ΟΛΑ

Μας αρέσει να μαθαίνουμε για μεγάλες πρωτεύουσες και περιοχές σπάνιας πανίδας και χλωρίδας στον πλανήτη. Όταν η γνώση φτάνει σε μας μέσα από τα καταπληκτικά σκίτσα και τις έξυπνες παρατηρήσεις ένος υπέροχου βιβλίου, τότε νιώθουμε σαν να κάναμε οι ίδιοι το γύρω της Γης για να ανακαλύψουμε τα μικρά και μεγάλα θαύματα της φύσης και του ανθρώπου!


Όλα - Εκδόσεις Ποταμός
Όλα - Εκδόσεις Ποταμός


Επιλογή βιβλίου/σύνταξη κειμένου - προσωπική άποψη: Ειρήνη Κούτμου

Ένα από τα βιβλία που μόλις τα ξεφυλλίσεις στο βιβλιοπωλείο θέλεις όχι απλά να το πάρεις μαζί σου, αλλά και να χειροκροτήσεις από χαρά για την ανακάλυψή σου, είναι το ΟΛΑ των εκδόσεων Ποταμός!
Ο συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου ο Mark Martin έχει ένα χαρακτηριστικό στιλ ζωγραφικής το οποίο προσωπικά λατρεύω για την απαράμιλλη ονειρική αισθητική του.

Στο βιβλίο ΟΛΑ ο Martin μας χαρίζει μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων αμέτρητες πληροφορίες για 15 πόλεις/περιοχές της υφηλίου που έχει επιλέξει. Οι περιγραφές και τα σκίτσα του γαργαλούν την περιέργεια του αναγνώστη και τον ενθαρρύνουν να κάνει τα δικά του φανταστικά ταξίδια με το νου!


Αυτό που διαπιστώνει κανείς ήδη από τις πρώτες σελίδες είναι ότι το ΟΛΑ έχει κάτι απροσδιόριστα οικείο στη δομή του που σε κάνει να θέλεις να το διαβάζεις ξανά και ξανά. Μου θυμίζει το χρονολόγιο ενός ταξιδιού κάποιου φίλου μας, ανήσυχου ταξιδευτή με ταλέντο στο σκίτσο. Γυρίζοντας από τις περιπλανήσεις του στην υφήλιο ο φίλος μας αυτός θα είχε να διηγηθεί στην παρέα όλα εκείνα τα σπουδαία, τα φαντασμαγορικά που είδε στις χώρες που επισκέφθηκε, μα και τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη ζωή στον κάθε τόπο ξεχωριστή.

Η ανάγνωση είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα και χαλαρή γιατί οι πληροφορίες δίνονται κυρίως μέσα από τα σκίτσα ενώ οι περιγραφές συμπληρώνουν με λέξεις όσα το μάτι δεν μπορεί να ονομάσει. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά πλούσιο και εντυπωσιακό για τον αναγνώστη κάθε ηλικίας!


Μέσα από το ΟΛΑ νιώθει κάνεις ότι κάνει ένα ταξίδι με αερόστατο, ένα δικό του γύρω του κόσμου σε 80 μέρες κι εχεί ύστερα να διηγήθει τ' αμέτρηταॱ τις πολύχρωμες στέγες στο Ρέκιαβικ, τους ουρανοξύστες της Ν.Υόρκης, το μποτιλιάρισμα στο Κάιρο, τις πάμπολλες επιγραφές στο Χονγκ Κονγκ, το εντυπωσιακό στάδιο Μαρακανά στο Ρίο.
Έτσι αν κάποτε πραγματικά ταξιδέψουμε στα μέρη αυτά, θα ξέρουμε τι θα φάμε και τι θα θαυμάσουμε στο Παρίσι, τα ζώα που θα συναντήσουμε στα Γκαλάπαγκος και στο Κείπ Τάουν, τα επιβλητικά κτήρια της Μόσχας και τις ανθισμένες κερασιές του Τόκιο...

Είναι ένα βιβλίο απόλυτα εντυπωσιακό που απευθύνεται σε παιδιά, σε εφήβους και σε ενήλικες. Προσωπικά το λάτρεψα και πρέπει να το ομολογήσω!

Εσύ το ήξερες;

Το θρυλικό τέρας Γκοτζίλα είναι επίσημος πολίτης της Ιαπωνίας!
Επίσης είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ποικιλία πραγμάτων που μπορείς να προμηθευτείς από αυτόματο πωλητή, μερικών μάλιστα ιδιαίτερα απρόσμενων όπως μπανάνες ή γραβάτες!
Στο Χονγκ Κονγκ βρίσκει κανείς τα πιο πολλά ακριβά αυτοκίνητα Ρολς Ρόυς/ανά άτομο στον πλανήτη!
Τα καγκουρό υπάρχουν μόνο στηνΑυστραλία και πηδούν 2-3 μέτρα ψηλά και 8-9 μέτρα μακριά!
Το 20% του πληθυσμού στην πόλη του Ρίο ζει στις φτωχογειτονιές με τα κτήρια που ονομάζονται φαβέλες.
Η Ισλανδία έχει 180 ηφαίστεια και την υψηλότερη κατανάλωση coca cola στον κόσμο!
Στο σύμπλεγμα των 19 νήσων Γκαλάπαγκος υπάρχουν πολλά είδη που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον πλανήτη όπως ένας κορμοράνος (πτηνό) που δεν πετάει αλλά κολυμπάει, ο ηφαιστιακός κάκτος και οι γιγάντιες χελώνες των Γκαλάπαγκος!
Στην Ουλάν Μπατόρ συναντά κανείς παντού τη φιγούρα του Τζένκις Χαν από ετικέτες σε βότκα έως το γιγαντιαίο έφιππο άγαλμά του που έχει ύψος 40 μέτρα!

Αυτά και άλλα πολλά μαθαίνουμε στο υπέροχο ΟΛΑ! 
Ανακαλύψτε τα κι εσείς!

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε επιπλέον σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου και σχόλια αναγνωστών και φίλων του βιβλίου!


Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικία 6+ και για όλους!
Εκδόσεις Ποταμός
Κείμενο& Εικόνες: Mark Martin
Μετάφραση: 
Δ. Λολίγκο
Σελ 36
Α' Έκδοση στα ελληνικά: 2021
ISBN: 9789605451295 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts