ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ

Οι Άθλιοι του Βίκτωρα Ουγκώ, ένα από τα ωραιότερα βιβλία όλων των εποχών, σε μια νέα, εικονογραφημένη εκδοχή για τα παιδιά!


Οι Άθλιοι - Εκδόσεις Διόπτρα

Επιλογή βιβλίου/Σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου

Ένα από τα ωραιότερα λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών είναι φυσικά οι Άθλιοι του Βίκτωρα Ουγκώ. Συναρπαστική πλοκή, εμβληματικό χαρακτήρες, ηθικά διλήμματα, ατμοσφαιρική αφήγηση, συγκίνηση, δράμα, σασπένς, έρωτας, αφοσίωση δικαίωση. Όλα τοποθετούνται αριστοτεχνικά και σε απόλυτη αρμονία από το συγγραφέα δημιουργώντας ένα υπέροχο, ένα συγκλονιστικό ψηφιδωτό συναισθημάτων που μένει αλησμόνητο σε όποιον συναντηθεί με την ανάγνωση του σπουδαίου μυθιστορήματος.

Η φιλόδοξη και πολύ ενδιαφέρουσα απόδοση του αγαπημένου κλασικού έργου μόλις κυκλοφόρησε από τη Διόπτρα ομολογώ πως με γοήτευσε από την πρώτη ματιά στο βιβλιοπωλείο. Η έκδοση είναι πολυτελής, με μεγάλο μέγεθος και φροντισμένη στην κάθε λεπτομέρεια. Η διασκευή του κειμένου από τον αγαπημένο συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλο είναι κατά τη γνώμη μου πολύ προσεγμένη ώστε το έργο να μπορεί να διαβαστεί από παιδιά μέσης ηλικίας και έφηβους και συνοδεύεται τα μελαγχολικά μωβ και τα φλογισμένα πορτοκαλί χρώματα στην ατμοσφαιρική εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη.





Ο περιπετειώδης βίος του Γιάννη Αγιάννη και η πορεία του καθώς προσπάθησε να επιβιώσει και να εξελιχθεί, κυνηγημένος πάντα από τον τρομερό αστυνόμο Ιαβέρη, η φροντίδα του για τη μικρούλα ορφανή Κοζέτ και το τέλος της ιστορίας μέσα στο ταραγμένο προεπαναστατικό σκηνικό της Γαλλίας του 19ου αιώνα, αποτελούν το σκελετό του μυθιστορήματος. Πάνω σε αυτόν ο συγγραφέας έχει ενσωματώσει πλείστα κοινωνικά και φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ηθική της προσωπικότητας, τις αρχές της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού, την ευζωία και τη φτώχια, παρουσιάζοντας κατά μήκος του έργου το διπολικό χαρακτήρα τους και την μαγική επίδραση της αγάπης και τη συγχώρεσης στο γόρδιο δεσμό τους.

Το παράρτημα στο τέλος του βιβλίου αποτελεί μια εξαιρετική ανάλυση του έργου, παρουσιάζει το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και προσφέρει πολλές  ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την έμπνευση του συγγραφέα πάνω στο έργο.

Είναι ένα βιβλίο που κατά τη γνώμη μου αξίζει μια θέση δίπλα στο πρωτότυπο στη βιβλιοθήκη μας και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να συστήσουμε στα παιδιά το εμβληματικό αυτό λογοτεχνικό έργο μέχρι να φτάσουν σε κατάλληλη ηλικία να διαβάσουν το πλήρες κείμενο.

Ηλικία 9+| Συγγραφέας Βίκτορ Ουγκώ| διασκευή Μιχάλης Μακρόπουλος| Εικόνες Βασίλης Κουτσογιάννης | Σελ 108

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts