Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΠΕΝΓΙΑΜΙΝ

Ένα παιδικό βιβλίο που μας βοηθάει να μιλήσουμε στα μικρά παιδιά τον πόλεμο και για την αναγκή του ανθρώπου να διατηρήσει σε κάθε δυστοπική εποχή ένα κομμάτι του εαυτού του και της προσωπικότητάς του, αλώβητο.

Η βαλίτσα με τα μυστικά του κύριου Μπένγιαμιν - Εκδόσεις Φουρφούρι

                      Επιλογή βιβλίου/ Σύνταξη κειμένου/ φωτογραφία: Ειρήνη Κούτμου

Ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Φουρφούρι προστέθηκε στη συλλογή μας συμπτωματικά λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ουκρανίας.
"Η βαλίτσα με τα μυστικά του κύριου Μπένγιαμιν" είναι μια αντιπολεμική ιστορία που εμπνέεται από ένα πραγματικό πρόσωπο και το τέλος του εν μέσω του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Με το λιτό κείμενο και τις πανέμορφες σουρεαλιστικές εικόνες του, μιλάει στα παιδιά για την αγωνία όσων καταδιώκονται σε ένα πόλεμο και παλεύουν να σώσουν τη ζωή τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους αλόβητο και άθραυστο από βόμβες, όπλα και σφαίρες.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
📚Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν ήταν Γερμανός φιλόσοφος, συγγραφέας και στοχαστής που διώχθηκε από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π. Προσπαθώντας μαζί με άλλους να διαφύγει τη σύλληψη της Γκεστάπο πέρασε τα βουνά για να φτάσει στην ασφάλεια μιας ουδέτερης χώρας. Το παράξενο είναι ότι σε αυτή τη δύσκολη πορεία μέσα από τα βουνά ο κύριος Μπένγιαμιν κουβαλούσε μαζί του μια μεγάλη βαλίτσα!
    Η συντροφιά των αυτοεξόριστων φτάνει εν τελει στα σύνορα όμως εκεί δεν τους αφήνουν να περάσουν. Διανυκτέρευσαν σε ένα πανδοχείο και την άλλη μέρα τους επιτράπηκε η διέλευση. Όλοι πέρασαν εκτός απ τον κύριο Μπένγιαμιν που στη διάρκεια της νύχτας χάθηκε για πάντα.. Η βαλίτσα δεν βρέθηκε ποτέ και εκ τότε αποτέλεσε ένα μυστήριο με διάφορες ερμηνείες. Τι να έκρυβε μέσα της άραγε ο κύριος Μπένγιαμιν που δεν μπορούσε να το αποχωριστεί;📚

    Δηλώνω βαθύτατα συγκινημένη από την ιστορία του κύριου Μπένγιαμιν την οποία δεν γνώριζα πριν διαβάσω το βιβλίο. Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν ήταν μαρξιστής φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος και πολλά άλλα. Συνδέθηκε με τη σχολή της Φρανκφούρτης και επηρεάστηκε πολύ από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ. 
    Προσπαθώντας να διαφύγει τη σύλληψη από τη Γκεστάπο με τελικό σκοπό να φτάσει στην Αμερική μαζί με μια ομάδα Εβραίων προσφύγων πέρασαν τα Πυρηναία όρη όμως κάποια στιγμή οι διώκτες τους τους εντόπισαν και ο Μπένγιαμιν αυτοκτόνησε (αυτό φυσικά δεν παρουσιάζεται στο παιδικό βιβλίο).
Η προσωπικότητα του φιλόσοφου ενέπνευσε την Pei - Yu Chang για το πρώτο της παιδικό βιβλίο. Μπορεί να μη μας αποκαλύπτει τελικά τι είχε μέσα η βαλίτσα του κύριου Μπένγιαμιν, μας δίνει όμως κίνητρο να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβολίζει.

    Ακόμα και ένας κατακερματισμένος άνθρωπος έχει δικαίωμα να διατηρήσει μερικά θραύσματα του εαυτού του. Αν βγει ζωντανός μέσα από τις σφαίρες θα κάνει ότι μπορεί για να συντηρήσει έστω και πεισματικά μια ανάμνηση της παλιάς του ζωής. Η βαλίτσα στο παραμύθι αυτό έχει αλληγορικό χαρακτήρα ܁κλείνει μέσα τις όλες τις ελεύθερες σκέψεις και τις ιδέες που καμία σβάστικα δεν μπόρεσε να ρίξει στη φωτιά. Κλείνει μέσα την ελπίδα της επιβίωσης και της ελευθερίας, Είναι ένα κουκούλι, μια μήτρα που κρατάει στη ζωή τα όνειρα καθώς πασχίζουν να επιβιώσουν στο άγριο πέλαγο του φόβου.

    Η μεταμοντέρνα εικονογράφηση της Chang δίνει μια διαχρονική αυρά στην ιστορία του κύριου Μπένγιαμιν ενώ η έκδοση στο σύνολό της είναι εξαιρετικά φροντισμένη με το λαμπερό κίτρινο εξώφυλλο να αφήνει μια αίσθηση βελούδινης αφής, εκπέμποντας ταυτόχρονα ένα αίσθημα ελπίδας και αισιοδοξίας σε πείσμα της δυστοπίας του πολέμου.

Μην χάσετε με τίποτα αυτό το θαυμάσιο συγκινητικό και βαθύτατα φιλοσοφημένη βιβλίο που με λιτότητα και οικονομία μαθαίνει ακόμα και σε ένα πολύ μικρό παιδί πόσο δύσκολο είναι να νιώσει κάνεις άνθρωπος μέσα στον πόλεμο... 


Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικία 4+
Εκδόσεις Φουρφούρι 
Κείμενο & εικόνες Pei-Yu Chang
Μετάφραση: Θάνος Καραγιαννόπουλος
Σελίδες 44
Α' Έκδοση στα ελληνικά: 2022
ISBN: 9786185488314

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων!


Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts