ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ #1 - ΤΟ ΕΛΑΤΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Χριστούγεννα, η εποχή που γινόμαστε για λίγο πάλι όλοι παιδιά. Στολίζουμε το σπίτι μας, ζεσταίνουμε τις καρδίες μας και διαλέγουμε όμορφα βιβλία για τα παιδιά!

Χριστουγεννιάτικες βιβλιοπροτάσεις #ΠαιδιΚαιΒιβλίο

Επιλογή βιβλίων/ Σύνταξη κειμένου/φωτογραφίες: Ειρήνη Κούτμου


Οι πρώτες μας βιβλιοπροτάσεις για τις φετινές γιορτές έχουν πρωταγωνιστή το δέντρο που είναι ένα σύμβολο των Χριστουγέννων! Διαβάσαμε και σας προτείνουμε:

- Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί, εκδόσεις Πατάκη

- Το έλατο των Χριστουγέννων, εκδόσεις Ίκαρος

- Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κύριου Γούλομπι, εκδόσεις Άγκυρα

- Ξαφνικά τα Χριστούγεννα, εκδόσεις Κέδρος

- Ο πλανήτης των χριστουγεννιάτικων δέντρων, εκδόσεις Πατάκη 

Είναι όλα υπέροχα και τα παιδιά τα λατρεύουν! Αναζητήστε τα κι εσείς και πλουτίστε τη χριστουγεννιάτικη συλλογή σας!


Ένα μικρό έλατο ξεπετάγεται στο δάσος. Αμέσως τα μεγάλα γύρω δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά το παίρνουν υπό την προστασία τους, γίνεται ο αγαπημένος μικρός τους φίλος. Μια μέρα η κίσσα αρχίζει να λέει με θαυμασμό πόσο πιο όμορφο είναι το μεγάλο έλατο στο κέντρο της πλατείας του γειτονικού χωριού, με τα στολίδια και τα φώτα του και το ελατάκι του δάσους νιώθει μικρό και ασήμαντο. Τότε ο άνεμος το στολίζει με χιονονιφάδες κι εκείνες λάμπουν κάτω από το απαλό φως του ήλιου. Όταν ένα κόκκινο σκουφάκι θα στολίσει την κορυφή του τα παιδιά θα αναφωνήσουν πως αυτό είναι το ομορφότερο δέντρο που έχουν δει!

Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί - Εκδόσεις Πατάκη

Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί είναι μια ιστορία τρυφερή που θυμίζει στα παιδιά ότι η αληθινή ομορφιά βρίσκεται στα απλά πράγματα και ότι η φύση μπορεί πάντα να στολίσει το πιο εντυπωσιακό σκηνικό.
Η εικόνες που πλάθει η Ελένη Δικαίου στο βιβλίο αυτό έχουν κάτι από την πρωτογενή μαγεία των Χριστουγέννων, που για να δείξει τη ομορφιά του δε χρειάζεται πολλά στολίδια, μα αγαπημένα πρόσωπα και τρυφερές στιγμές, ενώ οι εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια έχουν ενσωματώσει τον ποιητικό χαρακτήρα του κειμένου και συντονίζονται μαζί του σε απόλυτη αρμονία.
Είναι ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα που διδάσκει στα παιδιά την καλοσύνη και την προστασία των φίλων που με τα καλά λόγια τους και την ενθάρρυνσή τους μπορούν να ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή μας στα ουράνια!



Μια πραγματική ιστορία:
Μέσα στα πυκνά νορβηγικά δάση ένα έλατο έχει το ξεχωριστό όνομα "η Βασίλισσα του δάσους". Το έλατο αυτό οι Νορβηγοί δασοπόνοι το επιλέγουν από μικρό και το φροντίζουν ιδιαίτερα. Όταν μεγαλώσει και είναι στο κατάλληλο μέγεθος θα κοπεί και περνώντας τη Μάγχη να βρεθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για τα Χριστούγεννα. Η κίνηση αυτή είναι συμβολική και εκφράζει την ευγνωμοσύνη των Νορβηγων στους Βρεττανούς για τη βοήθεια τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε χρόνο λοιπόν, ένας Βρεττανός ποιητής γράφει ένα ποίημα για να καλωσορίσει το δέντρο και να ανταποδώσει τρόπον τινά την ευγένεια των Νορβηγών που το προσφέρουν.

Το 2020 η Τζούλια Ντόναλντσον έγραψε τους στίχους του ποιήματος για το δέντρο των Χριστουγέννων οι οποίοι στη συνέχεια ντύθηκαν με τις υπέροχες εικόνες της Sandøy και έγιναν ένα υπέροχο βιβλίο για τα παιδιά!

Γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο η ιστορία του δέντρου μοιάζει σαν μια ταξιδιωτική περιπλάνηση προς έναν ρομαντικό και συναρπαστικό προορισμό. Το δέντρο ανακαλύπτει το γιορτινό πρόσωπο της πόλης με τους ανθρώπους και γιορτάζει μαζί τους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και ταυτόχρονα συνειδητοποιεί τον ξεχωριστό του ρόλο ο οποίος συμβολίζει την αδελφοσύνη των λαών, την ευγνωμοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο.

Το έλατο των Χριστουγέννων - Εκδόσεις Ίκαρος

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι απαράμιλλη, ένας ύμνος στη φύση αλλά και στη πόλη που είναι ντυμένη στα γιορτινά της. Το δάσος λούζεται τη μέρα από το απαλό φως του νορβηγικό ήλιου και τη νύχτα μοιάζει μαγεμένο από τα φωσφορίζοντα χρώματα που στέλνει στη Γη το βόρειο σέλας. Στο Λονδίνο, αντικρίζοντας τη "Βασίλισσα του Δάσους" τα πρόσωπα των ανθρώπων ακτινοβολούν τη χαρά των Χριστουγέννων. Ο δροσερός αέρα του χειμώνα που ροδίζει τα μάγουλα, οι μουσικές της παιδικής χορωδίας, τα αρώματα και τα χρώματα και οι ιστορίες της χριστουγεννιάτικης γιορτής θαρρείς πως βγαίνουν από τις σελίδες και σε τυλίγουν σαν ζέστη αγκαλιά. 
Η ποιητικότητα της διήγησης συνδυάζεται όμορφα και αρμονικά με την μοναδική εικονογράφηση δίνοντας ένα εντυπωσιακό ρομαντικό και σε πολλά σημεία κινηματογραφικό αποτέλεσμα στο βιβλίο. 

Στο πολύ όμορφο σημείωμα στο τέλος μαθαίνουμε λεπτομέρειες για την όμορφη ιστορία της "Βασίλισσας του Δάσους". Εκεί διαβάζουμε πως οι Νορβηγοί φροντίζουν κάθε χρόνο να φυτεύουν περισσότερα δέντρα απ' όσα κόβουν ώστε να διατηρούν πυκνούς και ολοζώντανους τους δρυμούς τους! Σημαντικό γιατί είμαστε και οικολόγοι!


Ο κύριος Γουίλομπι για τα φετινά Χριστούγεννα παρήγγειλε το μεγαλύτερο και ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο! Το στήνει στο σαλόνι του και το καμαρώνει! Υπάρχει όμως ένα μικροό προβληματάκι.. Το δέντρο είναι πολύ ψηλό και η κορυφή του βρίσκει στο ταβάνι. Η καλύτερη λύση είναι αυτή να κόπει. Ο μπάτλερ την προσφέρει στην καμαριέρα. "Τι ωραίο δεντράκι", σκέφτεται εκείνη, όμως η κορυφή είναι πολύ μεγάλη πρέπει να κοπεί"!
Ο ένας μετά τον άλλον άνθρωποι και ζωάκια χαίρονται με το δέντρο που βρίσκουν και κόβοντας ξανά και ξανά την κορυφή κάνουν κάποιον άλλον χαρούμενο!
 
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κύριου Γουίλομπι - Εκδόσεις Άγκυρα

Το βιβλίο αυτό μου άρεσε από την πρώτη στιγμή γιατί στην χαρούμενη ιστορία του πρωταγωνιστεί το σύμβολο των Χριστουγέννων, το δέντρο. Το ενδιαφέρον μου μαγνήτισε όμως και η μοναδική εικονογράφηση του βιβλίου. Με ένα ιδιαίτερο στυλ που δανείζεται από την τεχνική της γκραβούρας και της χαρακτικής, το αποτέλεσμα των εικόνων είναι πρωτότυπο, σύγχρονο και καλαίσθητο.
Τα μηνύματα του βιβλίου είναι δοσμένα με χιούμορ και τρυφερότητα. Από μια κορυφή που θα βρισκόταν στα σκουπίδια τόσες πολλές διαφορετικές οικογένειες αποκτούν το χριστουγεννιάτικο δεντράκι τους. Προάγεται λοιπόν έμμεσα η οικολογία μεσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των υλικών αγαθών αφού αυτό που περισσεύει από τον έναν γίνεται χρηστικό αντικείμενο κάποιου άλλου.

Το χαρούμενο και δροσερό κείμενο διαβάζεται ευχάριστα με τα μικρά παιδάκια, ωστόσο δεν είναι απλοϊκό ούτε πολύ μικρό σε έκταση. Έτσι είναι ιδανικό και για οποιασδήποτε ηλικίας παιδιά τα οποία αγαπούν τα εικονογραφημένα βιβλία.


Το βιβλίο "Ξαφνικά τα Χριστούγεννα" είναι ένα όμορφο παραμύθι που στήνεται γύρω από ένα υπέροχα στολισμένο χριστουγεννιάτικο σκηνικό με την χαρούμενη καλλιτεχνική τεχνική του Κυριτσόπουλου! 

Ο Δράκος Φρίκης είναι ένα ανθρωπόμορφο τέρας που κάθε βράδυ προσπαθεί να χορτάσει την πείνα του τρώγοντας χριστουγεννιάτικα δέντρα! Μπαίνει στα σπίτια κρυφά και τα καταπίνει ολόκληρα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν ο Φρίκης μπαίνει στο σπίτι της νεαρής Τιτίκας δεν βρίσκει δέντρο "φαγώσιμο" γιατί το δικό της είναι ζωγραφισμένο σε χαρτί.
Αργότερα μέσα στη νύχτα, η Τιτίκα βρίσκει το Φρίκη να βογκάει και να υποφέρει καθώς ένα χριστουγεννιάτικο αστέρι του έχει σφηνωθεί στο λαιμό. 
Το κορίτσι τον βοηθάει όχι μόνο να βγάλει το αστέρι αλλά και να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κλέβει τα δέντρα των ανθρώπων γιατί είναι σαν να τους κλέβει τη χαρά των Χριστουγέννων. Τελικά μήπως η καλοσύνη μπορεί να σπάσει τα μάγια;

Το παραμύθι έχει μια happy end κατάληξη την οποία προσωπικά λάτρεψα γιατί μου θύμισε τα κλασικά παραμύθια. Τα μάγια σπάνε και ο δράκος γίνεται ένας όμορφος πρίγκιπας και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Μπορεί κανείς μετά την ανάγνωση να συζητήσει με τα παιδιά τα μηνύματα του βιβλίου αλλά και να σταθεί σε ορισμένα σημεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
🎄Η Τιτίκα ετοιμάζει χριστουγεννιάτικα δωράκια λιχουδιές και τα μοιράζει στα αδέσποτάκια της γειτονιάς!
🎄Η Τιτίκα τα φτιάχνει όλα μόνη της, το δέντρο της είναι ζωγραφιστό, τα δώρα της χειροποίητα.
🎄Η Τιτίκα δεν αποστρέφεται το Φρίκη παρόλη την τρομακτική του εμφάνιση• η καλοσύνη της καρδιάς είναι η πραγματική ομορφιά!

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη σελίδα @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό των βιβλίων αλλά και σχόλια αναγνωστών και φίλων σχετικά με τα βιβλία. Πάτώντας πάνω στους τίτλους μπορείτε να ακολουθήσετε τους σχετικούς συνδέσμους για να τα δείτε.

Παρακολουθήστε τις βιβλιοπροτάσεις μας στα μέσα δικτύωσης για ότι νέο και ωραίο κυκλοφορεί στον κόσμο του παιδικού βιβλίου!







Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts