ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ

Μπορούν τα παιδια να έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία ή είναι πολύ πολύπλοκη για εκείνα;
Φυσικά και τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τη φιλοσοφία, ακόμα και αν είναι πολύ μικρά! Με τα καταλληλα βιβλία που μιλούν στη γλώσσα τους η φιλοσοφία δίνει στα παιδιά έμπνευση για να δουν τη ζωή με φαντασία και ενσυναίσθηση!


Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλόσοφους - σειρά βιβλίων - Εκδόσεις Διόπτρα

Επιλογή βιβλίου/ σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Πολλά αστέρια στη σημερινή μου βιβλιοπρόταση, με τα διαμαντάκια της σειράς "Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλόσοφους"! Μέσα από τη σειρά αναζητούμε έμπνευση και απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τις αξίες τις ζωής μέσα από τη ματιά των μεγάλων φιλόσοφων. Διαβάζουμε και συζητάμε, προβληματιζόμαστε και εκφράζουμε τις δικές μας ιδέες και σκέψεις σε ζητήματα όπως:

- Τι θεωρούμε σημαντικό στη ζωή μας;
- Με ποιον τρόπο μας δείχνουν οι άλλοι καλοσύνη και πως νιώθουμε τότε;
- Τι θα κάναμε αν κάποιος τρομοκρατούσε εναν φίλο μας; 


Τα βιβλία είναι καλογραμμένα και εισάγουν βασικές έννοιες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι της Ιστορίας με τρόπο απλό (όχι απλοϊκό) και έξυπνο. Με τα ερωτήματα που συναντάμε εμβόλιμα,τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γίνουν μικροί φιλόσοφοι και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις για τον εαυτό τους, τα συναισθήματά τους και τον κόσμο.

Αυτό που προσωπικά εκτίμησα ιδιαίτερα στο ύφος του κειμένου είναι η διακριτική ενθάρρυνση προς τις αξίες της ζωής χωρίς δασκαλίστικο ή επιτακτικό ύφος αλλά και τις όμορφες εικόνες που επικοινωνούν με το δικό τους γλαφυρό τρόπο συναισθήματα, δράσεις και αντιδράσεις.


Τα λατρέψαμε και πολύ σύντομα θα ολοκληρώσουμε τη συλλογή μας με τους υπόλοιπους τίτλους:
- Η Φαντασία, Καρτέσιος
- Η Ευτυχία, Αριστοτέλης
- Η Αλήθεια, Σωκράτης

Αναζητήστε τα όλα  και εμπνευστείτε από τη φιλοσοφία που ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για την αυτογνωσία, την αυτοβελτίωση σε ατομικό και την πρόοδο κοινωνικό επίπεδο!
----------☆----------

ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
 
Φιλοσοφία... ︎Τι είναι;

Η Φιλοσοφία γεννήθηκε ταυτόχρονα με την πρώτη σκέψη που έκανε ο άνθρωπος σχετικά με τη ζωή του πέρα από τα όρια της απλής επιβίωση. Όταν άρχισε να αναρωτιέται γύρω από τα συναισθήματα του και γύρω απ την επίδραση της συμπεριφοράς του στους γύρω του. Γύρω από τα όρια του κόσμου, το χρόνο, το άπειρο, το θείο κι όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης.
Χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπο τη φιλοσοφία; Έχει σχέση με την καθημερινή ζωή;

Η Φιλοσοφία θέτει ερωτήματα για έννοιες που έχουν ποιοτικό και όχι ποσοτικό χαρακτήρα ωστόσο με σημαντική επίδραση στη σκέψη, το σχεδιασμό της ζωής και την κοινωνική συμπεριφορά. Είναι λοιπόν διαχρονική και δεν αφορά μόνο την αρχαιότητα αλλά τον άνθρωπο σε κάθε τόπο και εποχή, ενώ συχνά έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα, τις στάσεις και τις αποφάσεις μας. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως είναι μια ζωντανή επιστήμη που εξελίσσεται, θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις σε ζητήματα σύγχρονα όπως βιοηθική, η ηθική της τεχνολογίας κ.α. και άλλα διαχρονικά όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, οι ίσες ευκαιρίες κλπ

Τα μικρά παιδιά μπορούν να έχουν κάποια επαφή με τη φιλοσοφία ή είναι πολύπλοκη για εκείνα;

Η Φιλοσοφία αφορά στην αυτογνωσία, την ηθική, τις αξίες που διέπουν την κοινωνική ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα συναισθήματα. Επομένως οπωσδήποτε η φιλοσοφία αφορά και τα παιδιά!

----------☆----------
Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλικία 4+
Εκδόσεις Διόπτρα 
Συγγραφείς Duane Armitage, Maureen McQeen
Εικονογράφος Robin Rosenthal
Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα
Α' έκδοση στα ελληνικά: 2021
Σελίδες 26
ISBN:9789606533488 


Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts