ΙΔΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΜΑ

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο ένα πανέμορφο βιβλίο που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους. Ποιητικό και συναρπαστικό, χαρούμενο  και συγκινητικό το "Ίδια έχουμε μαμά" είναι ένας ύμνος στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά, παρόλο που οι πρωταγωνιστές του είναι όλοι τετράποδα αιλουροείδή! 


Ίδια έχουμε μαμά - Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Ίδια έχουμε μαμά - Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
                                          

Επιλογή βιβλίου - Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

📚Ένας γάτος από τη χώρα του Γατουχάν, ο κύριος Χουχούρης, ξέμεινε κάποτε λόγω σφοδρού έρωτα στην Ελλάδα. Έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί από τα μέρη του και σήμερα θα μας κάνει την τιμή και θα μας δώσει τη χαρά να μας διηγηθεί μια από αυτές. Είναι λοιπόν η ιστορία του αυτή, συγκλονιστική, τρομακτική, ανατρεπτική, συγκινητική μα πέρα για πέρα αληθινή.

Ξεκινάει με μια βάρκα γεμάτη προσφυγόγατες που η θάλασσα έβγαλε στις ακτές του Γατουχαν. Κάποιοι θέλουν να τις περιθάλψουν και κάποιοι θέλουν να τις διώξουν. Μα όταν ο κεραυνός χτυπά, στην ίδια θάλασσα ξένοι και ιθαγενείς βρίσκονται αγκαλιά...📚


Το παραμύθι "Ίδια έχουμε μαμά" της Στέλλας Μιχαηλίδου μπορώ να πω ότι είναι μια από τις ωραιότερες ιστορίες που έχω διαβάσει σε παιδικό βιβλίο. Με ποιητικό λόγο, με τρυφερότητα και φαντασία η συγγραφέας μας μιλάει για τις δραματικές στιγμές που ζουν οι πρόσφυγες μέσα σε μια βάρκα "σε μια βάρκα που πλαστική, χωρίς πανιά, χωρίς κατάρτι και δίχως κουπαστή, που δεκαπέντε γάτες χωρούσε το πολύ, έφτασαν στοιβαγμένες καμιά εκατοστή". Με ένα λεπτό, αδιόρατο χιούμορ που ξεχωρίζει ανάμεσα στις γραμμές κι ανυψώνει το βιβλίο ως το βλέμμα των παιδιών, το κείμενο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ένα ποίημα. Ένα παιδικό ποίημα που ρέει στην ανάγνωση χαρίζοντάς απλόχερα στον αναγνώστη τη μουσικότητα της κατασκευής του και το θησαυρό των νοημάτων του.

Ανάμεσα στις γραμμές ξεπηδούν οι πανέμορφες εικόνες της Χρύσως Χαραλάμπους που συνοδεύουν το κείμενο ιδανικά και το αναδεικνύουν καλιτεχνικά, σχεδόν μάλιστα κινηματογραφικά.


Το τέλος του βιβλίου, που εξηγεί και τον τίτλο, προσωπικά με μάγεψε. Είμαστε όλοι εν δυνάμει ευάλωτοι σε δυνάμεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και σε καταστάσεις απρόβλεπτες που μας φέρνουν σε αδιέξοδο. Είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες και το χέρι που σήμερα δείχνει στο ξένο το δρόμο, αύριο μπορεί να είναι αυτό που να απλώνεται για βοήθεια.

Δεν κάνω συνήθως προβλέψεις αλλά το βιβλίο είμαι σίγουρη πως θα ξεχωρίσει στα βραβεία και στις καρδιές των αναγνωστών. Είναι ιδανικό για μια μεγάλη γκάμα ηλικιών, από το Νηπιαγωγείο έως και Δ' Δημοτικού το οποίο με τις περιγραφές και την εικονογράφησή του αφυπνίζει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας γύρω από το δράμα του ξεριζωμού και της αγωνιώδους περιπλάνησης των προσφύγων και αποτελεί και έμπνευση για την κοινωνική φιλοσοφία στην οποία βασικό ρόλο έχουν η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση, την οποία κάθε σύγχρονος άνθρωπος και κάθε άνθρωπος του μέλλοντος πρέπει να αναπτύξει. Ας μη λείψει λοιπόν από καμία βιβλιοθήκη και επιτρέψτε μου να πω, όχι μόνο παιδική!


Extra tip για την περαιτέρω αξιοποίηση του βιβλίου στο σχολείο:

Ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί διδακτικά να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Θα προτείνω στους εκπαιδευτικούς να το κάνουν θεατρικό έργο, να ζητήσουν από τους μαθητές τους να πουν τις δικές τους ιδέες για το πως θα ήθελαν να συνεχιστεί η ιστορία και γιατί όχι, να το χρησιμοποιήσουν ως έμπνευση για μια σύντομη πορεία Ειρήνης στο προαύλιο του σχολείου τους! 

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Intagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου:https://www.instagram.com/p/CUnHU_KICao/




Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικίες 4+
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου
Εικονογράφος: Χρύσω Χαραλάμπους
Σελίδες 32
Έτος κυκλοφορίας: 2021
ISBN:9789604712212
Βρίσκετε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο 
https://kaleidoscope.gr/en/new-books/9789604712212---697.html





Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts