Ο ΚΑΦΚΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΚΛΑ

Μια αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστες το μεγάλο λογοτέχνη Φραντς Κάφκα, ένα κοριτσάκι και μια κούκλα που χάθηκε, γίνεται παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο που συγκινεί και εμπνέει μικρούς και μεγάλους.


Ο Κάφκα και η κούκλα - Εκδόσεις Διόπτρα

Το βιβλίο "Ο Κάφκα και η κούκλα" που πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε απο τη Διόπτρα είναι ένα από εκείνα το αναγνώσματα που ένας φανατικός βιβλιόφιλος δεν μπορεί να προσπεράσει. 
Η ιστρορία του βασίζεται αληθινά γεγονότα με πρωταγωνιστές το μεγάλο λογοτέχνη Φραντς Κάφκα, ένα κοριτσάκι και μια κούκλα. Είναι ένα ανάγνωσμα ύμνος στην ευαίσθητη, μοναδική προσωπικότητα του Κάφκα και απευθύνεται στην παιδική ψυχή κάθε ηλικίας.

📚Το 1923 και ενώ η υγεία του επιδεινώνεται ο Φραντς Κάφκα διατηρεί ένα δεσμό μεγάλης αγάπης με την Ντόρα Ντιαμάντ. Σε έναν περίπατο συναντούν ένα κοριτσάκι που είναι απαρηγόρητο γιατί έχει χάσει την αγαπημένη του κούκλα. Ο Κάφκα σκαρφίζεται μια ιστορία, ότι η κούκλα έφυγε για να ταξιδέψει και να ζήσει μια περιπέτεια.
Το κοριτσάκι είναι δύσπιστο οπότε ο συγγραφέας της πηγαίνει κάθε μέρα κι ένα γράμμα από την κούκλα -ως έκτακτος ταχυδρόμος. Το παιδί προσμένει με χαρά τα γράμματα με τις θαυμάσιες και συναρπαστικές εμπειρίες του αγαπημενου της παιχνιδιού που γυρίζει τον κόσμο. Ο συγγραφέας με την καλή καρδιά έχει δώσει χαμόγελο σε ενα παιδί, έχει διώξει τα δάκρια και έχει γεμίσει την ψυχούλα του με νότες αισιοδοξίας και γεύσεις ονείρου.📚

Η τρυφερή ιστορία των γραμμάτων που έγραφε επί εβδομάδες καθημερινά ο Κάφκα στη μικρή, ενέπνευσε τη συγγραφέα Larissa Theule ώστε να θελήσει να την αποδώσει σε ενα όμορφο παιδικό βιβλίο.
Όσοι γνωρίζουν τα έργα του Κάφκα πιθανότατα έχουν για εκείνον την εντύπωση της δυστοπικής αλληλεπίδρασής του με τη ζωή και τους ανθρώπους. Κατά τη γνώμη μου φαίνεται πως η Theule θέλησε να φωτίσει μέσα από αυτό την αθέατη πλευρά της προσωπικότητας του Κάφκα του αποκαθιστώντας τρόπον τινά την αισιόδοξη πλευρά της.
Είναι αλήθεια βέβαια πως ο συγγραφέας πέρασε μεγάλες φάσεις μελαγχολίας τις οποίες επιβάρυνε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε με τη φυματίωση.
Έτσι τα έργα του έχουν σε μεγάλο βαθμό ένα χαρακτήρα ζοφερό• στους ήρωες αντικατοπτρίζεται το ανικανοποίητο και συχνα οι ιστορίες καταλήγουν στη συντριβή της προσωπικότητάς τους από όσους έχουν πάνω τους μια ανείπωτη -και συχνά φανταστική- εξουσία.
Όμως, όπως λέει ο Αλμπέρ Καμύ στο Μύθο του Σίσυφου: "Ο κόσμος δεν είναι τόσο ακινητοποιημένος όσο φαίνεται. Στο ακίνητο σύμπαν ο Κάφκα εισάγει την ελπίδα δίνοντας της μια περίεργη μορφή".

Αυτή την ελπίδα θέλησε να δώσει ο συγγραφέας στο κοριτσάκι της ιστορίας γράφοντας τα γράμματα. Τα ταξίδια της κούκλας και οι περιπλανήσεις της έδωσαν μια απτή αιτιολόγηση στο θλιβερό αποχωρισμό ενώ ταυτόχρονα χάρισαν στο κοριτσάκι μια έμμεση εμπειρία στις περιπέτειες της αγαπημένης και χαμένης φίλης του.

Θα ηθελα να σημειώσω πόσο πολύ μου άρεσε ο επίλογος του βιβλίου από τη συγγραφέα και την απόφασή της να δώσει ένα τέλος σύγχρονο και δυναμικό στην ιστορία των γραμμάτων(*). Βάζει την κούκλα να φεύγει σε μια δύσκολη αποστολή στην Ανταρκτική κι έτσι τα γράμματα προς το κοριτσάκι να σταματούν. Είναι ένα τέλος πανέξυπνο και αισιόδοξο, που δείχνει σε όλα τα παιδιά - και ιδιαίτερα στα κορίτσια- ότι μπορούν μια μέρα να ατενίσουν τον κόσμο από την πιο ψηλή κορφή και να βαδίσουν εκεί που κανένα ανθρώπου πόδι δεν έχει πατήσει.

Η σπουδαία εικονογράφηση του βιβλίου που τυλίγει με υποκίτρινους και φθινοπωρινούς τόνους τα πρόσωπα και το περιβάλλον τους, βρίσκεται σε μια διακριτική αντίφαση με το αισιόδοξο πνεύμα της ιστορίας αλλά αποτυπώνει μέγιστο σεβασμό στο μεγάλο συγγραφέα και τη μελαγχολική του προσωπικότητα.

Αν αγαπάτε τον Κάφκα πρέπει να πάρετε αυτό το βιβλίο. Αν πάλι πάρετε το βιβλίο χωρίς να τον γνωρίζετε είναι βέβαιο πως θα αναζητήσετε τα έργα του αμέσως μετά.
Εγώ σας τα συστήνω πάντως όλα γιατί τον λατρεύω!

*Σημείωση:
Προς το τέλος της ζωής του ο Κάφκα γνωρίστηκε με τη Ντόρα μια γυναίκα που αγάπησε βαθιά. Εκείνη με τη σειρά της τον λάτρεψε και τον φρόντισε ως το τέλος της ζωής του. Την ιστορία της "κούκλας" τη διηγήθηκε η Ντόρα στη βιογράφο του Κάφκα και μέσα από αυτήν φαίνεται η ανάγκη του να βοηθήσει ένα παιδί να ξεφύγει από τον άσκοπο πόνο, από τη θλίψη της μοναξιάς και τη συστολή της εγκατάλειψης. Όπως ανέφερε η Ντόρα, στο τελευταίο του γράμμα η κούκλα γράφει στο κοριτσάκι ότι παντρεύτηκε και ζει ευτυχισμένη με τον άντρα της και μια νεα ζωή ανόιγεται μπροστά της. 

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου!
Διεύθυνση συνδέσμου:https://www.instagram.com/p/CXJaFRHocQB/


Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλικία 4+
Εκδόσεις Διόπτρα
Κείμενο Larissa Theule
Εικόνες Rebecca Green
Σελίδες 46
Μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη
Έτος Α' κυκλοφορίας στην Ελλάδα: 2021
ISBN: 9789606534935

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts