Η ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ότι αγαπάς δεν μπορείς να το φυλακίσεις. Μια χιονονιφάδα ανήκει στον παγωμένο χειμωνιάτικο άνεμο, ανήκει στη γη και στον ατελειώτο κύκλο του νερού. 

#ΠαιδιΚαιΒιβλιο//ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ//Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι - Εκδόσεις Άγκυρα
Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι - Εκδόσεις Άγκυρα

Επιλογή βιβλίου - σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου
📚
Ο Νικόλας και η Ευτυχία αγαπούν το χιόνι και με ανυπομονησία περιμένουν τη στιγμή που θα το δουν τις χιονονιφάδες να πέφτουν απ' τον ουρανό. Όταν ένα βραδυ στο παράθυρό τους φτάνει μια χιονονιφάδα, τα παιδιά όλο χαρά την πιάνουν και για να μη τους λιώσει την κλείνουν σε ένα βάζο στην κατάψυξη. Όταν κάτι το αγαπάς όμως, μπορείς να το φυλακίσεις;📚

Ο χαρακτήρας της χιονονιφάδας εύθραυστος κι εφήμερος, κουβαλάει μέσα στην ιστορία αυτή ταυτόχρονα το αντίθετο του, το παράλογο της επιθυμίας να συντηρηθεί η στιγμιαία ομορφιά της. Η αθώα απληστία των παιδιών και το πείσμα που επιδεικνύουν για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν πολύ, τροφοδοτεί την εφευρετικότητα τους.
Μια χιονονιφάδα όμως είναι φτιαγμένη να στροβιλίζεται στον παγωμένο χειμωνιάτικο αέρα και όχι να συντηρείται στο σκοτάδι του ψυγείου, η δροσερή της όψη θολώνει σαν απομακρύνεται από τη φύση, από την επανένωση της με τη γη και από τον προορισμό της, τον κύκλο του νερού.

Τα δύο παιδιά τη λαχτάρησαν. Με τόση προσμονή την περίμεναν και με τόση χαρά την απόκτησαν! Σύντομα όμως την ξέχασαν και ο νους τους έπιασε να μετρά τις χαρές που θα τους δώσει το καλοκαίρι, όπως κάνουν πάντα τα παιδιά λίγο καιρό αφότου οι επιθυμίες τους εκπληρώθούν.

Αυτά τα παιδιά είμαστε εμείς, είναι τα παιδιά μας και όσα παιδιά που πέρασαν από αυτό τον κόσμο. Εκπροσωπούν την ανθρώπινη φύση που επιθυμεί να μετατρέψει το άπιαστο σε ιδιοκτησία, που απομονώνει την ομορφιά από την ελευθερία. Μα ότι δεν είναι ελεύθερο μαραζώνει και μεταμορφώνεται σε σκιά του εαυτού του.
️️️
Αυτό που αγαπάμε θέλουμε να κρατήσει για πάντα. Επιθυμούμε κι εμείς οι μεγάλοι σαν τα παιδιά αυτής της ιστορίας να παθιαζόμαστε, να μπορούμε να παγώσουμε το χρόνο για να κρατήσουμε τις εύθραυστες στιγμές μας αιώνιες. Δεν είναι όμως πάρα μια φενάκη αυτή η στατικότητα. Η πραγματική ομορφιά κυλάει μαζί με το χρόνο, σαν το νερό που το ρουφάει η γη το καλοκαίρι και το σκορπίζουν ξανά με τις χιονονιφάδες τους τα σύννεφα το χειμώνα.
️️️
❄Η ζωντάνια και η ξεγνοιασιά των παιδιών, η ονειροπόληση, ο αυθόρμητισμός τους καθώς αθώα αποφασίζουν και αθώα ξεχνούν, είναι τα στοιχεία που λάτρεψα σε αυτό το βιβλίο του Χρήστου Δασκαλάκη.
Η ιστορία φυσικά ενισχύεται από τις απόλυτα ταιριαστές, ρομαντικές και χαρούμενες εικόνες της εξαιρετικά ταλαντούχας εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη, η οποία χρησιμοποιεί συνδυαστικά με τη ζωγραφική την τεχνική του κολάζ με χαρούμενα και πολυποίκιλα μοτίβα.
Η αξία της ελευθερίας παρουσιάζεται με τον έμμεσο τρόπο που τόσο αγαπώ στα παιδικά βιβλία και μάλιστα εδώ δεν προέρχεται από τη διδασκαλία αλλά από την ανακάλυψη. Ο χρόνος κυλάει αργά, με ένα ραχάτι που μόνο τα παιδιά γνωρίζουν κι όλες οι εποχές καλωσορίζονται από εκείνα με τη χαρά και τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς.
️️️
Το βιβλίο έχει συνολικά ένα ύφος αφηρημένα ποιητικό που δεν μπορώ παρά να το θαυμάσω. Διδάσκει στα παιδιά τη σοφία της φύσης και στους μεγάλους τον αυθορμητισμό των παιδιών. Είναι ένα φιλοσοφικό παραμύθι για την ελευθερία, την ομορφιά και την αγάπη, με ένα χαρακτήρα ήσυχο και ειλικρινή.
Μια πολύ τρυφερή πρόταση την οποία συστήνω οπωσδήποτε να αναζητήσετε!! 

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου! Διεύθυνση συνδέσμου: https://www.instagram.com/p/CM9NmvRFM5q/

Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικίες 4+
▫️Εκδόσεις Άγκυρα 
▫️Συγγραφέας: Χρήστος Δασκαλάκης
▫️Εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη
▫️Σελίδες: 32
▫️Α' Έκδοση: 2017
▫️ISBN: 9789605473990
 
Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία, στο κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Άγκυρα στο κέντρο της Αθήνας και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts