Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Μόνο ο μάγος Μουθ μπορεί να κάνει τόσο γοητευτικό ένα βιβλίο που μιλάει για την απώλεια..

Η Δέσποινα και το φλιτζάνι με τη ζάχαρη - Εκδόσεις Φουρφούρι

Σύνταξη κειμένου/ επιλογή βιβλίου: Ειρήνη Κούτμου

    Ένα σπουδαίο βιβλίο από τον μοναδικό συγγραφέα και εικονογράφο John Muth κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες από τις αγαπημένες εκδόσεις Φουρφούρι και ομολογώ πως ανυπομονώ να σας μιλήσω γι΄αυτό!

Λίγα λόγια για την υπόθεση
Η Δέσποινα έχει ένα μικρό γατούλη που τον φωνάζει Σωκράτη. Τον βρήκε μωρό εγκαταλελειμμένο και από τότε που τον υιοθέτησε είναι αχώριστοι. Λίγες μέρες αφότου η οικογένεια μετακομίζει σε άλλη πόλη, η Δέσποινα χάνει το γατούλη της από τροχαίο. Ο πόνος της απώλειας την κυριεύει και ζητά από τον καλό της φίλο τον Αέρινο να κάνει κάτι, να γίνει κάτι για να γυρίσει πίσω ο Σωκράτης. Ο Αέρινος τη συμβουλεύει να πάει από σπίτι σε σπίτι ζητώντας ένα φλιτζάνι ζάχαρη από εκείνους που δεν έχουν νιώσει ποτέ τον πόνο του αιώνιου αποχωρισμού. Η Δέσποινα το κάνει, μα ανακαλύπτει σύντομα ότι σπίτι χωρίς πόνο δεν υπάρχει και ότι ο χρόνος μόνο μπορεί να μαλακώσει τη στεναχώρια, ενώ οι μνήμες θα κρατούν για πάντα ζωντανό το Σωκράτη της μέσα στην καρδιά της. 




    Μέσα από τον φανταστικό χαρακτήρα του Αέρινου που είναι ένας αρκούδος πάντα, ο Muth μεταλαμπαδεύει στα παιδιά -αλλά και σε όλους μας, την αρχαία λαϊκή παράδοση της Ανατολής. Οι ιστορίες του κουβαλούν σπουδαία νοήματα όπως την αξία της αυτογνωσίας, τη γαλήνη της ψυχής και τη σημασία της ολιστικής αντίληψης σχετικά με τον άνθρωπο και τη φύση.

    Η ιστορία της Δέσποινας είναι εμπνευσμένη από μια από μια αρχαία ιστορία της άπω Ανατολής που αναφέρεται στη συλλογή Dhammapada των ρητών του Βούδα και είναι ένα παραμύθι που συζητά τον κύκλο της ζωής που καμία φορά συντομεύει από τραγικά, απρόσμενα γεγονότα. 
    Ο Μουθ μέσω του Αέρινου παρουσιάζει την ανάγκη της αργής διαχείρησης της απώλειας, περνώντας από την αποδοχή του αποχωρισμού στη συνειδητοποίηση ότι η ζωή αρχίζει και τελειώνει σε χρονικό διάστημα που είναι μη προδιεγεγραμμένο και για τον καθένα διαφορετικό. Όσο ο αποχωρισμός είναι νωπός η καθημερινότητα αμείλικτη υπενθυμίζει την έλλειψη του αγαπημένου προσώπου σε αυτόν που έμεινε μόνος. Σιγά σιγά αναλαμβάνει η μνήμη να καλύψει το κενό και η γλύκα των αναμνήσεων αντικαθιστά την πίκρα του κενού. Πολλές ανατολικές - και όχι μόνο- φιλοσοφίες προσεγγίζου το θάνατο ολιστικά με τη ζωή, ο θάνατος είναι αλληλένδετος μαζί της μα δεν έχει αυτός το μεγαλύτερο ειδικό βάρος, αλλά αυτό το έχει η ίδια η ζωή, με τις εμπειρίες, τη χαρά της αλληλεπίδρασης με τους άλλους, την ανακάλυψη, την αγάπη.
    Οπωσδήποτε αξίζει να διαβάσει κανείς τις λεπτομέρειες της έμπνευσης και την ανάλυση του ίδιου του συγγραφέα στο επίμετρο του βιβλίου.

    Η έκδοση στο σύνολό της είναι εξαιρετική, η εικονογράφηση ονειρική, για εμένα ένα από τα ωραιότερα αναγνώσματα όχι μόνο για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αλλά γενικά για τη διαχείριση του πόνου, της ήττας, του αισθήματος της ματαίωσης από όποια πηγή και αν αυτό προέρχεται.
    
    Η διασκευή του Muth άγγιξε την καρδιά μου όσο πολύ λίγα βιβλία το έχουν κάνει, ένιωσα τα λόγια του να κάθονται σαν το απαλό χιόνι στην ψυχή μου και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι ένα ανάγνωσμα που δεν θα ξεχάσω ποτέ...

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων
Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικία 4+| Δημιουργός John J. Muth| Εκδόσεις Φουρφούρι | Σελίδες 36

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts