ΙΞ - ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Όταν η Φορτούν αποφάσισε να πάει στο ΙΞ για να πουλήσει ξύλα δεν περίμενε με τίποτα όσα θα επακολουθούσαν. Ούτε ο νεαρός υπάλληλος του ΙΞ ο Ασίζης φανταζόταν σε τι περιπέτειες θα τον έβαζε η απόφασή του να αποκτήσει για παρέα έναν κανελλί γάτο. 

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας, επαναπροσδιορισμού και τρυφερότητας είναι το ΙΞ, το νέο παιδικό μυθιστόρημα που μας μάγεψε με το χιούμορ, τα φανταστικά σκηνικά και τους γοητευτικούς χαρακτήρες του. 

ΙΞ, Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο - Εκδόσεις Πατάκη

Επιλογή βιβλίου/ Σύνταξη κειμένου :Ειρήνη Κούτμου

Αν στην περιοχή σας προσγειωθεί κάποτε ένα τεράστιο κτήριο με 33 ορόφους, και 3333 αερόστατα να μην παραξενευτείτε, θα είναι σίγουρα το ΙΞ, το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο! Τότε τρέξτε να μπείτε κι εσείς στην ουρά για να δείτε όλα τα θαύματα που κρύβει στις αμέτρητες αίθουσές του και να γνωρίσετε τους ιδιοκτήτες του και το υπόλοιπο προσωπικό του που με τις μαγικές ικανότητές τους είναι βέβαιο πως θα σας εντυπωσιάσουν!
Τι κρίμα όμως που από τη μαγευτική εμπειρία δε θα θυμάστε τίποτα όταν θα γυρίσετε στο σπίτι σας. Αυτός είναι βλέπετε ο κανόνας, το τίμημα της επαφής με τη μαγεία του ΙΞ είναι η λήθη. Και αυτό ισχύει για όλους... ή τουλάχιστον, σχεδόν για όλους. Ίσως πάλι κάποτε συναντήσετε στο δάσος ένα κορίτσι που τραγουδώντας κάνει το τσεκούρι της μόνο του να κόβει ξύλα κι από πάνω της να σκίζει τον αέρα με τις φτερούγες του ένα ολόλευκο άλμπατρος με ανθρώπινο βλέμμα. Ρωτήστε τους και κάτι θα έχουν να σας διηγηθούν παραπάνω για το ΙΞ το μαγικό Ιπτάμενο Ξενοδοχείο, αυτοί δεν ξέχασαν....📚

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μελικέρτη είναι ένα συναρπαστικό, μαγικό και τρυφερό, σαν μια πτήση με ένα από τα 3333 αερόστατα που ανεβάζουν το ΙΞ στους ουρανούς. Ευφάνταστο και σύγχρονο, είναι ένα από εκείνα τα αναγνώσματα που μένουν τελικά αξέχαστα..

Στην ιστορία του ΙΞ ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία του φανταστικού ωστόσο με προσεγμένη  οικονομία. Το ξενοδοχείο είναι ιπτάμενο όμως οι χαρακτήρες του είναι αξιοθαυμαστα προσγειωμένοι. Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του ας πούμε, η Φορτούν και ο Ασίζης, διατηρούν με τις μαγικές τους ικανότητες εύθραυστη ισορροπία και παρόλο αντιλαμβάνονται ότι με αυτές ξεχωρίζουν από τους άλλους ανθρώπους, τις χρησιμοποιούν με προσοχή και σεμνότητα. Στην πορεία της ανάγνωσης καθώς γνωρίζουμε καλύτερα τους δύο ήρωες βλέπουμε τη μελαγχολία και την ανασφάλεια τους -και κατ' επέκταση όλων όσων αισθάνονται διαφορετικοί- και δεν έχουν ανακαλύψει έναν σταθερό τρόπο διασύνδεσης με τον υπόλοιπο (κανονικό) κόσμο. Ο συγγραφέας μέσα από τη ζωές και τις επιλογές των δύο αυτών ηρώων του θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα που ανεβάζουν σε άλλα επίπεδα την ιστορία και την τοποθετούν πολύ πάνω από μια συαρπαστική περιπέτεια μαγείας. Υπαρξιακά ζητήματα όπως ο προορισμός του ανθρώπου, τα ταλέντα του -που μπορεί στους άλλους να μοιαζουν με μαγεία- αλλά και η ουσιαστική, η πραγματική αγάπη και η ταύτισή της με την ελευθερία, εντάσσονται θαυμάσια μέσα στην ιστορία χωρίς να τη βαραίνουν ή να "κόβουν" από το σασπενς των γεγονότων.

Θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο στα ταλέντα των πρωταγωνιστών, στις ξεχωριστές μαγικές τους ικανότητες. Μέσα σε αυτά ο συγγραφέας  έκρυψε  πανέξυπνους συμβολισμούς τους οποίους ταίριαξε απόλυτα με το χαρακτήρα και τις καταβολές του καθενός. Τι όμορφο όνομα της μικρής Φορτούν (fortune=τύχη) και η μαγική της ικανότητα να μετακινεί αντικείμενα τραγουδώντας τον αγαπημένο της σκοπό. Και ο Ασίζης, που βρήκε καταφύγιο στο ΙΞ για να ξεφύγει από το θλιβερό ορφανοτροφείο όπου τα άλλα παιδιά τον κακομεταχειρίζονταν, μεταμορφώνεται οπότε το θελήσει σε πανέμορφο άλμπατρος, ένα πουλί που ταξιδεύει και βλέπει όλο τον κόσμο. Προσωπική αδυναμία μου η αινιγματική κυρία Φλοπ η οποία κρύβει καλά το πραγματικό μαγικό της χάρισμα. Εκείνη είναι μια εκπληκτική προσωπικότητα της οποίας ο χαρακτήρας μοιάζει συμπυκνώνει ιδανικά την ενσυναίσθηση και την αληθινή σοφία.

Το ΙΞ μοιάζει με την εξιδανικευμένη κοινωνία, με ένα σύμπαν άπειρων δυνατοτήτων μέσα στο οποίο ο καθένας και η καθεμιά νιώθει την απόλυτη ευτυχία. Όλοι κάποτε έχουν ονειρευτεί έναν κόσμο που περιέχει όλα τα όνειρα ακόμα κι εκεί να που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν. Τι κρίμα που το μαγικό καθρέφτισμα του κόσμου αυτού στο δικό μας κρατάει τόσο λίγο. Μοιραία οι επισκέπτες αποχωρούν και προσγειώνονται στη μίζερη πραγματικότητά τους ξεχνώντας ότι μαγευτικό έζησαν, ενώ ταυτόχρονα το ΙΞ απογειώνεται για κάπου αλλού.

Θαύμασα το ταλέντο του συγγραφέα να χειρίζεται με τόση μαεστρία τις μετατοπίσεις των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών του και μαζί και των δικών μας. Το αναγνωστικό ταξίδι που μας πρόσφερε με το ΙΞ περνάει από όλα, από το χιούμορ, στο σασπένς, στον ενθουσιασμό, στο θαυμασμό, στη θλίψη, στην αγωνία, στην ανακάλυψη, μέσα από αλλεπάλληλες ανατροπές και όλα αυτά με κοινό παρονομαστή την φιλοσοφία της ζωής, την αναζήτηση της ίδιας της αξίας της ύπαρξης.

Οφείλω να σημειώσω πως το συνολικό αποτέλεσμα απογειώνεται με την απίστευτη ολοζώντανη εικονογράφηση του Σπύρου Γούτου. Τα σκίτσα του αποτυπώνουν ιδανικά τις μαγευτικές εικόνες που μας χαρίζει απλόχερα η ιστορία και το ΙΞ παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις πανέμορφες εικόνες του.

Πεποίθηση μου είναι πως το βιβλίο θα σαρώσει τα βραβεία το προσεχές έτος!Διαβάζεται σαν νερό από μικρούς και μεγάλους και είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αφήσει κανείς κάτω αν δεν το φτασει στο τέλος. 

Μην το χάσετε με τίποτα!

Υ.Γ. Στον εξαιρετικό επίλογο του βιβλίου ο συγγραφέας αναλύει ο ίδιος τις σκέψεις του γύρω από την ιστορία. Μην παραλείψετε να τον διαβάσετε!! 

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Intagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου: https://www.instagram.com/p/CRY0pSwL4Fn/
Eπίσης ακολουθήστε τη νέα σελίδα μου @paidikaibiblio στο Tik Tok
για να παρακολουθείτε σε βιντεο-παρουσιάσεις όλες τις νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων!  



Πληροφορίες για το βιβλίο:
▫️Ηλικία 10+
▫️Εκδόσεις Πατάκη
▫️Συγγραφέας: Δημήτρης Μελικέρτης
▫️Εικόνες: Σπύρος Γούσης

Έτος Α' κυκλοφορίας: 
▫️Σελίδες: 272
▫️ISBN: 9789601691657

Βρίσκετε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία, στο κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκης στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη ιστοσελίδα του στο σύνδεσμο

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts