ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας. Τα παγκόσμια οικοσυστήματα διαταρράσσονται ανεπανόρθωτα αλλά και ο άνθρωπο δεν θα βγει αλώβητος από την κατάσταση στην οποία οδηγείται ο πλανήτης. 
Και ένω κάποιοι ψάχνουν ήδη κάποια άλλη Γη για να μετοικήσουν, το βιβλίο προτρέπει τη νέα γενιά να διεκδικήσει την ίαση του γαλάζιου πλανήτη μας, με δράσεις, πρωτοβουλίες και ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Πως να αλλάξουμε τα πάντα - Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Επιλογή βιβλίου/σύνταξη κειμένου - προσωπική άποψη: Ειρήνη Κούτμου

Ήθελα που λέτε ένα βιβλίο για το περιβάλλον, ένα βιβλίο σύγχρονο, καλογραμμένο που να τα λέει "εξω απο τα δόντια" για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας σε σχέση με την κλιματική κρίση. Ένα βιβλίο που να μπορεί να το διαβάσει ο μεγάλος μου γιος και να βρει έμπνευση και πρακτικές συμβουλές ώστε να βρει έμπνευση και ιδέες και να αγωνιστεί για το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας, το οξυγόνο μας, το θεμέλιο της ύπαρξής μας.

Χρειαζόμουν ένα ανάγνωσμα που να μην είναι απόλυτα παιδικό αλλά να μιλάει στη γλώσσα που ένας νεαρό παιδί μπορεί να αντιληφθεί και με περιγραφές που μπορεί (τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους) να κατανοήσει.

Η συγγραφέας Naomi Klein είναι δημοσιογράφος που κάνει ιδίοις σώμασι ρεπορτάζ σε περιοχές που πλήττονται από περιβαλλοντικές κρίσεις και ασχολείται ενεργά με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό.
Το βιβλίο δεν θα σας πω ψέματα, είναι γροθιά στο στομάχι. Δεν ωραιοποιεί την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται ο πλανήτης γιατί κάτι τέτοιο είναι πλέον αδύνατο άλλωστε να γίνει. Καταδεικνύει τις περιπτώσεις των κολλοσών του πετρελαίου που από τη δεκαετία του '90 κυρίως επιδίδονται σε μια συστηματική υποτίμηση της κατάστασης της κλιματικής αλλαγής με έρευνες που επιδοτούν οι ίδιοι και συστηματική διαρροή ευνοϊκών (για εκείνους) αποτελεσμάτων τους στα μέσα. Οι εταιρείες με τα τεράστια κέρδη δεν θα συμφωνήσουν εύκολα στη μείωση της χρήσης των γαιανθράκων, στην ελάττωση της εξόρυξης πετρελαίου και μεταλλευμάτων ακόμα και όταν για να γίνει αυτό καταστρέφονται παρθένα μέρη του πλανήτη και εκδιώκονται από την πατρογονική τους γη αυτόχθονες φυλές.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ακόμα και κατά μισό βαθμό έχει ως αποτέλεσμα ακραία ξηρασία, λιώσιμο των πάγων στους πόλους, τεράστιους τυφώνες, κατακλυσμιαιές βροχές, καταστροφικές πυρκαγιές, φονικές πλυμμήρες. Οι εταιρίες στηρίζουν τις κυβερνήσεις που θα στηρίξουν τους χρηματοδότες τους οπότε ο πλανήτης είναι καταδικασμένος να καταστραφεί επειδή μια μικρή κλειστή κάστα πλούσιων και ισχυρών κρατάει τα ηνία των αποφάσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τωρινή κατάσταση και αυτό τονίζει η συγγραφέας στο βιβλίο της χωρίς φόβο και πάθος. Οι νεοφιλελεύθερες συντηρητικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συντηρούν τη φτώχια και την εξαθλίωση των πολλών οι οποίοι,όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος μιας περιβαλλοντικής κρίσης στην περιοχή τους.

Δεν υφίσταται λοιπόν περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
Οι πλούσιοι έχουν ιδιωτικούς στρατούς, πυροσβεστικές ακόμα και ελικόπτερα αν χρειαστεί να διαφύγουν. Οι φτωχοί μένουν για να πεθάνουν ή για να σώσουν το σπίτι που δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν (το βιβλίο τα λέει αλλά φαντάζομαι κάνετε συνειρμούς εσείς με τη χώρα μας).

Η περιβαλλοντική κουλτούρα δεν περιλαμβάνει μόνο την ατομική ευθύνη. Δεν αρκεί να βάλουμε έναν ηλιακό στην ταράτσα μας και να μην αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια με νερό για να σωθεί ο πλανήτης. Η ατομική δράση είναι σημαντική αλλά απαιτούνται και μεγαλύτερης κλίμακας πολιτικές αποφάσεις για να σωθεί η Γη μας. Όπως πολύ σωστά αναφέρει η Klein στο βιβλίο είναι πολιτικό ζήτημα το αν θα σωθεί ή όχι ο πλανήτης. Οι πολίτες του σήμερα και του αύριο πρέπει να το γνωρίζουν αυτό όταν ψηφίζουν στις εκλογές σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

Η αειφορία στην πράξη χρειάζεται απανασχεδιασμό και όραμα χρειάζεται πρόγνωση και όχι μόνο διαχείριση στις κρίσεις. Η Klein ως ακτιβίστρια και η ίδια ενθαρρύνει τους νέους να υψώσουν τη φωνή τους για το περιβάλλον. Μια μικρή πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη τους μια τοπική δράση οικολογικού χαρακτήρα όσο μικρή και αν είναι δίνει το εφαλτήριο για κάτι πιο μεγάλο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ...
Η σοφία της φύσης και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να αναστρέψει την καταστροφική πορεία του κλίματος της Γης. Στο βιβλίο προτείνονται λύσεις και σε πρακτικό οικονομικό επίπεδο που προϋποθέτουν όμως οι βιομηχανικές χώρες να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να τις χρηματοδοτήσουν.

Ο ΚΑΘΕ ΝΕΟΣ- ΝΕΑ που είναι ακόμα μαθητής-τρια ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;
Η συγγραφέας ενθαρρύνει τα παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο σχολειο και στη γειτονιά τους να πιέσουν το δήμο και την περιφέρεια τους όσο μπορούν να φτιάξει βιώσιμα κτήρια και πόλεις. Να γίνουν πολίτες υπεύθυνοι με συγχρονες αξίες κοινωνικο- οικολογικής κουλτούρας.

Με παραδείγματα ειρηνικού ακτιβισμού ανά τον κόσμο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως με μικρές πρωτοβουλίες μπορεί κανείς να κάνει τη διαφορά. Η Γκέρτα Τούνμπεργκ με τη μοναχική της παρουσία κάθε Παρασκευή έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο με ένα αυτοσχέδιο πλακάτ που έλεγε "ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ" κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον των μέσων και να εμπνεύσει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Ο Φέλιξ Φινκμπάιντερ φύτεψε ένα δέντρο έξω από το σχολείο του και αυτό ήταν η αρχή της δράσης του για να φυτευτούν 1εκ δέντρα στη Γερμανία (την οποία πέτυχε!). Πλείστα ακόμα παραδείγματα 
δίνει το βιβλίο σχετικά με νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να αγωνιστούν σήμερα όχι αύριο για το κλίμα χωρίς χρηματοδότηση από κανέναν και χωρίς να ανήκουν σε οργανωμένες ομάδες. 

Κλείνω λέγοντάς πως το βιβλίο είναι απλά φα-ντα-στι-κό. Με έμπνευση, πληροφορία, γνώση, ιδέες και κυρίως με θετικό πνεύμα. Δεν μεμψιμοιρούμε γύρω από το πρόβλημα, το καταγράφουμε και αναζητούμε λύσεις. Ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη που ώστε οι χώρες και οι βιομηχανίες που δημιουργησαν το πρόβλημα να αποζημιώσουν όσους υφίστανται τις συνέπειες. Ζητάμε από τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στις έρευνες γύρω από την αειφορία και τη βιωσιμότητα και να εφαρμόσουν άμεσα προτάσεις που ήδη έχουν κάνει οι ειδικοί επιστήμονες για το φρενάρισμα της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Κοιτάζουμε προς τα άστρα μα φροντίζουμε πρώτα το δικό μας διαμάντι, το μοναδικό μέρος στο σύμπαν που γνωρίζουμε ότι μπορεί να φιλοξενήσει τη ζωή: τη Γη μας.

Καλές αναγνώσεις!🌍


Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλικία 14+ (target έφηβοι και ενήλικοι)
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Συγγραφέας Naomi Klein- σε συνεργασία με την Rebecca Stefoff
Σελίδες 300
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβρηιλίδου
Έτος Α' έκδοσης στα ελληνικά: 2021
ISBN: 9789606452222

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts