Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Ένα ανάγνωσμα νοσταλγικό, συγκινητικό και αισιόδοξο, ένας ύμνος στο κυνήγι των ονείρων και τα ταλέντα που αξίζουν αγάπη και επιβεβαίωση


Ο Πελεκάνος - Εκδόσεις Ικαρός

Επιλογή βιβλίου/ φωτογραφία/ σύνταξη κειμένου: Ειρήνη Κούτμου 

"Ο Πελεκάνος" είναι το νέο υπέροχο παιδικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Παπαϊωάννου που συντρόφεψε όμορφα τα καλοκαιρινά μας αναγνώσματα!

📚Η Αργυρώ ανυπομονεί να τελειώσει το δημοτικό και να πάει στη συνέχεια στο καλλιτεχνικό γυμνάσιο. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του σχολείου της σε ένα Μουσείο Γλυπτών η Αργυρώ και οι συμμαθητές της θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με το σπουδαίο γλύπτη Αστέριο Τσόλτα ο οποίος θα τους διηγηθεί την ιστορία της ζωής του...📚

Έχει μια απαράμιλλη νοσταλγική ατμόσφαιρα αυτό το βιβλίο που μου θύμισε τις διηγήσεις του παππού μου, από την εποχή που εκείνος ήταν παιδί και επιθυμούσε δια καώς να σπουδάσει σε μια εποχή που η μόρφωση ήταν πολυτέλεια. Για το λόγο αυτό ομολογώ πως το βιβλίο με συγκίνησε τρομερά. Πέρα από τον προσωπικό αντικατοπτρισμό που είχε στις αναμνήσεις μου, το βιβλίο χαρακτηρίζεται από την τρυφερή αφηγηματική δύναμη του Θοδωρή Παπαϊωάννου που για άλλη μια φορά μας χαρίζειένα αναγνωστικό ταξίδι που μένει αξέχαστο  
Η ιστορία του γλύπτη Αστεριού- Στέργιου εγκυβωτισμένη στην ιστορία της Αργυρώς που επισκέπτεται το Μουσείο του, μας γυρίζει πίσω στην μεταπολεμική Ελλάδα, στην επαρχία, που οι άνθρωποι ζούσαν από τον πρωτογενή τομέα και βιάζονταν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν για να προσφέρουν χέρια στη δουλειά.

Το σχολείο και η μόρφωση δεν ήταν αυτονόητα, τα ταλέντα δεν ήταν απαραίτητα, οι ελπίδες και οι προσωπικές φιλοδοξίες συχνά θάβονταν μέσα στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης. Οι ήρωες του βιβλίου ωστόσο υπήρξαν ασυμβίβαστοι σε εκείνη την εποχή που μόνο συμβιβασμούς μετρούσε. Βρήκαν τρόπο μα υπερπηδήσουν τα εμπόδια να γατζωθούν στα όνειρά τους και να τα ακολουθήσουν με υπομονή και αφοσίωση. Είναι υπερβατικοί μέσα από τη συμπόνια, την εργατικότητα, τη σοφία τους. 

Μέσα από ένα ανάγνωσμα σαν αυτό, τα παιδιά κάνουν μόνο μια νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν όχι μέσα από την ιστορία αλλά μέσα από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.Έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν παράλληλα με εξέλιξη του ήρωα το διαχρονικό πρόσωπο του ανθρώπου που είναι γονιός, σύζυγος, γιος, κόρη, φίλος, μαθητής, επαγγελματίας, κομμάτι της κοινωνωνίας αλλά και της φύσης. 
Οι εποχές, οι νοοτροπίες, οι κοινωνικές συνθήκες μπορεί να αλλάζουν άλλωστε αλλά ο άνθρωπος -με το μεγαλείο και την αθλιότητά του όπως έλεγε και ο Καμύ, εξυψώνεται και βασανίζεται από τα ίδια πράγματα. Καθώς βαδίζει προς την ενήλικη ζωή, οραματίζεται το μέλλον του, αναγνωρίζει και εναγκαλίζει τα ταλέντα του, συνειδητοποιεί την ηθική και τη συμπόνια του, αποκρυσταλλώνει τη στάση του απέναντι στους συνανθρώπους του, τη φύση, το Θεό.

Τούτο το βιβλίο με τον αλληγορικό τίτλο εντυπωσιάζει χωρίς να το προσπαθεί, όπως ένα μπουμπούκι που ανθίζει ή ενα καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα και αφήνει το αποτύπωμά του στον  αναγνώστη κάθε ηλικίας. 
Προσωπικά το αγάπησα και το θαύμασα.


Πληροφορίες για το βιβλίο
Ηλικία 11+ (από τον εκδοτικό 9+)| Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου | Εικόνες: Πέτρος Χριστούλιας| Εκδόσεις Ίκαρος |Σελίδες 210

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts