Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Η Μαρίνα εύχεται με όλη της την καρδιά ο αδερφός της ο Άρης να ήταν σαν όλα τα άλλα παιδιά. Να μην ξεχνιόταν στη μοναξιά του, να μην φώναζε ξαφνικά, να μπορούσαν να παίζουν περισσότερο μαζί. Φυτεύει σποράκια σε μια γλάστρα και πιστεύει πως αν ανθίσουν ο Άρης θα αλλάξει...

Ένα βιβλίο για τα αδέρφια των παιδιών με δεπυ/δφα/ΑμεΑ που συγκινεί και εμπνέει για μια εναλλακτική και τρυφερή ματιά στον κόσμο της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας. 

Αληθινά υπέροχα και υπέροχα αληθινό!


#ΠαιδιΚαιΒιβλιο//www.paidi-kai-biblio.blogspot.com//Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ - Εκδόσεις Τελεία
Η ευχή της Μαρίνας - Εκδόσεις Τελεία

Επιλογή βιβλίου/σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

📚Η Μαρίνα έχει γενέθλια. Οι τρεμάμενες φλογίτσες στα κεράκια της περιμένουν ένα φύσημα και μια ευχή. Όμως η Μαρίνα έχει το νου της στο μικρό της αδερφό τον Άρη, που λείπει γιατί ξεχάστηκε στον κήπο να παρατηρεί τα πουλιά. Η Μαρίνας θα ευχηθεί το μόνο πράγμα που ποθεί με όλη της την ψυχή. Μπορούν άραγε λίγα κεράκια να βοηθήσουν τον Άρη να γίνει σαν όλα τα άλλα παιδιά;...📚

Η παιδική ηλικία είναι αδιαμφισβήτητα μια υπέροχη εποχή. Ο καιρός της ανεμελιάς του παιχνιδιού, του ενθουσιασμού που συνοδεύει την ανακάλυψη του κόσμου. Ωστόσο, καθώς το παιδί μεγαλώνει, αρχίζει να συνειδητοποιεί τη διαφορετικότητα του εαυτού του ή/και της οικογένειάς του. Οι ανακαλύψεις που κάνει όμως καποιες φορές μπορεί να το μπερδέψουν, να το αναστατώσουν, να δημιουργήσουν ένα βάρος στην ψυχούλα του που να μην ξέρει πως να το διαχειριστεί.

Η Μαρίνα ξέρει ότι ο Άρης διαφέρει από τα άλλα παιδιά. Δεν κουβεντιάζει όπως εκείνα, μερικές φορές φωνάζει ή χάνεται στις σκέψεις του για ώρα. Κι εκείνη, ως το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, βιώνει ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων το οποίο παλεύει να οργανώσει με ευχολόγια και προσωπικά στοιχήματα. Η συνειδητοποίηση της αδυναμία της να τον αλλάξει δίνει την θέση της στην άρνηση, στην απόρριψη και καμία φορά την ντροπή.

Το βιβλίο της Αλεξίας Παπαχριστοφόρου αγγίζει με ευαισθησία και τρυφερότητα το ζήτημα της διαφορετικότητας σε περιπτωσεις παιδιών, στο φάσμα του αυτισμού/ΑμεΑ. Στο βιβλίο δεν κατονομάζεται η περίπτωση του Άρη με τη μορφή διάγνωσης δεπυ περισσότερο πλανάται σαν μια κατάσταση στη ζωή της αδερφής του που εκείνη πρέπει να αποδεχθεί και να διαχειριστεί.


Η ευχή της Μαρίνας εκφράζει τη δυσκολία της να δεχθεί ότι ο αδερφός της ειναι ένα παιδί διαφορετικό. Με ενσυναίσθηση και αγάπη ωστόσο η ευαίσθητη ηρωίδα θα καταλάβει πως ο Άρης μπορεί σε μερικά πράγματα να συμπεριφέρεται αντισυμβατικά, μπορεί καμία φορά να φωνάζει ή να απομονώνεται στις σκέψεις του, όμως αγαπάει το ίδιο, στεναχωριέται και φοβάται το ίδιο με όλους τους άλλους ανθρώπους. Όταν η η γλάστρα της θα ανθίσει, η Μαρίνα θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα και θα βρει τη γαλήνη που ζητά η καρδιά της.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο με με συγκίνησε αυτό το βιβλίο και η έμπνευση της συγγραφέα να βάλει ως πρωταγωνίστρια την αδερφούλα ενός παιδιού με δεπυ ή δαφ/ΑμεΑ...Όσα λέει, μα κυρίως όσα δεν λέει η αφήγηση αλλά αραδιάζει ανάμεσα στις γραμμές φέρνουν τον αναγνώστη στη θέση της μικρής Μαρίνας και στο μίγμα των συναισθημάτων της, την αγωνιώδη απορία, την παλίρροια της άρνησης και την άμπωτη της προστατευτικότητας.

Η ιστορία της Μαρίνας μας βάζει στο μπερδεμένο σύμπαν ενός παιδιού που παλεύει να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα της οικογένειάς του. Στο τέλος μας βοηθάει να καταλάβουμε μαζί με την ηρωίδα ότι η συμφιλίωση με την πραγματικότητα και η γαλήνη έρχεται τελικά μέσα από την αγάπη, πάντα μα πάντα από την αγάπη!
Γιατί μερικές φορές τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν όπως τα φανταζόμαστε ή όπως θα ευχόμασταν να είναι, μπορούμε όμως εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που τα βλέπουμε.

Θελω να σημειώσω πως τους διακριτικούς συμβολισμούς της ιστορίας και τα συναισθήματα των ηρώων αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο οι υπέροχες, νοσταλγικές και τρυφερές εικόνες της Έφης Λαδά, σε μια έκδοση στο σύνολο προσεγμένη και φροντισμένη από τις εκδόσεις Τελεία.

Για εμένα είναι ενα βιβλίο εξαιρετικό και ένα δείγμα γραφής της Αλεξίας Παπαχρηστοφόρου που πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει.
Αναζητήστε το για τη συλλογή σας και μην ξεχνάτε να βλέπετε τον κόσμο με τα μάτια της καρδιάς. Είναι σίγουρο πως και το μυαλό θα ακολουθήσει.


Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου!

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλικία 5+
Εκδόσεις: Τελεία 
Συγγραφέας: Αλεξία Παπαχριστοφόρου  
Εικονογράφος: Έφη Λαδά
Σελίδες: 32
Α' Έκδόση: 2021
ISBN: 978969925551415

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts