ΜΠΙΖΖΖΖ

Από το ανοικτό παράθυρο μιας τάξης μπαίνει ένας απρόσμενος επισκέπτης και διακόπτει το μάθημα της γεωγραφίας. Είναι ένας ιπτάμενος μπάμπουρας, ένα πλάσμα από άλλα μέρη που ο άνεμος και η τύχη το έφερε στη χώρα μας. Έκπληξη και ενθουσιασμός, φόβος και ανησυχία ανακατεύονται με τα ζουζουνίσματα του μικρού εντόμου.  Ευτυχώς τα παιδιά είναι πάντα παιδιά, είναι τα πλάσματα αυτού του κόσμου που κουβαλούν στη ψυχή τους μόνο αγάπη και τρυφερότητα.

Μπιζζζ- Εκδόσεις Ίκαρος

Επιλογή βιβλίου - Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Το σχολείο έχει διαβάσματα, έχει πρωινό ξύπνημα και πολλές υποχρεώσεις. Έχει όμως και την ανεμελιά, αχ αυτή την ανεμελιά που μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη και τις καρδιές μας!
Το αγαπημένο μας συγγραφικό δίδυμο Αγγέλου-Σίνη επιστρέφει με ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο για μικρά παιδιά, με μια ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα σχολείο. Φυσικά είμαστε ενθουσιασμένοι που το έχουμε στα χέρια μας! 

📚Ώρα για σχολείο, Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία. Την ώρα της Γεωγραφίας όμως μια έκπληξη περιμένει τα μικρά μας παιδάκια! Ένας μπάμπουρας μπαίνει από το ανοικτό παράθυρο και προκαλεί αναστάτωση. Άλλοι θέλουν να τον πιάσουν και να τον φροντίσουν, άλλοι τον φοβούνται, άλλοι θέλουν να... τον λιώσουν και άλλοι είναι στον κόσμο τους. Τι θα γίνει τελικά άραγε με τον ιπτάμενο επισκέπτη;

🐝
Χαρούμενο, σπιρτοζικό και διασκεδαστικό το Μπιζζζ μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε ξανά όλοι παιδιά! Οι μικροί μαθητές του βιβλίου μας παρασέρνουν με τον αυθορμητισμό τους και θέλουμε να μπούμε κι εμείς στην τάξη τους και να ζήσουμε μαζί τους τη μικρή περιπέτεια με τον απρόσκλητο μπάμπουρα! 

Το κάθε παιδάκι στο βιβλίο έχει διαφορετική αντίδραση στη θέα του μεγάλου ζουζουνιού. Άλλοι είναι προστατευτικοί, άλλοι φοβισμένοι, άλλοι δείχνουν έκπληξη. Κάποιος θέλει να γυρίσει στο μάθημα, κάποιος είναι περισσότερο απασχολημένος με τον έρωτά του, κάποιος παίζει στο κινητό και δεν έχει πάρει χαμπάρι. Στον ενήλικο, λίγο υποψιασμένο αναγνώστη, κάνει εντύπωση η στάση της δασκάλας. Αφήνει τα παιδιά να διατυπώσουν απόψεις και συναισθήματα χωρίς κριτική ή υποδείξεις. Η φωνή της ανακατεύεται με αυτές των παιδιών χωρίς να ξεχωρίζει, επί ίσοις όροις. Η διακριτική απουσία της από τα γεγονότα συμπυκνώνει ένα σπουδαίο μήνυμα: την ελευθερία που μόνο η ανακαλυπτική/διερευνητική μάθηση μπορεί να προσφέρει. 


🐝Η ιστορία του Μπιζζζ έχει πολλές έναλλακτικές αναγνώσεις και πολλά μηνύματα τοποθετημένα διακριτικά στο κείμενο και τις εικόνες. Η παρουσία του παράξενου εντόμου μπορεί να συμβολίζει την έλευση ενός ξένου με ιδιόμορφα εξωτερικά χαρακτηριστικά, που έρχεται από μέρη μακρινά, είναι εξαντλημένος και κανείς δεν μπορεί να πει αν θέλει ή μπορεί να μείνει στη χώρα μας για πολύ.
"Ας αφήσουμε το παράθυρο ανοικτό, για να μπορέσει αν θέλει να επιστρέψει." λένε τα παιδιά προς το τέλος του βιβλίου. 
Αν ακολουθήσουμε αυτή την κατεύθυνση ανάγνωσης της ιστορίας θα δούμε πως τα παιδιά ξεκινούν από διαφορετικά σημεία, το καθένα ανάλογα με το χαρακτήρα του και καταλήγουν στην ίδια τελική στάση απέναντι στον ξένο. Αρχικά έχουμε έκπληξη, αδιαφορία, φόβο, απέχθεια, φροντίδα. Στο τέλος συμπόνια και καλοσύνη. Γιατι τελικά αυτό ξέρουν τα παιδιά, αυτό είναι τα παιδιά. Είναι τα πλάσματα αυτού του κόσμου που έχουν μια ψυχή στην οποία δε χωράει το μίσος ή η αδιαφορία στον πόνο του άλλου. Τα παιδιά είναι πλασμένα από το υλικό της αγάπης και μόνο αγάπη ξέρουν να δίνουν.
   
🐝 Σε μια εναλλακτική οπτική μπορεί κανείς ακόμα να σταθεί στη σχέση των παιδιών που ζουν στην πόλη με τη φύση. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδία της πόλης φοβούνται τη πανίδα γιατί δεν έχουν σχεδόν καμια σχέση μαζί της εξόν από τα βιβλία. Ο τρόμος στη θέα ενός εντόμου που πιθανότατα είναι εντελώς άκακο, η άγνοια για το τι είναι το έντομο, τι τρώει, σε τι χρησιμεύει, δείχνει την απομάκρυνση των παιδιών από τη φύση και μας υπενθυμίζει διακριτικά να κάνουμε όσο μπορούμε κάτι γι' αυτό.
 
🐝Σε κάθε περίπτωση, ο μικρός αναγνώστης ενθαρρύνεται έμμεσα να γίνει μέρος του βιβλίου και να πει κι εκείνος-η τι θα έκανε αν ερχοταν στη δική του τάξη ο μπάμπουρας ως ζωάκι που χαρακτηρίζει τη φύση που μας λύπει από την πόλη ή ως μια απρόσμενη παρουσία με παράξενα χαρακτηριστικά.

Θέλω να κλείσω λέγοντας πως το βιβλίο στο σύνολό του έχει εξαιρετικά σύγχρονη μορφή, δομή και εικονογράφηση. Λειτουργεί κινητοποιώντας θετικά συναισθήματα στο παιδί και προσφέρει ελευθερία σε ερμηνείες σκέψεις και εντυπώσεις γύρω από όσα λέει και θα έλεγα πως είναι από τα βιβλία εκείνα που έχουν μια παραπάνω ευαλιξία ως προς την αξιοποίησή τους στην ομάδα ανάγνωσης στο σχολείο ή στις πολλές αναγνώσεις με τα παιδάκια μας στο σπίτι. 

🐝Για μια χαρούμενη ανάγνωση που ξυπνάει σε όλους μας μια υπέροχη, τρυφερή και νοσταλγική παιδικότητα οπωσδήποτε Μπιζζζζ!!!


Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Intagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου: https://www.instagram.com/p/CUIqi4qIdj1/

                                                 

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλικίες: 3+
Εκδόσεις: Ίκαρος 
Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη - Ομάδα Κοπέρνικος 
Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη 
Σελίδες: 32
Έτος Ά κυκλοφορίας: 2021
ISBN:
Βρίσκετε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου στη διεύθυνση  https://ikarosbooks.gr/1019-mpizzzz.html

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts