ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ

Το υπέροχο βιβλίο τα επαγγέλματα του χθες έρχεται να μας πάρει από το χέρι και να μας πάει μια βόλτα στο παρελθόν, στη εποχή που οι παππούδες των παιδιών μας και οι δικοί μας παππούδες ήταν παιδάκια.

#ΠαιδιΚαιΒιβλιο//ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ//ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ - Εκδόσεις Λιβάνη
Τα επαγγέλματα του χτες - Εκδόσεις Λιβάνη

Επιλογή βιβλίου - Σύνταξη κειμένου Ειρήνη Κούτμου

Το ταξίδι σε μια ζωή τόσο διαφορετική από αυτή που έζησα ως παιδί και πόσο μάλλον αυτή που ζούμε σήμερα, το βρίσκω νοσταλγικό και πολλές φορές σαγηνευτικό, είτε είναι μέσα από τις ταινίες είτε μέσα από τη λογοτεχνία.
Στο μυαλό των παιδιών μας δε, που η ζωή τους είναι συνυφασμένη με τη χρήση της τεχνολογίας, η καθημερινότητα των ανθρώπων 50-70 χρόνια πριν -ή και πιο παλιά-,  μοιάζει μάλλον με επιστημονική φαντασία.
Καθώς διαβάζουμε το νέο μας βιβλίο "Τα επαγγέλματα του χτες" τα ματάκια τους λάμπουν από θαυμασμό για όλα αυτά τα τόσο διαφοτρετικά που μαθαίνουν μέσα από τις σελίδες του. Καθώς προσπαθούν να φανταστούν όλα αυτά που διαβάζουμε ως στοιχείο της ζωής των παππούδων τους όταν εκείνοι ήταν παιδιά!

Το βιβλίο αποτέλεσε για εμάς επιπλέον μια θαυμάσια ευκαιρία να συζητήσουμε για μια καθημερινότητα εντελώς ανεξάρτητη από την τεχνολογία, πολύ πιο απλή, και με περισσότερη αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση των ανθρώπων μεταξύ τους. Κοιτάζοντας τις υπέροχες εικόνες του βιβλίου, μιλήσαμε για την εποχή στην οποία οι άνθρωποι ήταν πολύ λιγότερο καταναλωτικοί, επιδιορθώναν τα πράγματα τους όταν τους χάλαγαν (και δεν τα πετούσαν για να πάρουν καινούργια όπως κάνουμε εμείς σήμερα), χρησιμοποιούσαν φυσικά υλικά για τα ρούχα και τα τα έπιπλά τους, τα απορρυπαντικά τους ήταν 100% οικολογικά, το ίδιο και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για κοντινές αποστάσεις, δηλαδή τα πόδια τους ή ζώα όπως άλογα, μουλάρια ή γαϊδουράκια. Διαπιστώσαμε ακόμα πως οι άνθρωποι κατανάλωναν πολύ πιο φρέσκα και αγνά προϊόντα, τα οποία μάλιστα στην περιφέρεια τα καλλιεργούσαν ή τα παρήγαγαν μόνοι τους.

Συζητήσαμε βέβαια πως παρόλα τα παραπάνω θετικά στοιχεία, η ζωή τόσες πολλές δεκαετίες πριν ήταν οπωσδήποτε σε πολλά πολύ δυσκολότερη από τη δική μας. Ήταν όμως πιο σε πολλά πιο ουσιαστική, οι άνθρωποι γνώριζαν περισσότερο την τοπική κοινωνία που ζούσαν και είχαν περισσότερες σχέσεις μεταξύ τους και με τη φύση.

Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο αυτό είναι σπουδαίο και όχι μόνο για τη νοσταλγική βουτιά στο παρελθόν που κάνουμε μαζί του. Όπως πολύ σωστά σημειώνει η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου είναι καλό να γνωρίζουμε για το παρελθόν για να κατανοήσουμε πως φτάσαμε στο παρόν. Επιπλέον με τη συζήτηση για το παρελθόν και για όσα έχουν αλλάξει με το πέρασμα των δεκαετιών, μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικο• το να δίνουμε δηλαδή τα κίνητρα στα παιδιά να φαντάζονται τον εαυτό τους, την κοινωνία που ζουν, ακόμα και ολόκληρο τον πλανήτη στο μέλλον, το οποίο δεν θα προκύψει φυσικά από το πουθενά αλλά από τις ανάγκες και την προσπάθεια των ανθρώπων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο τώρα και στα χρόνια που θα έρθουν.

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι αλήθεια, αφήνει μια γλύκα στο τέλος της• σαν τη ζάχαρη από το λουκούμι που γλύφαμε μικροί από τα δάχτυλα ή  δροσερή βανίλια υποβρύχιο που μας κερνούσαν στις επισκέψεις...
Θα σας προτείνω με τίποτα να μην παραλείψετε να το αναζητήσετε, οι εκπαιδευτικοί δε, είναι παρασπάνω από βέβαιο πως θα ενθουσιαστείτε 

Θα σας προτείνω και κάτι εναλλακτικό : χαρίστε το στον παππού ή στη γιαγιά που έζησε ως παιδάκι όλα αυτά που περιγράφει το βιβλίο με τα παλιά επαγγέλματα: το πλανόδιο σινεμά στις αλάνες, τον καραγκιόζη στις πλατείες, τον τελάλη, το λατερνατζή, τον αγωγιάτη, το γαλατά κλπ. Θα συγκινηθεί και σας ευγνωμονεί για το τρυφερό και χρωματιστό χωροχρονικό ταξίδι που θα του/της προσφέρετε!

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Intagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου:
Eπίσης ακολουθήστε τη νέα σελίδα μου @paidikaibiblio στο Tik Tok για να παρακολουθείτε σε βιντεο-παρουσιάσεις όλες τις νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων!  


Πληροφορίες για το βιβλίο:
▫️Ηλικία 5+
▫️Εκδόσεις Λιβάνη 
▫️Συγγραφέας: Γιώτα Λιβάνη
▫️Εικονογράφος: Μάγια Τζούριτς
▫️Σελίδες: 37
▫️ Έτος Α' κυκλοφορίας: 2021
▫️ ISBN: 978961436227

Βρίσκετε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στη ιστοσελίδα των εκδόσεων Λιβάνης - διεύθυση συνδέσμου:http://www.livanis.gr/Ta-epaggelmata-tou-x_p-3195907.aspx

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts