσεγμένα χαρακτηριστικά της έκδοσης εναρμονίζονται απόλυτα με την ιδιαιτερότητα του περιεχομένου. Η εξαιρετική ποιότητα του χαρτιού, ακόμα και η εκτεθειμένη ράχη του βιβλίου του δίνουν τη γενικότερη αίσθηση αυθεντικότητας, της "αλήθειας των υλικών" όπως λένε και οι αρχιτέκτονες.

Οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού (κατά την εκτίμησή μου ιδιαιτέρως στις Β'- Γ'-Δ' τάξεις) μπορούν να κάνουν όμορφες αναγνώσεις, θεατρικά δρώμενα αλλά κυρίως πολλές φιλοσοφικές συζητήσεις με τα μηνύματα που απορρέουν από την ιστορία, για την ανάγκη ενός πιο φιλικού αστικού περιβάλλοντος περισσοτερο εναρμονισμένου με τη φύση, για την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση, την αναθεώρηση πράξεων και σκοπών αν και οπότε χρειαστεί, μα και την εκ βάθρων αλλαγή της ζωής μας προς μια κατεύθυνση που ξεπερνάει την επιβίωση και στρέφεται προς την ευτυχία.  

Επισκεφτείτε τη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram και δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου αλλά και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου: 

Έως 10/3 μπορείτε να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό μας στο Instagram για να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου! Μην το χάσετε!

Πληροφορίες για το βιβλίο:
▫️Ηλικίες: από 6 ετών
▫️Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός 
▫️Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ 
▫️Εικονογράφος: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
▫️Σελίδες: 104 
▫️Α' Έκδοσεις στα ελληνικά:  2013 (το βιβλίο κυκλφορεί και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο "Angry Mixer")
Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού. Διεύθυνση συνδέσμου: http://epomenostathmos.gr/h-thymomenh-mpetoniera/

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts