ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Ρευστό και συνεχώς σε κίνηση το ποτάμι αντικατοπτρίζει το συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού που μεγαλώνει. Τα νερά του άλλοτε ήρεμα και διάφανα κι άλλοτε θολά και ταραγμένα, κρύβουν σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες.
Το ποτάμι κυλάει παράλληλα με την ίδια τη ζωή, ρέει ανάμεσα σε τοπία και καιρούς και φέρνει μαζί του χαρές και λύπες κι ύστερα κι άλλες νέες χαρές απρόσμενες και ελπιδοφόρες.

Το Ποτάμι - Εκδόσεις Ίκαρος

Επιλογή βιβλίου/Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Το Ποτάμι είναι το νέο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα και εικονογραφού Τομ Πέρσιβαλ, το τρίτο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος μετά το "Η θάλασσα είδε" και "Η αόρατη"!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
📚Ο Ρόουαν λατρεύει τις βόλτες στο ποτάμι μαζί με το σκυλάκι του. Το αγόρι χαίρεται τη φύση και κοντά της βρίσκει πάντα χαρά και ανακούφιση οποία κι αν είναι η ψυχολογία του.
Ένας χειμώνας είναι δύσκολος. Το σκυλάκι είναι ηλικιωμένο και ο Ρόουαν θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με την απώλειά του..
Οι εποχές αλλάζουν μα το ποτάμι μένει παγωμένο, το ίδιο και η καρδιά του Ρόουαν. Ένα τραυματισμένο πουλάκι που χρειάζεται βοήθεια θα δώσει το κίνητρο στο παιδί να ξεχάσει για λίγο τον πόνο και να αφοσιωθεί σε ένα νέο σκοπό... 📚

    Ο πόνος της απώλειας περνάει από πολλά στάδια μέχρι να πάψει να είναι τόσο αιχμηρός. Η ζωή προχωράει, η Γη γυρίζει, οι εποχές αλλάζουν και η χαρά τρυπώνει στη ζωή του παιδίου απρόσμενα απόμια νέα συντροφιά, ένα νέο φίλο.
    Στο Ποτάμι, ο πόνος, η μοναξιά, η δυσκολία να οραματιστεί ο ήρωας νέες προοπτικές για την καθημερινότητά του, σκιαγραφόνται μεταφορικά μέσα από την όψη του νερού.Στην καρδιά του Ρόουαν το ποτάμι παραμένει πεισματικά παγωμενο -πόσο εφυιής και συγκινητική σύλληψη αλήθεια- όταν βιώνει την απώλεια. Ο καιρός περνάει, οι εποχές αλλάζουν μα το ποτάμι πάντα μένει παγωμένο. Το πουλάκι ζεσταίνει την ψυχή του παιδιού και ο πάγος ραγίζει και σπάει.

    Ο Πέρσιβαλ είναι ο μάγος των συναισθημάτων. Σε όλα τα βιβλία του προσεγγίζει το συναισθηματικό σύμπαν των παιδιών με απαράμιλλη τρυφερότητα, κυρίως όταν εκείνα βιώνουν κάποιο πρόβλημα ή μια γενικότερη δυστοπική φάση. Βρίσκει πάντα ενδιαφέρουσες διαδρομές να φωτίζει για τους ήρωες του την προοπτική της αισιοδοξίας και της ελπίδας χρησιμοποιώντας διακριτικούς συμβολισμούς, προσιτούς στην αντίληψη των παιδιών.
    Κατά τη γνώμη μου η εργογραφία του συνολικά αποτελεί πηγή έμπνευσης, αυτογνωσίας και αυτοδιαχείρησης των συναισθημάτων, με τρόπο φιλοσοφημένο και αργό που συνάδει με την ίδια τη ζωή.

    Η εικονογράφηση από τον ίδιο το συγγραφέα είναι ένα έργο τέχνης, με τις απαλές γραμμές και τα πολύχρωμα τοπία του, με τα μάτια του παιδιού που εκφράζουν όλη την ένταση των συναιασθημάτων του σε κάθε στιγμή και σε κάθε εποχή. 

    Το βιβλίο στο σύνολο είναι κατά τη γνώμη μου μοναδικό, συγκινητικό και ρεαλιστικά αισιόδοξο, ένα διαμάντι για κάθε παιδική συλλογή.

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων.

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλικία 4+
Εκδόσεις: Ίκαρος https://ikarosbooks.gr/1061-potami.html 
Δημιουργός: Τομ Πέρσιβαλ
Σελίδες: 32
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
ISBN:978960574320



Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts