ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ #2 - ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ ΚΑΙ ΞΩΤΙΚΑ

Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς ξωτικά και καλικάντζαρους; Δε γίνονται! 
Οι αφοσιωμένοι βοηθοί του Άι - Βασίλη και τα ζωηρά πλάσματα που βγαίνουν από τα έγκατα της γης για να κάνουν ζαβολιές πρωταγωνιστούν στις σημερινές μας βιβλιοπροτάσεις που μας βάζουν όλο και περισσότερο στο κλίμα των γιορτών!

Χριστουγεννιάτικες βιβλιοπροτάσεις - Ξωτικά και Καλικάντζαροι 

Από τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε:
- Τα Χριστούγεννα του κόσμου, εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα

- Οι βοηθοί του Άι -Βασίλη, εκδόσεις Πατάκης

- Εγώ το ξωτικό, εκδόσεις Καλέντης

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε αν θέλετε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό των βιβλίων και σχόλια αναγνωστών και φίλων των βιβλίων.

Τα Χριστούγεννα του Κόσμου
Ηλικία 3,5+
Εκδόσεις Τζιαμπίρης- Πυραμίδα
Συγγραφέας Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου 
Εικόνες Νίκος Γιαννόπουλος 


📚Ήρθαν τα Χριστούγεννα και έφτασε η ώρα οι Καλικάντζαροι να ανεβούν στη γη. Οι οδηγίες του αρχηγού τους είναι σαφείς: σπάμε, χαλάμε, τρώμε γλυκά και κάνουμε κάθε είδους σκανταλιά!
Σκορπίζουν λοιπόν τα καλικαντζαράκια στη γη και μπαίνουν στα σπίτια για ζημιές. Ένας από αυτούς όμως, ο Μαλαγάνας, στο σπίτι που μπαίνει βρίσκει το μάστορά του! Ο μικρός Βασιλάκης είναι προετοιμασμένος για τους Καλικάντζαρους και έχει αποφασίζει να τους κάνει αυτός τις φάρσες. Ποιoς θα είναι άραγε τελικά ο πιο πονηρός;📚

Τα Χριστούγεννα στα διαφορα του κόσμου έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς μύθους που προέρχονται από παμπάλαιες λαϊκές αφηγήσεις και αποτελούν κομμάτι της ιδιαίτερης πολιτιστικής παράδοσης κάθε χώρας.
Στην Ελλάδα συναντάμε τη λαϊκή δοξασία των Καλικάτζαρων που ζουν στα έγκατα της γης και εμφανίζονται στην επιφάνεια από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Τριγυρίζουν στα σπίτια κάνοντας αταξίες, πειράγματα, ζημιές και κάθε είδους σκανταλίες θέλοντας να διασκεδάσουν.

Η Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου έγραψε μια έξυπνη ιστορία, όχι με ξωτικά και ταράνδους αλλά με έμπνευση από το δικό μας ελληνικό μύθο των Καλικάντζαρων. Έτσι επανασυστήνει τη λαϊκή αυτή μυθολογία των Χριστουγέννων της χώρας μας στα παιδιά με τρόπο σύγχρονο και γοητευτικό.

Η ιστορία είναι χαρούμενη και διασκεδαστική αφήνοντας παράλληλα στο τέλος το μήνυμα ότι δεν είναι ευχάριστο να είναι κανείς κακός και πονηρός και να διασκεδάζει από τα παθήματα των άλλων. Όποιος κάνει φάρσες άλλωστε μπορεί κάλλιστα να την πατήσει και ο ίδιος.. Είναι πιο χρήσιμο λοιπόν σε μια δύσκολη στιγμή να έχει κανείς ένα φίλο πάρα έναν εχθρό!

Οι βοηθοί του Άι-Βασίλη
Ηλικία 4+
Εκδόσεις Πατάκη
Συγγραφέας Ιωάννα Ντακόλια
Εικονογράφος Έφη Λαδά 



📚Πλησιάζει η ετήσια γιορτή των ξωτικών και στη φυλή των Ούζι Τόλκι επικρατεί μεγάλη ανησυχία. Η φήμη τους ως μεγαλύτεροι παραμυθάδες του ξωτικοβασιλείου κινδυνεύει να καταστραφεί αφού έχουν ξεμείνει από νέες ιστορίες! Ο γέρο-σοφός Ούζι Ζίρο προτείνει τελικά να πάνε στον Άγιο των παιδιών. Σίγουρα ο Άι-Βασίλης θα έχει να τους δώσει πολύ υλικό για να εμπνευστούν νέα παραμύθια.
Έτσι έντεκα μικρά ξωτικά ξεκινούν και μετά από αρκετή πεζοπορία φτάνουν στον προορισμό τους.
Αν έχει ιστορίες να τους διηγηθεί ο Άι Βασίλης; Άπειρες. Με αντάλλαγμα λίγη βοήθεια με την προετοιμασία των δώρων τα ξωτικά θα πάρουν κάτι περισσότερο από τις αφηγήσεις που ζητούν!
📚

Να λοιπόν και ένα όμορφο βιβλίο που αφηγείται την υπέροχη ιστορία γύρω από το μύθο που θέλει τα μικρά ξωτικά να γίνονται οι βοηθοί του Άι-Βασίλη! 

Μέσα από τη φαντασία της Ιωάννας Ντακόλια και τις πανέμορφες εικόνες της Έφης Λαδά διαβάζουμε μια ιστορία φαντασίας με ποιητικότητα και νοσταλγική διάθεση. Οι δύο δημιουργοί συνεργάζονται εξαιρετικά αρμονικά ζωντανεύντας γύρω από τους ήρωες μια ατμόσφαιρα παραμυθένια με την αχλή του χειμώνα να κυριαρχεί στα τοπία και στις περιγραφές της φύσης.
Παράλληλα τα μήνυματα της ιστορίας για την αμοιβαία συμπάθεια, την αλληλοβοήθεια και την αγαστή συνεργασία των ξωτικών και του αγαπημένου Άγιου υπογραμμίζουν ήσυχα το νόημα των γιορτών για τη χάρα των παιδιών.


Ηλικία 4+
Εκδόσεις Καλέντης 
Συγγραφέας Μαριβίτα Γραμματικάκη
Εικονογράφηση Ρένια Μεταλληνού



📚Το μικρό ξωτικό Ντελφ έχει μεγάλα πεταχτά αυτιά και ντρέπεται πολύ γι'αυτά. Τα άλλα ξωτικά το κοροϊδεύουν που κανένα σκουφάκι δεν του κάνει. Όταν όμως ο Ντελφ γνωρίζει τον Αϊ Βασίλη, εκείνος του φτιάχνει ένα κατάλληλο σκουφάκι και μάλιστα τον χρίζει αρχηγό των ξωτικών, των δώρων φρουρό!
Όλα δουλεύουν ρολόι για την προετοιμασία των δώρων, μέχρι που ένα ξωτικό το πιο γκρινιαρικο και το πιο κακό κλείνει τις μηχανές και μπερδεύει τα γράμματα! Ο Ντελφ θα αποδειχθεί άξιος αρχηγός αλλά και ο Άγιος Βασίλης ψύχραιμος και τρυφερός προστάτης των βοηθών του!
📚

Η συγγραφέας του βιβλίου Μαριβίτα Γραμματικάκη προσεγγίζει το δίπολο του του καλού και του κακού παιδιού μέσα από την οπτική των μικρών ξωτικών.
Από τη μια, μικρός Ντελφ που ξεπερνά την ανασφάλειά του και γίνεται ο καλύτερος βοηθός. Στον αντίποδα είναι το γκρινιάρικο ξωτικό, το κακό παιδί, που κάνει ζημιές και προκαλεί μπερδέματα. Όταν όμως ο Άι-Βασίλης το πάρει δίπλα του στο έλκηθρο, η καρδούλα του μαλακώνει και καταλαβαίνει τα λάθη του.

Πέρα από μια χαρούμενη χριστουγεννιάτικη ανάγνωση λοιπόν, παίρνουμε το πολύ όμορφο μήνυμα ότι με την ενσυναίσθηση με την ενθάρρυνση και με την ψυχραιμία, ο ενήλικος μπορεί να λύσει ακόμα και τα δυσκολότερα θέματα που προκύπτουν με τα παιδιά του. Με την αγάπη και με μια μεγάλη αγκαλιά ακόμα και το πιο δύσκολο και δύστροπο παιδί μπορεί να μαλακώσει το θυμό του. 
Άλλωστε αυτό δεν είναι που χρειάζεται κάθε άνθρωπος οποία ηλικία κι αν έχει; να νιώθει χρήσιμος και η προσπάθεια του αναγνωρίζεται από τους άλλους.

Αγαπημένο μου σημείο στο βιβλίο ή σκέψη του Ντελφ όταν ο Αϊ Βασίλης τον χρίζει αρχηγό:
{"Τον λάτρεψα! Όχι γιατί με έκανε αρχηγό, αλλά γιατί μου χάρισε το χαμόγελο της χαράς.Ξερετε αυτό που βγαίνει όταν κάποιος σε αγαπά. Πείτε μου τώρα. Δεν είναι υπέροχο να διώχνεις τη ντροπή και κάποιος να σε βγάζει από το φόβο που έχεις κρυφτεί;"}

------------------------------------------------------------------------

Ακολουθήστε μας στα social για να μαθαίνετε όλα τις νέα του παιδικού βιβλίου και να πάρετε μέρος στους διαγωνισμούς μας!







Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts