HALLOWEEN Ιστορία και απίθανα παιδικά βιβλία

Halloween  με απίθανα παιδικά βιβλία! 
Δεν πιστεύω να φοβάστε;;!!

Βιβλιοπροτάσεις για το Halloween από το Παιδί και Βιβλίο
Βιβλιοπροτάσεις για το Halloween από το Παιδί και Βιβλίο

Επιλογή βιβλίων/Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Την τελευταία μέρα του Οκτώβρη στην Αμερική γιορτάζεται  το Halloween. Η γιορτή μοιάζει κάπως με τις δικές μας απόκριες με τη διαφορά ότι πολύ συχνά προτιμώνται από μικρούς και μεγάλους στολές τρομακτικές, μάγισσες, φαντάσματα, μούμιες, δράκουλες και άλλα παρόμοια. Η γιορτή τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά δημοφιλής και στη χώρα μας οπότε μαζί με τις κατασκευές τις μεταμφιέσεις και τα γλυκά που θα αγοράσουμε θα αναζητήσουμε και τα ωραιότερα βιβλία με ανατριχιαστικούς πρωταγωνιστές! 

Λίγα λόγια για την Ιστορία της γιορτής 

    To Halloween έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη και μάλιστα στην αρχαία γιορτή Samhein των Κελτών με την οποία ο λαός τους γίορταζε την 1η Νοεμβρίου το νέο έτος. Οι Κέλτες λοιπόν πίστευαν ότι τη νύχτα που το ένα έτος τελείωνε και το νέο έμπαινε ο κόσμος των ζωντανών και ο κόσμος των νεκρών έρχονταν σε μια χαλαρή σύνδεση με αποτέλεσμα τα φαντάσματα των νεκρών να μπορούν να επιστρέψουν στη γη. Στη γιορτή αυτή άναβαν τεράστιες πυρές στις οποίες έριχναν μέσα σπαρτά και ζώα για να εξευμενίσουν και να καλοπιάσουν τους θεούς τους. Φορούσαν στολές με προβιές και κεφάλια ζώων και γύριζαν γύρω από τις φωτιές ενώ οι δρουίδηδες και οι μάντεις διάβαζαν τη μοίρα και έκαναν προβλέψεις για την επερχόμενη χρονιά.

    Από τους Κέλτες η μυστικιστική γιορτή του Samhein πέρασε στους Ρωμαίους με τις γιορτές της Feralia στα τέλη του Οκτώβρη και τη δημοφιλή γιορτή προς τιμήν της θεάς Pomona των Ρωμαίων η οποία ήταν θεά των δέντρων και των καρπών. Φαίνεται πως από αυτή τη γιορτή ξεκίνησε το έθιμο που ονομάζεται bobbing for apples (πιάσιμο μήλων με τα δόντια τα οποία επιπλέουν μέσα από μια μεγάλη λεκάνη με νερό) μια και το σύμβολο της θεάς Pomona ήταν το μήλο.

    Το 100μ.Χ η ρωμαιοκαθολική εκκλησία όρισε τις 2 Νοεμβρίου ως τη Μέρα των Ψυχών η οποία εορταζόταν όπως η αρχαία κέλτικη γιορτή Samheim με μεταμφιεσμένο κοινό σε αγγέλους, διαβόλους και αγίους και μεγάλες πυρές. H  χριστιανική γιορτή όμως που θεωρείται ουσιαστικά ο πρόδρομος του Halloween είναι η γιορτή των Αγίων Πάντων(All Saints' Day) την 1η Νοεμβρίου και η προηγούμενη νύχτα αυτής η 31η Οκτωβρίου, η οποία ονομαζόταν τότε All-hallowmas, αργότερα All - Hallows Eve και μετά Halloween.

    Η αμερικανική εκδοχή του Halloween διαφοροποιήθηκε σύντομα από την ευρωπαϊκή διατηρώντας τη συνήθεια διήγησης τρομακτικών ιστοριών, σε συνεστιάσεις  ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλες τις πολιτείες μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι πολλοί Ιρλανδοί που κατέφτασαν στις ΗΠΑ την περίοδο εκείνη φαίνεται πως συνέβαλλαν στη διάδοση της γιορής σε ολόκληρη τη χώρα

    Γύρω στο 1900 η γιορτή ήταν πια πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ. Τα Halloween parties στο τέλος του Οκτώβρη πραγματποιούνταν πια σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν σε αυτά παιδιά και ενήλικες που συχνά ήταν μεταμφιεσμένοι με τρομακτικές στολές, έκαναν φάρσες και δήθεν μαγικά, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια και έλεγαν ιστορίες με φαντάσματα και πνεύματα. Σήμερα το 1/4 των ετήσιων γλυκών που πωλούνται στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στην περίοδο του Halloween

Παιδικά βιβλία με τρομακτικούς ήρωες και ανατριχιαστικές ιστορίες!

    Τα τελευταία χρόνια η γιορτή έχει επιστρέψει δυναμικά στην Ευρώπη και και στη χώρα μας. Γιατί όχι, άλλωστε τα παιδιά ιδίως λατρεύουν τις μεταμφιέσεις! Αν και στη δική μας κουλτούρα δεν υπάρχουν τόσο οι μάγισσες και οι βρικόλακες, ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα και στοιχειά δεν έλειπαν ποτέ από την ελληνική παράδοση.

Θέλω λοιπόν να σας προτείνω τρία βιβλία που διαβάσαμε με τα παιδιά με απόλυτα spooky πρωταγωνιστες που μπλέκουν σε απίθανες ανατριχιαστικές περιπέτειες !

Τα links που παραθέτω είναι από τη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram. Εκεί μπορείτε να βρείτε τις αντίστοιχες παρουσίασεις του βιβλίου σχόλια, φωτογραφίες κλπ

Μορτίνα - Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Ηλικία 6+

Τέσσερα απίθανα βιβλία με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι ζόμπι τη Μορτίνα η οποία ζει με τη θεία Εκλυπούσα στη στοιχειωμένη έπαυλη. Η Μορτίνα θα ήθελε πάρα πολύ να έχει φίλους όπως κάθε παιδί μα νιώθει διαφορετική και πιστεύει ότι δεν την αποδεχτούν. Με την ευκαιρία του Halloween η Μορτίνα κάνει ότι είναι μεταμφιεσμένη σε ζόμπι και μπαίνει στη συντροφιά των παιδιών. Θα ανακαλύψει τελικά ότι τα παιδιά τη συμπαθούν για την καλή της καρδιά και διόλου δε νοιάζονται που είναι ζόμπι.

https://www.instagram.com/p/CGU3_HgJa82/

Βιβλιοπροτάσεις για το Halloween από το Παιδί και Βιβλίο
Μορτίνα - Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Το καλοκαίρι της φρίκης - Εκδόσεις Πατάκης
Ηλικία 7+

Η γιαγιά της Λέξι κανονίζει να περάσει η εγγονή της μερικές μέρες στην κατασκήνωση "Η χαρούμενη κοιλάδα". Μπλιαξ! στη Λέξι δεν αρέσει καθόλου η ιδέα να περάσει ένα γλυκανάλατο καλοκαίρι σ' αυτό το μέρος. Μια λάθος πινακίδα ωστόσο και η Λέξι φτάνει σε μια πολύ διαφορετική κατασκήνωση. 
Στην Κατασκήνωση Τεράτων ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου τόσο φριχτά όσο δείχνουν. Η Λέξι κάνει καλές φίλες μαθαίνει πολλά και χρήσιμα πράγματα (χρήσιμα είπα όχι συνηθισμένα). Τελικά η παρέα θα σώσει την κατάσταση όταν η φοβερή Ευφημία Αχρεία καταφτάνει με σκοπό να βάλει σε εφαρμογή τα δόλια σχέδιά της για να καταστρέψει την κατασκήνωση!

Το καλοκαίρι της φρίκης - Εκδόσεις Πατάκης
Το καλοκαίρι της φρίκης - Εκδόσεις Πατάκης


Ο μικρός βρικόλακας - 11 βιβλία εξαντλημένα από εκδόσεις Γράμματα - τα τρία πρώτα κυκλοφορούν ξανά από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Ηλικία 10+

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που έχω λατρέψει από τα παιδικά μου χρόνια και ανυπομονούσα να το διαβάσουν τα παιδιά μου είναι αυτό!

Ευφάνταστο, συναρπαστικό, ανατρεπτικό και απόλυτα διασκεδαστικό το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι 100% σίγουρο ότι θα σας κάνει να αναζητήσετε τρέχοντας τα υπόλοιπα

Ο Αντόν είναι ένα καλό και ήσυχο μοναχοπαίδι. Ποιός να του έλεγε τι απίστευτες περιπέτειες θα ζούσε παρέα με το νέο κολλητό του φίλο του το μικρό βρικόλακα Ρούντινγκερ. Οι βόλτες με τον Ρούντινγκερ δεν είναι πάντα ακίνδυνες για τον Αντόν γιατί μπορεί ο Ρούντινγκερ να μην έχει σκοπό να χορτάσει την πείνα του με το αίμα του αυτό όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο για τα άλλα μέλη της οικογένειάς του, τους αιμοδιψείς βρικόλακες της οικογένειας φον Σλότερσταϊν. Παρόλ' αυτά τα δύο παιδιά περνούν τέλεια μαζί πετώντας στον αέρα πάνω από την πόλη ή παίζοντας Γκρινιάρη Βρικόλακα πάνω σε κάποια πλάκα τάφου στο νεκροταφείο! 

https://www.instagram.com/p/CBfSKROJRyE/

Βιβλιοπροτάσεις για το Halloween από το Παιδί και Βιβλίο
Ο μικρός βρικόλακας - Εκδόσεις Ψυχογιός

Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε - Εκδόσεις Polaris,

Ηλικίες 14+


Στο πρώτο βιβλίο της σειράς "Το μυστήριο του θαμμένου φορέματος", από τις πρώτες κι όλας σελίδες η συγγραφέας δημιουργεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα η οποία παρασύρει τον αναγνώστη. Παράλληλα γνωρίζουμε τον δωδεκάχρονο ήρωα τον Έντγκαρ διαπιστώνουμε ότι είναι έξυπνος, μεθοδικός, δημιουργικός, με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ ταυτόχρονα είναι σκοτεινός και αλαφροΐσκιωτος οπότε δεν αποκλίνει καθόλου από την αίσθηση που έχουμε δημιουργήσει για τον πραγματικό Πόε μέσα από τα βιβλία του.

Συνεπέστατη με πολλά βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου συγγραφέα, η Α. Ράδου δομεί την ιστορία και τον πολυσχιδή χαρακτήρα του πρωταγωνιστή της γύρω από την παράξενη ισορροπία που ο Πόε ανέδειξε στα έργα του, ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και τον κόσμο των πνευμάτων. Λεπτομέρειες που παραπέμπουν στα εμβληματικότερα έργα του μεγάλου λογοτέχνη και ποιητή, τοποθετούνται έξυπνα στην ιστορία ενισχύοντας μας την αίσθηση της αυθεντικότητας του θρίλερ που ενισχύεται από το μεταφυσικό τρόμο όπως αναντίρρητα αξίζει στον Πόε.

Στο πρώτο βιβλίο παρακολουθούμε τον Έντγκαρ που προσπαθεί να ελευθερώσει το πνεύμα της μικρής Βιργινίας, ενώ σύντροφοί του στην περιπέτεια είναι η μυστήρια συνομήλική του Ελίφ με το παράξενο κοράκι της, ο αδερφικος του φίλος Γουίλιαμ, και ένα "φρέσκο" φάντασμα ο Μάθιου. 
Στο σύνολο το βιβλίο αφήνει την πίσω του την ένταση των ατμοσφαιρικών του περιγραφών και της προσωπικότητας του πρωταγωνιστή που μοιάζει εξαιρετικά αληθοφανής, οπότε θα ικανοποιήσει απόλυτα όσους γνωρίζουν ήδη τον Πόε μέσα από τα έργα του και θέλουν να τον φανταστούν, όπως η συγγραφέας, σε μικρή ηλικία.

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς "το ξύπνημα του Γκόλεμ" οι ατμοσφαιρικές περιγραφές παραμένουν εξαιρετικές και οι προσωπικότητες των ηρώων ξεδιπλώνονται και οι δεσμοί μεταξύ τους ενισχύονται. Η ιστορία ωστόσο εδώ ξεπερνά κατά πολύ την πρώτη σε επίπεδο φρίκης και βιαιότητας, ενώ οι μεταφυσικές ιδιότητες αποδίδονται περισσότερο στη μαγεία. 

Για όσους αγαπούν τον Πόε ή έλκονται από ιστορίες θρίλερ με μεταφυσικό περιεχόμενο, η σειρά αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

(Οφείλω να τονίσω πως οι ιστορίες περιλαμβάνουν καταστάσεις βίας και σκηνικά τρόμου που δεν απευθύνονται σε ηλικίες κάτω των 14 ετών κατά την γνώμη μου)

Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε - Εκδόσεις Polaris


Επιπλέον spooky βιβλιοπροτάσεις!

Στην αγορά των βιβλίων θα βρείτε πολλές ιστορίες με πρωταγωνίστριες μάγισσες και φαντάσματα. Εγω θα σας γράψω μερικούς ακόμα τίτλους για να εμπλουτίσετε τις επιλογές σας.

- Ένα φαντασματάκι στην τάξη, Εκδόσεις Διόπτρα, Ηλικία 3+, 

https://www.instagram.com/p/CCvwSuNJNlz/

- Οι καλές και οι κακές μάγισσες, Εκδόσεις , Ηλικία 3+

- Μια σκούπα μα τι σκούπα, Εκδόσεις Πατάκη, Ηλικία 4+

- Μαμά, τα τέρατα!Εκδόσεις Μεταίχμιο, Ηλικία 4+    

https://www.instagram.com/p/CKl7UzPFU_n/  


Μαμά τα τέρατα - Εκδόσεις Μεταίχμιο

- Ο μικρός δράκος Καρύδας, ποιός φοβάται το βαμπίρ, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Ηλικία 7+ 

- Ντετέκτιβ Κλουζ, το φάντασμα του σχολείουΕκδόσεις Μεταίχμιο, Ηλικία 7+,  https://www.instagram.com/p/CFB-zHrlzZQ/

- Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά, Εκδόσεις Μάρτης, Ηλικία 8+, 

https://www.instagram.com/p/CRQx91ir3CG

Παραμύθια με την Ξένια, λίγο φοβιστικά - Εκδόσεις Μάρτης
/


- Ιστορίες με φαντάσματα (συλλογικό έργο), Εκδόσεις Παπαδόπουλος- Σειρά Τόξο, Ηλικία 8+

- Το φάντασμα της όπερας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος- Σειρά Τόξο, Ηλικία 8+

Οι καλυτερες ιστορίες με φαντάσματα (συλλογικό έργο), Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Ηλικία 9+ 

- Τα δεκατρία ρολόγια, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Ηλικίες 9+
Τα 13 ρολόγια - Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

- Το φάντασμα του Κάντερβιλ (νέο βιβλίο)Εκδόσεις ΜεταίχμιοΗλικία 10+

- Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών, Εκδόσεις Κέδρος, Ηλικία 11+

(σύντομα η παρουσίαση στο Instagram και στο μπλογκ)

- Οι μάγισσες (Roald Dahl), Εκδόσεις Ψυχογιός, Ηλικία 11+



Θα χαρώ να μου γράψετε τις προτάσεις σας στα σχόλια για να εμπλουτίσουμε τη λίστα! 

Καλές και ατρόμητες αναγνώσεις σε όλoυς και όλες!


[Σημείωση οι ιστορικέςπληροφορίες προέρχονται από τις πηγές:

www.history.com, Encyclopedia Britanicca: Halloween, Origin, History]


  Ακολουθήστε μας στα social   




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλή - Popular posts