ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΥΤΙΑ

Ένα βιβλίο σύγχρονο, τρυφερό και συναρπαστικό, με γρήγορη πλοκή εκπλήξεις και ανατροπές σε ένα συναισθηματικό ρόλερ κόστερ που θα σας μείνει αξέχαστο!


Κλεμμένα αυτιά - Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Επιλογή βιβλίου/ Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Το νέο βιβλίο του Φώτη Δούσου "Κλεμμένα Αυτιά"από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη είναι μια ιστορία συναρπαστική που μας ταξιδεύει σε μια θάλασσα συναισθημάτων. Μας μιλάει για το θάρρος και την πίστη στη δικαιοσύνη ως θεμελιώδη αξία στη ζωή, τη φιλία και την τόλμη του να παραμένει κάνεις διαφορετικός και να κολυμπάει ανάποδα στο ρεύμα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

📚Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας μικρόσωμος χαμαιλέων, ο Χαμ, ο οποίος έχει αποφασίσει ότι η καριέρα του ως ντετέκτιβ έχει πλέον λήξει. Η απόφαση του ανατρέπεται προσωρινά όταν ο λαγός τον παρακαλεί να βρει τα κλεμμένα του αυτιά. Με απρόσμενο βοηθό ένα κουνούπι τη Σνουπ, η οποία είναι επίσης ντετέκτιβ ο Χαμ αναζητά τα χαμένα αυτιά όχι μόνο του λαγού αλλά και πολλών άλλων ζώων που μυστηριωδώς έχασαν τα δικά τους. Απέναντι τους περιέργως θα βρουν αυτούς που έκλεψαν τα αυτιά και είναι αποφασισμένα να ακυρώσουν την έρευνα του Χαμ ώστε τα κλεμμένα αυτιά του δάσους να μη βρεθούν ποτέ στη φυσική τους θέση...📚

Μέσα από την περιπέτεια του μικρού Χαμ αντιλαμβανόμαστε πως τα συναισθήματα βρίσκομται σε συνεχή ανάδραση με την προσωπικότητα μας: αυτοπροσδιοριζόμαστε μέσα από όσα νιώθουμε, ενώ ταυτόχρονα η ιδιοσυγκρασία μας ορίζει τα επίπεδα ελέγχου του ψυχικού μας κόσμου: την ψυχραιμία και νηφαλιότητα των αποφάσεων των πράξεων και των χειρισμών μας όταν οι συνθήκες δυσκολέψουν ή αντίθετα τη δίνη του άγχους, του φόβου και τελικά της οπισθοχώρησης.

Η επιλογή του μικρού χαμαιλέοντα ως πρωταγωνιστή είναι ιδιοφυής. Ο χαμαιλέων πρέπει να μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματα του που καθορίζουν το χρώμα του δέρματός του, ώστε να κρύβεται επιτυχώς στο εκάστοτε περιβάλλον του. Ο Χαμ ωστόσο βρίσκεται χαμένος σε μια περιδίνηση συναισθημάτων που τον φέρνουν συχνά σε αδιέξοδο. Παρ' όλες τις δυσκολίες, μένει πιστός στο καθήκον και στον εαυτό του, ρισκάρει και δε συμβιβάζεται μα ταυτόχρονα μένει σεμνός και πέρα για πέρα αληθινός.

Στα δικά μου μάτια είναι το καλύτερο παράδειγμα μιας προσωπικότητας με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη• η παραγωγός ενσυναίσθηση για το θάρρος, το ένστικτο, την πίστη, βοηθά το μικρό πρωταγωνιστή να διατηρεί τα ζύγια ανάμεσα στο σωστό και το λάθος χωρίς να παρασύρεται από υποσχέσεις ούτε να υποκύπτει σε εκφοβισμούς. Ο Χαμ είναι αυτός που "ψηλώνει" μέσα από τις προκλήσεις σε μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα τη λογική και το συναίσθημα, για να επιβιώσει και για να βοηθήσει όσο μπορεί να την κοινωνία στην οποία ζει.

Ο συγγραφέας απέναντι στο συναισθηματικό Χαμ βάζει την κοινωνία των ψυχρόαιμων ερπετών και αναφέρεται διακριτικά μα καίρια στο ζήτημα της ευγονικής. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα, γιατί δεν το έχω συναντήσει ξανά παιδικό βιβλίο που να προσεγγίζει το δύσκολο αυτό θέμα. Είναι λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία για να συζητηθεί με τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά η ευγονική, ως μέγιστο ζήτημα βιοηθικής, το οποίο όπως ξέρουμε έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί επιστήμονες, φιλόσοφους, νεοτεριστές, συγγραφείς, δικτάτορες μα και απλούς ανθρώπους που βλέπουν τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης να φλερτάρει εξαιρετικά επιτυχημένα με παρέμβασεις στα θεμέλια της φύσης.

Το βιβλίο έχει πολλά δυνατά στοιχεια: την ιδέα, το θέμα, την εξέλιξη της ιστορίας. Μου άρεσε πάρα πολύ το ύφος της γραφής του Φώτη Δούσου το οποίο συνταιριάζεται εξαιρετικά με την τολμηρή εικονογράφηση της Στέλλας Στέργιου. Οι εικόνες αναμιγνύουν στοιχεία από το graphic novel, τη μοντέρνα τέχνη και το σκίτσο σε ένα μίγμα σύγχρονο και πολύ ενδιαφέρον. Θέλω να σημειώσω τέλος πως όλα τα χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι προσεγμένα, με αγαπημένο μου στοιχείο το εξώφυλλο με τη βελούδινη αφή.

Μην παραλείψετε με τίποτα να αναζητήσετε την περιπέτεια των κλεμμένων αυτιών!!!


Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου, σχόλια αναγνωστώνκαι φίλων του βιβλίου αλλά και να πάρετε μια γεύση ανάγνωσης των πρώτων σελίδων του βιβλίου στο IGTV
Διεύθυνση συνδέσμου: https://www.instagram.com/p/CQa8j46lj-i/



Πληροφορίες για το βιβλίο:
▫️ Ηλικία 7+ (ανεξάρτητη ανάγνωση από 8+)
▫️ Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη 
▫️ Συγγραφέας: Φώτης Δούσος
▫️ Εικονογράφος: Στέλλα Στέργιου
▫️ Σελίδες: 62
▫️ Έτος Α΄κυκλοφορίας: 2021
▫️ ISBN: 9786185049928 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts