ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ

Κάθε άνθρωπος μια ιστορία, η ζωή του μια στιγμή στην αιωνιότητα του σύμπαντος. Διάσημος ή ασήμαντος, ήρωας ή εντελώς άγνωστος, υπήρξε και άφησε το ίχνος του στον τόπο του, στις μνήμες όσων τον γνώρισαν και ανακάτεψαν τη μοίρα τους με τη δική του.

Ένα παιχνίδι με κανόνες - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Επιλογή βιβλίου/ σύνταξη κειμένου Ειρήνη Κούτμου

Η νέα συλλογή διηγημάτων της αγαπημένης συγγραφέα Μαρίας Αγγελίδου μόλις κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο και συντροφεύει τα αναγνώσματά μας. Είναι ένα crossover γοητευτικό ανάγνωσμα με ιστορίες που έχουν κοινό παρανομαστή τον άνθρωπο, τα όνειρά του, τον άγωνα του για επιβίωση, τα τυχαία γεγονότα που σμίλεψαν τη μοίρα του, το θάρρος και την αθλιότητά του. 

"Οι Κανόνες είναι το πρόσωπο του κόσμου", αναφέρει στον πρόλογο η συγγραφέας. "Αυτό που έχουμε σίγουρο. Είναι τα ονόματα που δίνουμε σε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει. Οι Κανόνες είναι οι άνθρωποι. Κάθε άνθρωπος μια ιστορία."

Διαβάζουμε ιστορίες ανθρώπων που έζησαν την εποχή των μεγάλων επαναστάσεων στην Ευρώπη, την εποχή των μεγάλων αλλαγών. Έλληνες, Τούρκοι, Φράγκοι, Εβραίοι, άλλοι μεγαλούργησαν και έμειναν στην Ιστορία, άλλοι γεννήθηκαν και πέθαναν χωρίς να συνδέσουν με ιδιαίτερη υστεροφημία το όνομα τους. Θραύσματα στο μεγάλο ψηφιδωτό της ανθρωπότητητας υπήρξαν όλοι, αγάπησαν, απελπίστηκαν, τόλμησαν, υποτάχθηκαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δημιούργησαν στην απέραντη λίμνη του κόσμου και του χρόνου τους δικούς τους κυματισμούς.



Η γραφή της Μαρίας Αγγελίδου στο βιβλίο αυτό είναι πιο ώριμη και πιο ποιητική από ποτέ. Η αφήγηση ταξιδεύει τον αναγνώστη σε άλλες εποχές όμως ταυτόχρονα αφήνει μέσα του μια αίσθηση απροσδιόριστα γνώριμη και οικία. Πιστεύω πως αυτό συμβαίνει γιατί το βιβλίο δεν αποσκοπεί κυρίως στο να εξιστορήσει τα μεγάλα γεγονότα για τους γίγαντες τις Ιστορίας, μα αντιθέτως, προσεγγίζει τον απλό άνθρωπο εκείνον που μπορεί κάποτε να έκανε μεγάλα όνειρα, να είχε ξεχωριστά ταλέντα αλλά η ζωή δεν τον ανέδειξε όσο άλλους.

Ηθοποιοί, συγγραφείς, πολέμαρχοι, μηχανικοί, τυχοδιώκτες, δούλοι, φτωχοί που πρόκοψαν κι άλλοι που υποτάχθηκαν στη μοίρα τους. Στιγμές της Ιστορίας που άρπαξαν φωτιά κι άλλες που χτύπησαν στους δείκτες του ρολογιού και χάθηκαν. Το παιχνίδι έχει πάντα κανόνες. Μα αυτοί είναι ρευστοί, σαν τα πιόνια που δεν ξεχωρίζουν από τη σκακιέρα.

Διαβάζεται σαν το νερό. Επιλέξετε το για τα παιδιά ή για τον εαυτό σας. Είναι υπέροχο.

Από όλα όσα νιώθει η καρδούλα του ανθρώπου το πιο συγκινητικό είναι το θάρρος. Γιατί ποτέ δεν το έχει σίγουρο κανένας. Έρχεται και φεύγει -σαν την αστραπή, ή πιο σωστά σαν τη σπίθα, ανάβει και σβήνει και δεν το βρίσκεις όσο κι αν ψάχνεις μέσα στα μαύρα σκοτάδια του φόβου. Το θάρρος ποτέ δεν κρατάει παραπάνω από μια στιγμή. Μισή στιγμή, ψίχουλο της στιγμής. Ή και πιο λίγο. Άλλα οι στιγμές δεν είναι όλες ίσες. Κάποιες στιγμές κρατάνε περισσότερο από άλλες . Και περισσότερο ακόμα.[απόσπασα από  το διήγημα 13 Φεβρουαρίου 1824 - Νύχτασελίδα 57]

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων!

Ηλικία 14+ | Συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου | Εικόνες Κατερίνα Βερούτσου | Σελ 140
Εκδόσεις Μεταίχμιο|Α' κυκλοφορία 2022

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts