ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ- Η μάχη στα Δερβενάκια

Η Ιστορία της Ελλάδας θα ήταν εντελώς διαφορετική αν οι Έλληνες δεν είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία το Δράμαλη στα Δερβενάκια το καλοκαίρι του 1822 και ίσως ολόκληρη η επανάσταση που είχε ξεκινήσει ένα χρόνιο νωρίτερα να είχε τελικά αποτύχει.


#ΠαιδιΚαιΒιβλιο//ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ//ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ//ιστορικό μυθιστόρημα για τη σημαντική νίκη των Ελλήνων στα Δερβενάκια το καλοκαίρι του 1822.
Το καλοκαίρι της φωτιάς - Εκδόσεις Κέδρος

Επιλογή βιβλίου - Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Το καλοκαίρι του 1822 μια μεγάλη τουρκική στρατιά με αρχηγό το Δράμαλη αποφασίζει να επανακαταλάβει τος περιοχές της Πελλοπονήσου που έχουν απελευθερώσει οι Έλληνες επαναστάτες. Ο Δράμαλης παίρνει εύκολα την Κόρινθο και κατεβαίνει προς την Αργολίδα όπου πολιορκεί το κάστρο του Άργους. Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να μην τον αφήσουν να προχωρήσει στην κεντρική Πελοπόννησο και την Τριπολιτσά και φροντίζουν ώστε ο στρατός του Δράμαλη να ξεμείνει από τροφή και νερό. Έτσι ο Τούρκος στρατάρχης έχει δύο επιλογές: ή θα προχωρήσει προς την Τριπολιτσά ή θα γυρίσει πίσω στην Κόρινθο για ανεφοδιασμό.

Οι Έλληνες προσπαθούν να αντιληφθούν τις προθέσεις του. Ο Κολοκοτρώνης επιμένει πως ο εξουθενωμένος στρατός του Δράμαλη δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κατάσταση προς την Τρίπολη. Αποφασίζουν να χτυπήσουν τα τουρκικά στρατεύματα καθώς θα επιστρέφουν προς Κόρινθο στα Δερβενάκια. Ανάμεσα στα βουνά στα στενά περάσματα η δύναμη του Δράμαλη θα αναγκαζόταν να μοιραστεί και οι Έλληνες κάνοντας γιουρούσι θα τους χτυπούσαν.

Έτσι και έγινε. Στα Δερβενάκια οι λιγοστοί Έλληνες αποδεκάτησαν μέγαλο μέρος της δύναμης του Δράμαλη σε μια νίκη που επαναφόρτισε το ηθικό του έθνους και το πάθος για την ελευθερία.

Στο υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα της Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη διαβάζουμε για τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνων των ημερών σε μια αφήγηση γρήγορη, γλαφυρή και απόλυτα συναρπαστική.

Προσωπικά λατρεύω τα ιστορικά μυθιστορήματα γιατί παρατηρούν με μια ολοζώντανη οπτική την Ιστορία. Το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζεται σαν το νεράκι και κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόνο για παιδιά αλλά και για παιδιά.
Τα πρόσωπα της ιστορίας είτε είναι οι μεγάλοι οπλαρχηγοί είτε απλοί στρατιώτες, βοηθοί και παρατρεχάμενοι συγκινούν με τη αφοσίωση τους στον αγώνα μα και με τους τόσο ανθρώπινους φόβους και αδυναμίες τους που αναγκάστηκαν να υπερνικήσουν μπροστά στο ιδανικό της απελευθέρωσης.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας παραγιός ο Αγγελής, με το παρατσούκλι το Πουλί. Με θάρρος και αποφασιστικότητα πηγαινοέρχεται, περνώντας μια ανάσα από τον εχθρό, για να μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στους καπεταναίους. Η προσωπική του ιστορία μοιάζει να συμπυκνώνει όλο τον πόνο και το πάθος που κινητοποίησαν τον κάθε απλό Έλληνα, (που δεν ήταν εκπαιδευμένος στρατιώτης) να ακολουθήσει τους στρατηγούς στο αγώνα για τη λευτεριά του έθνους. Το ακρωτηριασμένο χεράκι του Αγγελή συμβολίζει το δεσποτισμό και τη σκληρότητα των Οθωμανών απέναντι στους Έλληνες, και την παραδομένη ζωή των τελευταίων στις διαθέσεις, τις ορέξεις, την εκδικητικότητα των κατακτητών στη διάρκεια της τουρκοκρατία, μέχρι τον ξεσηκωμό.

Θέλω να σημειώσω πόσο πολύ μου άρεσε η γραφή της κυρίας Κατσίπη-Σπυριδάκη με τις γλαφυρές και ατμοσφαιρικές περιγραφές της. Σε ορισμένα καίρια σημεία της ιστορίας συμπλήρωσε το κείμενο με επιστημονικές παραπομπές για να υποστηρίξει τη ιστορική αλήθεια των γεγονότων που περιγράφει. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό για τον αναγνώστη κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα διδακτικό για τα παιδιά. 
Επιπλέον στο τέλος του βιβλίου βρίσκουμε ένα πολύ ενδιαφέρον παράρτημα με το χρονολόγιο των γεγονότων εκείνων των ημερών καθώς και σύντομες βιογραφίες των ιστορικών προσώπων που αναφέρονται στο βιβλίο.

Το βιβλίο είναι συναρπαστικό και τρυφερό, αγγίζει απαλά τις χορδές της καρδιάς μας καθώς μιλάει με τόσο αληθινό και απτό τρόπο για τη Ιστορία μας. Είναι πάνω από βέβαιο ότι θα διαβάσουμε και τα άλλα ιστορικά μυθιστορήματα της κυρίας Κατσίπη-Σπυριδάκη τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Intagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου:
Eπίσης ακολουθήστε τη νέα σελίδα μου @paidikaibiblio στο Tik Tok για να παρακολουθείτε σε βιντεο-παρουσιάσεις όλες τις νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων!  


Πληροφορίες για το βιβλίο
▫️Ηλικία 12+
▫️Εκδόσεις Κέδρος 
▫️Συγγραφέας Ειρήνη Κατσίπη - Σπυριδάκη
▫️Σελίδες: 184
▫️ Έτος Α' κυκλοφορίας: 2021
▫️ ISBN: 9789600541696
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Κέδρος στο σύνδεσμο https://www.kedros.gr/product/9065/kalokairi-fwtias-maxi-derbenakia.html





Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts