ΑΪΝΣΤΑΪΝ, ΤΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΕΣ ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΟΣ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Ένας μικρός ποντικός αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο για μια μέρα όμως πέφτει μερικές δεκαετίες έξω στους υπολογισμούς του. Ευτυχώς για εκείνον βρίσκεται στο σωτήριο για τη Φυσική έτος 1905 που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε τη μνημειώδη εργασία του για τη Θεωρία της Σχετικότητας στην οποία ανέπτυξε τις ιδέες του για το φως και το χωροχρόνο


ΑΪΝΣΤΑΪΝ, ΤΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΕΣ ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΟΣ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Αϊνστάιν, το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο χώρο και στο χρόνο - Εκδόσεις Ψυχογιός

Επιλογή βιβλίου/Σύνταξη κειμένου -προσωπική άποψη: Ειρήνη Κούτμου

"I am enough of an artist to draw freely upon my imagination. Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world"
A. Einstein

Έφτασε το νέο τεύχος από τις Ποντικοπεριπέτειες με διάσημες προσωπικότητες του Ψυχογιού και επικρατεί ενθουσιασμός στο βιβλιόφιλο κοινό μικρών και μεγάλων στην υποδοχή του! Το νέο βιβλίο, -όπως και όλα τα προηγούμενα της σειράς μαγνητίζει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας με τα γοητευτικό θέμα που εμπνέουν την ιστορία του αλλά και την απίστευτη εικονογράφηση- έργο τέχνης του Κούλμαν που μένει αλησμόνητη σε όποιον τη συναντήσει. 

📚Αυτή τη φορά ο ποντικούλης που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο επιθυμεί διακαώς να επισκεφτεί τη γιορτή τυριού στην Ελβετία. Για μια μέρα ωστόσο τη χάνει κι έτσι αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στο πίσω στο χρόνο. Μελετά υπολογίζει και κατασκευάζει μια χρονοκάψουλα που θα τον πάει ακριβώς εκεί που επιθυμεί: ένα 24ωρο πίσω. Κάποιο λάθος στους υπολογισμούς τον στέλνει ωστόσο πολύ πιο πίσω, στο έτος ορόσημο για τη φυσική, το 1905. Είναι η χρονιά που ο Αϊνστάιν, ταπεινός υπάλληλος του γραφείου ευρεσιτεχνιών της Βέρνης συλλαμβάνει την ιδέα της ενοποίησης του χώρου και του χρόνου και γράφει τη μνημειώδη εργασία του για την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και κάνει την εξίσωση Ε=mc² την πιο διάσημη μαθηματική εξίσωση του κόσμου. Θα βοηθήσει τελικά ο Αϊνστάιν τον ποντικούλη να γυρίσει πίσω ή μήπως ο ποντικός θα "ρίξει" κάποιες ιδέες στο τραπέζι του επιστήμονα; 📚

Η ιστορία του μικρού ποντικού μας παρασύρει σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν και μας δείχνει με τρόπο έμμεσο αλλά απόλυτα γοητευτικό πως η επιστήμη έχει ως βασικά συστατικά του γενετικού υλικού της, τη φαντασία, τη συστηματική μελέτη και έρευνα, τη συνεργατικότητα και την τόλμη.



Κάτι ακόμα όμως προσωπικά με εντυπωσίασε και θα ήθελα να το σημειώσω. Η ιστορία με πανέξυπνο και έμμεσο τρόπο καταλήγει στην παραδοξότητα που φέρει η ιδέα των ταξιδιών πίσω στο χρόνο: ο Αϊνστάιν παίρνει την ιδέα από τον ποντικούλη για το χωροχρόνο, όμως ο ποντικός τις γνώσεις του τις πήρε πριν κάνει το ταξίδι του διαβάζοντας τα βιβλία του Αϊνστάιν! Η ιστορία αφήνει το παράδοξο αυτό να να πλανάται χωρίς να μπαίνει σε επιστημονικές λεπτομέρειες γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπέρδευε ενδεχομένωςτα παιδιά. Μέσα από το παραμύθι όμως καταλήγει σε μια βασική επιστημονική αλήθεια: με τη φαντασία μόνο μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι αδύνατο ακριβώς επειδή "χαλάει" τη λογική σειρά των γεγονότων, αυτό που στη γλώσσα της επιστήμης ονομάζεται αιτιότητα (όσοι-ες έχετε όρεξη για περισσότερες επιστημονικές λεπτομέρειες βρείτε το ποστ με το ρολόι στην προσωπική σελίδα μου στο Instagram @eirini_koutmou).
   Αλλωστε και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου στο πολύ ενδιαφέρον παράρτημα του βιβλίου (το οποίο συμπυκνώνει περιληπτικά τις βασικές ανακαλύψεις του μεγάλου φυσικού) εξηγεί πως η σχετικότητα του χρόνου δημιουργεί μια πιο αργή εξέλιξη στα γεγονότα για έναν παρατηρητή που κινείται με ταχύτητα κοντα στην ταχύτητα του φωτός σε σχέση με έναν ακίνητο παρατηρητή. Ένα τέτοιο κινούμενο ρολόι που κινείται πιο αργά φαίνεται πως έδωσε την έμπνευση στον Κούλμαν να φανταστεί το ταξίδι του ποντικούλη του στο χωροχρόνο.

Αν θέλετε να κάνετε δώρο τώρα τις γιορτές σε κάποιο μικρό φιλαράκι σας ένα υπέροχο βιβλίο που θα του δώσει έμπνευση και ώθηση προς την υπέροχη επιστήμη της φυσικής, μην παραλείψετε να το αναζητήσετε. Η πολυτελής έκδοση σε μεγάλο μέγεθος, η αριστουργηματική εικονογράφηση και η συναρπαστική περιπέτεια της ιστορίας θα σας πείσουν αν δεν σας έχει πείσει απλά και μόνο το εξώφυλλο όπως έγινε με εμένα!
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Intagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Διεύθυνση συνδέσμου: 

https://www.instagram.com/p/CWSoI0Oov4E/

Ακολουθήστε μας στα social για να παρακολουθείτε όλες τις νέες κυκλοφορίες που επιλέγουμε για τα παιδιά!


Πληροφορίες για το βιβλίο
Σκληρόδετη, πολυτελής έκδοση
Ηλικία από 7 ετών
Εκδόσεις Ψυχογιός 
Κείμενο& εικονες: Τόρμπεν Κούλμαν
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης
Σελίδες 128
Α έκδοση στα ελληνικά: 2021 
ISBN:9786180139181

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts