10+2 καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις από το Παιδί και Βιβλίο - 2022

Επιλέγουμε τα βιβλία που θα γίνουν η καλύτερη συντροφιά των παιδιών αυτό το καλοκαίρι!

Καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις από το Παιδί και Βιβλίο - 2022


Επιλογές βιβλίων/φωτογραφίες/συνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου
 

Για τα μεγάλα παιδιά μας, από 11-12 ετών
Στο καθηλωτικό πρώτο μυθιστόρημα του Μπ.Μπ.Άλστον η Αμάρι δεν έχει ιδέα ότι κατέχει μαγικές ικανότητες. Όταν όμως αποφασίζει να αναζητήσει τα ίχνη του μεγάλου αδερφού της του Κουίντον που έχει εξαφανιστεί ανακαλύπτει με δέος έναν κόσμο που αγνοούσε εντελώς ότι υπάρχει. Ο Κουίντον την έχει προτείνει ως υποψήφια πράκτορα στην υπηρεσία του την Υπηρεσία των Υπερφυσικών Υποθέσεων.
Όταν αποκαλύπτεται στα τεστ των υποψηφίων πρακτόρων ότι η Αμάρι κατέχει δυνατότητα μαγείας σε υπερθετικό βαθμό όλοι -και η ίδια- σοκάρονται. Στην Υπηρεσία όλοι οι μάγοι είναι στιγματισμένοι ως κακοί και η μπάλα παίρνει και την ανίδεη απ' όλα αυτά Αμάρι. Φίλοι θα υποστηρίξουν το σκοπό της να βρει τους Κουμαντο και μια απίστευτη περιπέτεια θα ξεκινήσει. Η άνευ προηγουμένου σύγκρουση του καλού με το κακό είναι πλέον προ των πυλών.

Οι λάτρεις του Χάρι Πότερ θα γίνουν φανατικοί αναγνώστες της Αμάρι, της ηρωίδας που ξεχωρίζει για το θάρρος, την εντιμότητα, τη σεμνότητα και την αφοσίωσή της σ' εκείνους που αγαπά.


Ο Μπίλι μεγαλώνει μόνος του τα τρία παιδιά του μετά το χαμό της γυναίκας του από μακροχρόνια ασθένεια. Η μικρότερη κόρη του η Έμιλι αν και είναι 10 ετών ονειρεύεται μέρα νύχτα πως είναι πριγκίπισσα, πως έχει υπηκόους που την αγαπούν και στο βασίλειο της επικρατεί ειρήνη και ευμάρεια. Στο σχολείο τα παιδιά την εμπαίζουν και οι δάσκαλοι φέρονται στο ονειροπαρμένο κορίτσι μάλλον με απαξίωση.
Ο πατέρας της αποφασίζει να δράσει. Αφού η κόρη του θέλει να είναι πριγκίπισσα θα είναι, αυτός θα της βρει ένα μέρος για βασίλειο. Πραγματικά, ανάμεσα στη χώρα του και τη γειτονική υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης σαν νησάκι που δεν ανήκει σε κανέναν και ο Μπίλι το αποκτά με συμβολαιογραφική πράξη στο όνομα της κόρης του!
Οι εφημερίδες γράφουν τα σπουδαία νέα και όλοι σπεύδουν στο νησί για να γνωρίσουν τη νέα πριγκίπισσα και να της υποβάλουν τα σέβη τους. Σύντομα το νησί μπαίνει στο στόχαστρο κάποιων που διαβλέπουν μεγάλο κέρδος και από τα σχέδιά τους περισσεύει μια πριγκιπισσα- παιδί. Παράλληλα περισσεύουν και οι αυτόχθονες κάτοικοι του νησιού που ζουν εκεί ήσυχα εδώ και δεκάδες γενιές. Η κατάσταση πολύ γρήγορα ξεφεύγει από τον έλεγχο και ο Μπίλι θα διαπιστώσει πως η οικογένειά του κινδυνεύει.

Καθηλωτικό και απόλυτα κινηματογραφικό, ένα μυθιστρόρημα που συγκινεί και προβληματίζει ακόμα και τους ενήλικους αναγνώστες γύρω από τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ενσυναίσθησης και του δικαιώματος να είναι και νιώθει κάποιος διαφορετικός.


Για τα παιδιά που διαβάζουν ανεξάρτητα μεγάλα βιβλία, από 8 ετών


Απίθανη, διασκεδαστική σειρά με πρωταγωνιστές τα δίδυμα αδέρφια Ούγκο και Ολίβια! Κυκλοφορούν τέσσερεις τίτλοι με μυστήρια στα οποία πολύ πιθανό (δεν κάνω spoiler!) ο ένοχος να είναι κάποιος φαινομενικά φιλήσυχος ή παράξενος και γκρινιάρης ένοικος της πολυκατοικίας στην οδό Μηλιάς 24! Σας προτείνω να ξεκινήσετε από το πρώτο βιβλίο της σειράςμε τον τίτλο "Σκυλοβρωμερά ίχνη" στο οποίο η συγγραφέας μας συστήνει την οικογένεια των διδύμων και τπυς ενοίκους της πολυκατοικίας με έναν πολύ πρωτότυπο και συναρπαστικό τρόπο. Θα εύχομαι εκεί που θα πάτε διακοπούλες να υπάρχει ενημερωμένο παιδικό βιβλιοπωλείο για να βρείτε τα επόμενα της σειράς διότι αλλιώς θα έχετε πρόβλημα!


Δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα του κόσμου να ανοίγει απέναντι από το σπίτι σου ένα ξενοδοχείο για μάγισσες! Η Κλάρα είναι πράγματι τόσο τυχερή και 
γίνεται αμέσως κολλητή φίλη με τη συνομήλικη νέα γειτόνισσά της, τη μαγισσούλα Ρόζαλιν.
Οι δυό μαζί θα αντιμετωπίσουν τους νταήδες και τους ξινούς δασκάλους στο σχολείο της Κλάρα και θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να ξεμαγέψουν όσους η Ρόζαλιν, καταλάθος-εξεπίτηδες πάντως εντελώς ενάντια στους κανόνες των μαγισσών, μάγεψε!   

Διηλικιακό, από 8 ετών και πάνω


Το δεύτερο απίθανο βιβλίο δραστηριοτήτων με θέματα από τη γεωγραφία της Γης έφτασε και ξετρελαίνει όλα τα μέλη της οικογένειας! Για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας με παιχνίδι και γνώσεις, στο ταξίδι στην εκδρομή, στη θάλασσα, στο μεσημεριανό ραχάτι των διακοπών!


Για παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους, από 7 ετών ή για μεγαλόφωνη ανάγνωση και σε μικρότερα παιδιά

Η Λόρα θα περάσει λίγες μέρες με τον αγαπημένο της παππού στο σπίτι του κοντά στη θάλασσα. Κάθε αντικείμενο στο σπίτι του παππού έχει τη δική του ιστορία και η Λόρα θέλει να τις μάθει όλες!
Ο παππούς αφηγείται τρυφερές αναμνήσεις και συναρπαστικές περιπέτειες που όλες σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την αγαπημένη του μικρή παραλία. Η κατάβαση όμως ως εκεί είναι δύσκολη και για τον παππού πια αδύνατη.
Η Λόρα έχει μια ιδέα. Ίσως τίποτα να μην είναι αδύνατο τελικά αν υπάρχει αγάπη, εφευρετικότητα και συνεργασία!

Υπέροχο και αισιόδοξο βιβλίο με φανταστική εικονογράφηση που συμπληρώνει και απογειώνει την ανάγνωση!


Ο Ζήκος ο λύκος είναι φουλ ερωτευμένος με την λύκαινα Σωσώ και δεν το σκεφτεται ούτε στιγμή όταν εκείνη του ζητάει να της φέρει φραουλίτσες. Δυστυχώς στο δάσος έφτασαν οι κυνηγοί και τα ζώα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα μέχρι ο κίνδυνος να φύγει. Μέχρι και τηλεκπαίδευση θα χρειαστεί να κάνουν για να μάθουν να αλυχτούν όλοι σαν λύκοι και να τρομάξουν τους κυνηγούς ώστε να το βάλουν στα πόδια μια ώρα αρχύτερα! Ένα βιβλίο με έξυπνο χιούμορ που μας θυμίζει λίγο τις προσφατες καραντίνες λόγω του κινδύνου του κορωνοϊού χωρίς να κάνει ωστόσο καμία αναφορά σε αυτές. Ένας ύμνος στη φιλία, το θάρρος, τη σύνεση και την αγάπη.

  • ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΑΙ ΑΛΕΠΟΥ - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το τρίτο βιβλίο της σειράς κυκλοφορεί και ξετρελαίνει τους φανατικούς της φίλους! Οι μικρές ιστοριούλες είναι γραμμένες σε μορφή κόμιξ με κείμενο και χιούμορ απόλυτα κατανοητό σε παιδιά που αρχίσουν να θέλουν να διαβάζουν ανεξάρτητα.  Με χιούμορ και περιπέτειες εμπνευσμένες από τις καθημερινές εμπειρίες των παιδιών, τα βιβλία της σειράς είναι το ένα καλύτερο από το άλλο, must για κάθε παιδική συλλογή. 


Ένας ποντικός και ένας τυφλοπόντικας είναι κολλητοί φίλοι, περνούν κάθε μέρα μαζί κάνοντας διάφορα μέσα στην υπέροχη φύση όπου έχουν το σπίτι τους. Ο ποντικός είναι πολυπράγμων και συνεχώς ξεσηκώνει το φίλο του για βόλτες και διασκεδαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Όμως ο τυφλοπόντικας νιώθει ανασφάλεια γιατί δεν βλέπει και τόσο καλά -δηλαδή εδώ που τα λέμε καθόλου καλά, οπότε συχνά προτιμά την ασφάλεια του σπιτιού του. Ο φίλος του δεν τον εγκαταλείπει ποτέ και τον ενθαρρύνει να συμμετέχει σε όλα ακόμα κι αν γίνονται κάποια μμμ, λαθάκια καμιά φορά..

Απίθανη και διασκεδαστική αυτή είναι η νέα σειρά που θα γίνει μια από τις αγαπημένες μας! 


Για τα μικρά παιδιά μας από 3-4 ετών


Ένα εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο που συνδυάζει ιδανικά την τέχνη και την ποίηση. Οι ακροβάτες αποτολμούν αυτό που για τους περισσότερους είναι αδύνατο μα η επιτυχία τους δεν είναι αποτέλεσμα μαγείας όσο εντυπωσιακή κι αν φαντάζει. Η δουλειά τους απαιτεί αφοσίωση, σκληρή προπόνηση, καλή συνεργασία, συγκέντρωση, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους παρτενέρ. Ένα βιβλίο-έργο τέχνης που δίνει υλικό για έμπνευση και δημιουργία αλλά και συζήτηση με τα παιδιά.


Τα ζώα μαζί με τα μικρά τους μπαινούν στις φωλιές τους, τρώνε και τριγυρίζουν στο πανέμορφο δάσος τους. Γνωρίζουμε το παριβάλλον τους και τις συνήθειές τους σε ένα βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση και υψηλή αισθητική που γοητεύει,  διδάσκει και φέρνει το μικρό αναγώστη πιο κοντά στις ομορφίες της φύσης. Το παιδί ψάχνει και ανακαλύπτει ότι του ζητά το κείμενο οπότε προσέχει καλυτερα τις εικόνες, συγκεντρώνεται και διασκεδάζει με τη διαδραστικότητα της ανάγνωσης!


Ο Γκαστόν είναι μπουλντόγκ και δεν μοιάζει καθόλου με τη μανούλα και τις αδερφούλες του που είναι κανίς. Μαθαίνει ωστόσο καλούς να έχει καλούς τρόπους, να γαυγίζει χαμηλόφωνα και να τρώει όμορφα το φαγητό του. Στην πρώτη βόλτα τους στο πάρκο συναντούν την οικογένεια μπουλντόγκ. Η Αντουανέτα η μικρή της οικογένειας αυτής δεν μοιάζει καθόλου με τα αδερφάκια της αλλά με τα κανίς. Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος στο μαιευτήριο ζώων; Τα σκυλάκια ακολουθούν την οικογένεια που "τους μοιάζει". Ίσως ένα τρομερότερο λάθος έχει γίνει εδώ γιατί τελικά κανείς δε νιώθει ταιριαστή την απόφαση που πήρε, ούτε τα σκυλάκια, ούτε οι μαμάδες. 
Ένα σπουδαίο βιβλίο με λιτή ομορφιά τόσο στο κείμενο όσο και στις εικόνες, που προβληματίζει γύρω από το ζήτημα της εμφάνισης, της διαφορετικότητας, της υιοθεσίας.  


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα links στους τίτλους του άρθρου σας οδηγούν στις αναρτήσεις των βιβλιοπαρουσιάσεων στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram ή σε στις αναλυτικές παρουσιάσεις των βιβλίων εδώ στην ιστοσελίδα Παιδί και Βιβλίο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts