ΡΑΔΙΟ ΠΟΠΟΦ

Ράδιο Ποπόφ, ένα βιβλίο που από τις πρώτες σελίδες του σε κάνει να νιώθεις τεράστια οικιότητα με τον πρωταγωνιστή του και σε καθηλώνει σε μια ανάγνωση που δεν θέλεις να τελειώσει.

Ράδιο Ποπόφ - Εκδόσεις Ψυχογιός

Επιλογή βιβλίου/σύνταξη κειμένου- προσωπική γνώμη/φωτογραφία: Ειρήνη Κούτμου

Λίγα λόγια για την ιστορία
📚Ο Άλφρεντ είναι ένα Λησμονημένο παιδί. Η μητέρα του εξαφανίστηκε όταν ήταν μωρό και ο πατέρας του συνήθως λείπει σε μεγάλα ταξίδια μα ακόμα και όταν επιστρέφει δεν νοιάζεται διόλου για εκείνον. 
Ο Άλφρεντ ψαχουλεύει στο κουτί να μαζέψει τα λίγα λεφτά που του αφήνει ο πατέρας για να περνάει. Μετά το τελευταίο ταξίδι όμως δεν του άφησε τίποτα. Οι φρυγανιές τελειώνουν, το ίδιο και τα αγγουράκια τουρσί. Η πείνα τον κυριεύει, η εγκατάλειψη τον απελπίζει. Οι αναστεναγμοί του αντιλαλούν στους τοίχους της άδειας ζωής του μέχρι που άξαφνα κάποιο βράδυ κάτι απίθανο συμβαίνει.
Από το γραμματοκιβώτιο περνά μια τυλιγμένη εφημερίδα. Μέσα έχει ένα σάντουιτς, ένα μήλο και ένα ζευγάρι καθαρές μάλλινες κάλτσες.
Ποιος άραγε είναι ο άγνωστος που ενδιαφέρεται και κάθε βράδυ από τότε του φέρνει φαγητό κρυφά μέσα στις εφημερίδες;
Όταν αποφασίζει να το ανακαλύψει, ο Λησμονημένος Άλφρεντ θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Για τα υπόλοιπα Λησμονημενα παιδιά θα είναι από' δω και μπρος ο εκφωνητής του Ράδιου Ποπόφ του σταθμού που εκπέμπει τις μικρές ώρες της νύχτας από την Άκρη του Κόσμου, για εκείνους που αναζητούν ψήγματα ελπίδας και παρηγοριάς .📚


Το Ράδιο Ποπόφ είναι ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα καλοδουλεμένο, εφυιέστατο και τρυφερό. Είναι ένα αλησμόνητο ανάγνωσμα για το μαγικό συνονθύλευμα συναισθημάτων που δημιουργεί. Από τη μια είναι η αγωνία για την τύχη των ηρώων και ο θαυμασμός για τον αγώνα που δίνουν για τη ζωή και από την άλλη η ανακουφιστική παρηγοριά και η αισιοδοξία της φιλίας, το αποτύπωμα της καλοσύνης και πάνω απ' όλα η ζεστασιά της συμπόνιας.

Σε μορφή ημερολογιακής αφήγησης ο Άλφρεντ μοιράζεται με τον αναγνώστη τις σκέψεις του, τα προβλήματά του, τις αμφιβολίες του για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής αυτά που κανονικά θα άνηκαν στη φροντίδα του ενήλικου κηδεμόνα του.

Γιατί δυστυχως υπάρχουν παιδιά εκεί έξω που είναι μόνα, με γονείς αδιάφορους, βουτηγμένους στους εθισμούς τους, απόντες ολημερίς σε δουλειές και υποχρεώσεις. Γονείς που αντί να είναι οι στηλοβάτες στη ζωή των ανθρώπων που έφεραν στον κόσμο, είναι περαστικοί, μετά βιάς -και αν- καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους. Κι όμως, αυτά τα παιδιά είναι ολόφωτοι φάροι αξιοπρέπειας, φροντίδας για τα μικρότερα αδέρφια τους, είναι παιδιά που προσπαθουν χωρίς καμιά βοήθεια-και καμιά φορά τα καταφέρνουν- να είναι καλοί μαθητές. Είναι οι γνήσιοι αγωνιστές της ζωής σε μια ηλικία που κανονικά θα έπρεπε να χαίρονται το παιχνίδι και την ξεγνοιασιά

Καμιά φορά ακούμε με απέραντη θλίψη για εκείνα στις ειδήσεις, για τρομερά ατυχήματα που έχουν συμβεί όταν είναι μικρά, για εξαφανίσεις όταν είναι μεγαλύτερα. Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία τους, σκληρή κι όμως ίσως εξειδανικευμένη σε σχέση με την πραγματικότητα, οπωσδήποτε ωστόσο ένας φόρος τιμής στην λησμονημένη από τον υπόλοιπο κόσμο ύπαρξή τους.

Η νυχτερινή εκπομπή του Αλφρεντ , είναι η μυστική παρηγοριά μιας αλληλέγγυας συντροφιάς, μια φωνή που για λέει στα λησμονημένα παιδιά πως δεν είναι μόνα, πως δεν είναι τα μόνα...

Τη συγγραφέα Άνια Πόρτιν ομολογώ πως προσωπικά δεν τη γνώριζα πριν το Ράδιο Ποπόφ όμως επ' ουδενί δεν θα ξεχάσω το όνομα της και εύχομαι ο Ψυχογιός να φέρει στην Ελλάδα όλα τα βιβλία της στο μέλλον. Η γραφή της αποκαλύπτει το σκληρό πρόσωπο του κόσμου ακόμα και για τα παιδιά, φέρνοντας στην εποχή μας κάτι από την ειλικρίνια, την τρυφερότητα και την αισιοδοξία του Κάρολου Ντίκενς για τα λησμονημένα παιδιά.
 
Μίλησε στην καρδιά μου αυτό το βιβλίο και όπωσδήποτε σας συστήνω να το επιλέξετε για τα μεγάλα παιδιά σας!

Ανυπομονώ για τα σχόλιά σας αν το διαβάσετε, εδώ ή στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram!


Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικία 10+| Εκδόσεις Ψυχογιός |Συγγραφέας Άνια Πορτίν| Μετάφραση Πούλκιινεν Ρίικα, Μαρτζούκου Μαρία | Μάιος 2022 | Σελ 290

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts