"ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ...ΜΙΚΡΟΙ" - ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Οι μεγάλοι επιστήμονες πριν γίνουν γνωστοί στον τομέα τους και πριν γίνουν... μεγάλοι ήταν κι εκείνοι παιδιά. Όπως όλα τα παιδιά τους αποσχολούσαν τα μαθήματα του σχολείου τους, οι φιλίες και τα παιχνίδια τους, οι χαρές, τα προβλήματα μα και τα βάσανα της εποχής τους. Ας τους γνωρίσουμε μέσα από τα συναρπαστικά διηγήματα που έπλασε η Αγγελική Δαρλάση για το νέο της βιβλίο "Οι Μεγάλοι... μικροί - Οι επιστήμονες"

#ΠαιδιΚαιΒιβλιο//www.paidi-kai-biblio.blogspot.com//ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ//Οι Μεγάλοι...μικροί , οι Επιστήμονες - Εκδόσεις Μεταίχμιο
Οι Μεγάλοι...μικροί , οι Επιστήμονες - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Επιλογή βιβλίου - Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Η σειρά "οι Μεγάλοι... μικροί" της Αγγελικής Δαρλάση μετά τους "Αγωνιστές του 1821" και τους "Οι Καλλιτέχνες" έρχεται να μας προσφέρει νέα συναρπαστικά αναγνώσματα με το ολοκαίνουργιο νέο βιβλίο της "Οι επιστήμονες". 

Μας προσκαλεί να γνωρίσουμε έξι μεγάλες προσωπικότητες της επιστήμης που διέπρεψαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το έργο τους αναγνωρίστηκε για την αξία του από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Στις ιστορίες της όμως η συγγραφέας τους συναντά στην παιδική τους ηλικία πριν ακόμα μπουν στη ρότα που θα τους οδηγούσε στη μεταγενέστερη λαμπρή τους πορεία.

Με στοιχεία που κατέγραψε έπειτα από ενδελεχή έρευνα, έφτιαξε τα υπέροχα διηγήματα της με πρωταγωνιστές: 
- τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή
- τον παιδαγωγό και συγγραφέα Δημήτρη Γληνό
- τον ιατρό γυναικολόγο και ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου 
- την αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Σέμνη Καρούζου
- τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και θεωρητικό φυσικό Αχιλλέα Παπαπέτρου
- την ιατρό μικροβιολόγο και ερευνήτρια Αμαλία Φλέμινγκ

Είναι υπέροχο το γεγονός ότι η Αγγελική Δαρλάση εμπνεύστηκε τις ιστορίες της από πραγματικά πρόσωπα που συνέβαλαν ο καθένας στον τομέα του, στην επιστημονική πρόοδο. Πέρα από την έμπνευση όμως, η οποία αποτελεί το προφανές κίνητρο για να αναζητήσει κάνεις το βιβλίο, εγώ θα ήθελα να σταθώ σε αυτή καθεαυτή τη σπουδαία λογοτεχνική αξία του έργου.

Σε κάθε διήγημα μας η Αγγελική Δαρλάση μας ταξίδευει στο χρόνο και στήνει γύρω από τους πρωταγωνιστές της ολοζώντανα σκηνικά με χρώματα, αρώματα, τρόπους και συνήθειες αλλοτινών εποχών στην Ελλάδα αλλά και σε περιοχές που κάποτε ήταν ελληνικές. Κεντάει με τις λέξεις κείμενα γεμάτα ευαισθησία και χτίζει με μαεστρία τους χαρακτήρες των παιδιών, παρακολουθώντας τα στα σκαμπανεβάσματα της μοίρας ή τα τυχαία μικρά και μεγάλα γεγονότα που σμίλεψαν την προσωπικότητά τους και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις επιστήμες.

Τα διηγήματα είναι βέβαια προϊόντα μυθοπλασίας ενισχυμένα με στοιχεία της πραγματικότητας, ωστόσο οι ήρωες είναι απίστευτα ζωντανοί και πλήρεις σαν προσωπικότητες. Σε κάθε ιστορία βλέπουμε να ξεδιπλώνονται οι αγωνίες τους, οι φόβοι τους, τα βάσανά τους ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται σε καθέναν και καθεμία από αυτούς η κλίση προς την επιστήμη. Βλέπουμε να γεννιέται μέσα τους η φύση του επιστήμονα με την αγάπη για τα γράμματα, τη γνήσια περιέργεια για τα μυστήρια της φύσης, την τόλμη και το πάθος για την αλήθεια.

Λάτρεψα το συγγραφικό ταλέντο της συγγραφέως στο βιβλίο αυτό (όπως βέβαια και στα άλλα τεύχη της σειράς) και ανυπομονώ να διαβάσω σύντομα το νέο της παιδικό μυθιστόρημα με τίτλο "Από μακριά" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Παράλληλα η ταιριαστή εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου, με το ξεχωριστό σχεδιαστικό στυλ της, πλαισιώνει όμορφα το κείμενο και αναδεικνύει τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν.

Σας προτείνω να κάνετε ένα λογοτεχνικό ταξίδι παρέα με τους μικρούς επιστήμονες και να τους φανταστείτε όπως θα ήταν σαν μικρά παιδιά!
Extra: Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου θα βρείτε barcode το οποίο μπορείτε να σκανάρετε και να βρείτε επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο.

☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Για να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μου στο Instagram @biblia_gia_ta_paidia ακολουθώντας το σύνδεσμο 
☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Πληροφορίες για το βιβλίο
▫️ Ηλικίες 9+
▫️ Εκδόσεις Μεταίχμιο 
▫️ Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση 
▫️ Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου
▫️ Σελίδες: 104
▫️ Α' Έκδοση: 2021
▫️ ISBN: 9786180325843
Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο στο κέντρο της Αθήνας και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου στη διεύθυνση: https://www.metaixmio.gr/el/products

Ακολουθήστε τη σελίδα μου 
@biblia_gia_ta_paidia στο Instagram  και τη σελίδα 
για να μαθαίνετε ακόμα περισσότερα νέα από τις καινούργιες κυκλοφορίες στις παιδικές εκδόσεις και να λαμβάνετε μέρος στους διαγωνισμούς μας με δώρο αντίτυπα σπουδαίων νέων τίτλων!

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts