ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (σχεδόν)

Μετά best seller "Μια μικρή ιστορία περί των πάντων" του Μπιλ Μπράισον, από το Μεταίχμιο κυκλοφόρησε και η νέα εικονογραφημένη εκδοχή που είναι ιδανική για τους μικρούς μας βιβλιοφάγους!

Η σύγχρονη αυτή εγκυκλοπαίδεια γνώσης κάνει την κοσμολογία και την αστρονομία, τη φυσική ιστορία και την παλαιοντολογία προσιτές στους μικρούς λάτρεις των επιστημών που ρωτούν ατελείωτα γιατί και θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα!

Μια μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Επιλογή βιβλίου/σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Ανάμεσα στην επιστήμη των επιστημόνων και την επιστήμη της κοινωνίας υπέρχει η παρέμβαση της εκλαΐκευσης .
Η εκλαΐκευση της επιστήμης μπορεί σε κάποιον να φαίνεται κάτι απλό στην πραγματικότητα όμως είναι μια δύσκολη, απαιτητική και υπεύθυνη εργασία γιατί δεν είναι απλοποίηση. Είναι μετασχηματισμός σε μια γλώσσα κατανοητή στο μέσο πολίτη και με έμφαση στο κομμάτι που αφορά την κοινωνία. 

Η εκλαϊκευμένη επιστήμη φτάνει σε εμάς από πολλές πηγές (διαδίκτυο, άρθρα σε περιοδικά, βιβλία γνώσεων κ.ά). Κατά την άποψή μου τα βιβλία -και τα έγκυρα περιοδικά επιστημονικού περιεχομένου-, είναι οι πιο ασφαλείς πηγές ώστε να μην πέσει κανείς σε περιπτώσεις υπεραπλούστευσης ή ακόμα χειρότερα παραπληροφόρησης.

Μια μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) του Μπιλ Μπράισον

Η 
σημερινή μου βιβλιοπρόταση λοιπόν για τα παιδιά είναι το "Μια μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)", ένα βιβλίο εκλαΐκευμένης επιστήμης που είναι θαυμάσιο, γοητευτικό και χρήσιμο, που είναι ουσιαστικά η εικονογραφημένη εκδοχή του ομώνυμου βιβλίου του Μπράισον το οποίο απευθύνεται σε ενήλικο αναγνωστικό κοινό.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πάμπολλες πληροφορίες σχετικά με τη Φυσική Ιστορία και τις φυσικές επιστήμες γενικότερα. Ξεκινάει από τη γέννηση του σύμπαντος και τη δημιουργία της Γη μας προχωράει, στην εξέλιξη των ζωντανών πλασμάτων που κατοικούν σε αυτήν εδώ και εκατομμύρια χρόνια .

Φτάνοντας στο σήμερα ο Μπράισον μιλάει για το περιβάλλον, για την κλιματική αλλαγή και την παρακμή στην οποία έχει φέρει το τέλειο είδος μας στο σπίτι του, τον πλανήτη Γη.
Η εικονογραφημένη εκδοχή του βιβλίου είναι φανταστική, πραγματικά απογειώνει το κείμενο και κάνει την ανάγνωση μια γιορτή γνώσης για όλους
Είναι ένα βιβλίο για παιδιά που αγαπούν τις θετικές επιστήμες που αναζητούν αιτίες για τα πάντα που παρατηρούν στη φύση και δεν εφησυχάζουν με κοινότυπες απαντήσεις. Είναι όμως και ένα βιβλίο για μεγάλους που θέλουν να εξελίσσουν τον εαυτό τους με βασικές γνώσεις σε όλους τους τομείς.





Θα ήθελα να πω πως η σύγχρονη αυτή εγκυκλοπαίδεια γνώσης είναι μια έκδοση είναι προσεγμένη σε όλα, πολυτελής στην εμφάνιση αλλά κυρίως καλογραμμένη και φροντισμένη με την εξαιρετική μετάφραση/απόδοση στη γλώσσα μας από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Απολαύστε το μαζί με τα παιδιά σας και να θυμάστε: η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση και το πείραμα. Η γνώση που εμπεριέχει έχει αξία ακριβώς γιατί έχει αμφισβητηθεί από πάρα πολλούς πριν γίνει τελικά αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα ως πραγματικός νόμος ή αρχή της φύσης. Η κάθε ρανίδα επιστημονικής γνώσης αντιστοιχεί σε μια παγκόσμια αλήθεια που βελτιώνει τη ζωή μας και μας βοηθά να κατανοήσουμε την ύπαρξη και την προέλευσή μας. Είναι το εργαλείο για να προβλέψουμε το μέλλον του πλανήτη μας και κατ' επέκταση της ανθρωπότητας.


-------------------------------------------------------------
Συζήτηση 
Επιστημονικός Αλφαβητισμός: Τι είναι και γιατί αφορά το σημερινό άνθρωπο;

Ο σημερινός πολίτης χρειάζεται να έχει σχέση με τις φυσικές επιστήμες;
Τι είναι ο επιστημονικός αλαφαβητισμός; 

Η δυνατότητα του να έχει κανείς βασικές γνώσεις και να μπορεί να έχει μια κατ' ελάχιστο επιγραμματική κατανόηση των φυσικών φαινομένων, επεκτείνεται πολύ μετά τα σχολικά μας χρόνια και ονομάζεται επιστημονικός αλφαβητισμός.
 
Ο επιστημονικός αλφαβητισμός στην εποχή μας είναι βασική δεξιότητα για πολλούς λόγους . 
Η φυσική συνδέεται με την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες, η χημεία με τα φαρμακολογία, η βιολογία με την ιατρική και όλες οι φυσικές επιστήμες μαζί με το περιβάλλον. 

Επομένως αν ο σημερινός άνθρωπος δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις φυσικές επιστήμες είναι ουσιαστικά αποκλεισμένος από ένα από τεράστιο όγκο πληροφορίας που αφορά την καθημερινότητα. Αν είναι επιστημονικά αναλφάβητος είναι μοιραίο να γίνει υποχείριο της κάθε είδους παραπληροφόρησης. Επίσης κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ως πολίτης να κληθεί να πάρει αποφάσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις επιστήμες (πχ. πυρηνική ενέργεια, εμβόλια και νέα φάρμακα, αειφορία, νέες τεχνολογίες, ορθή χρήση και κίνδυνοι, διαστημικά ταξίδια και πολλά άλλα) και να στηρίξει ή όχι τις κυβερνήσεις που θα πρέπει να πάρουν σοβαρές αποφάσεις σχετικά με το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πώς θα φανεί συνεπής στον κοινωνικό του ρόλο όμως αν η γλώσσα της επιστήμης και οι αναλύσεις των υπο συζήτηση θεμάτων μοιαζουν με "κινέζικα";  

Φροντίζουμε λοιπόν που και που να "ξεσκονίζουμε" τις γνώσεις μας αλλά και να τις εμπλουτίζουμε με τις νέες ανακαλύψεις των επιστημόνων επιλέγοντας βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης για ενηλικες ή εικονογραφημένα καλογραμμένα αλλά όχι κουραστικά.
Ακριβώς σε αυτή την κατηγορία ανήκει η πρότασή μου που δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά αλλά και σε όλη την οικογένεια! Αναζητήστε το!

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλικία: από 8 ετών και για όλη την οικογένεια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο 
Συγγραφέας: Μπιλ Μπράισον  
Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
Σελίδες 178
Έτος Α' έκδοσης στα ελληνικά: 2021
ISBN: 9786180328295


Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts