ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Ένα βιβλίο για την αγάπη, για το δικαίωμα στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση. 

Ένα έργο βαθιά ανθρώπινο κι ας είναι οι ήρωές του μικρά φτερωτά μυρμήγκια.


Μικρόκοσμος - Εκδόσεις Πατάκη

Κείμενο- προσωπική άποψη & φωτογραφία: Ειρήνη Κούτμου

📚Στην υπόγεια πόλη των μυρμυγκιών όλα δουλεύουν ρολόι. Υπάρχουν για τα πάντα αυστηρά πρωτόκολλα και όλοι τα εκτελούν κατά γράμμα. Οι κατώτεροι πολίτες είναι σχεδόν ανώνυμοι, δουλεύουν ασταμάτητα για την επιβίωση της αποικίας. Οι ανώτεροι υπάλληλοι επιτηρούν, τιμωρούν, φροντίζουν κάνεις να μην αποκλίνει από την ορθή συμπεριφορά. Τι γίνεται όταν μια μικρή εργάτρια με πέντε πόδια ανακαλύπτει τυχαία ότι υπάρχει κάτι που το λένε αγάπη; Ποιoς είναι ο άγνωστος που της στέλνει παράξενα ηλεκτροφόρα μηνύματα;
Στον κόσμο της η λέξη και η έννοια της αγάπης δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο η εξαντλητική εργασία και η πειθαρχία. 

Όταν σε ένα μόνο μέλος της αποικίας φυτευτεί ο σπόρος της αγάπης αυτός φέρνει μαζί του μια μπόρα και μια θύελλα. Είναι η ελευθερία, η ανάγκη για αυτόβουλη δράση και για αυτοδιάθεση, που απαιτεί η αγάπη. Και τότε σιγά σιγά ολόκληρη η κοινωνία αρχίζει να βλέπει όσα δεν έβλεπε, να σηκώνει τα μάτια από τη δουλειά (δουλεία) και να προτάσσει το ανάστημά της απέναντι στην τυραννία.📚


Ο Γιώργος Παναγιωτάκης σε πολλά βιβλία του αναδεικνύει την αξία της καλοσύνης, της ελεύθερης βούλησης, του θάρρους, του σεβασμού στη  διαφορετικότητα αλλά και τη δύναμη της αγάπης ενάντια σε κάθε τυραννία τυφλή εξουσία. Ο Μικρόκοσμος είναι μια συγκινητική πορεία προς την αυτογνωσία, μια τρυφερή ιστορία αγάπης, μα και η αποτύπωση της σιωπηλής επανάστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν τη ζωή που ξεπερνά την καθημερινή επιβίωση.

Η Σβέλτα είναι μια απλή εργάτρια (από τις γενικές περιγραφές φτερωτό μυρμήγκι), μέλος μιας αμοραλιστικής κοινωνίας που δεν ορίζει τα άτομα ως αυτόνομες προσωπικότητες παρά μόνο ως γρανάζια της τεράστιας μηχανής της πόλης. Η Σβέλτα, ή "Τραμπάλα" ή "Μείον ένα" οραματίζεται την ελευθερία έξω από το ιδιότυπο Matrix στο οποίο είναι παγιδευμένη, συνειδητοποιεί την αξία της ίδιας της ύπαρξής της ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα νοείται πια μέλος της μοναδικής κοινωνίας που γνώρισε στη ζωή της. Η ήσυχη, άλλοτε θλιμμένη κι άλλοτε θαρραλέα προσωπικότητά της κάνει τον αναγνώστη να ταυτίζεται μαζί της, να αγωνιά για την πορεία της περιπέτειάς της, να την συμπονά στις ανασφαλείς στιγμές της και να τη θαυμάζει για τη σύνεση, την τόλμη και την υψηλή συναισθηματική της νοημοσύνη.

Η Σβέλτα συμπυκνώνει στην προσωπικότητά της το πανανθρώπινο δικαίωμα της απόλυτης ελευθερίας του ατόμου, της δικαιοσύνης και της συμπόνιας. Απαρνιέται την ζωή που της όρισε η μοίρα της και χαράζει ένα νέο δρόμο άγνωστο. Η πορεία που διάλεξε απειλεί ωστόσο την κανονικότητα, την εδραιωμένη απολυταρχική εξουσία και τους θεσμούς. Κι εκείνοι που εξουσιάζουν τον κόσμο της θα την κυνηγήσουν ως μια πολύ επικίνδυνη απόκλιση...
.
.
Ο συγγραφέας προσεγγίζει με ρεαλισμό και απαράμιλλη τρυφερότητα το ξύπνημα της αγάπης και του έρωτα σε μια νεανική ψυχής - της αγάπης ως φυσικό φαινόμενο, που όταν γεννιέται στην ψυχή της ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο που δεν ήξερε καν ότι υπήρχε εκεί. 

Παράλληλα το έργο παρατηρεί με κριτική ματιά την κοινωνία που είναι χτισμένη στη βάση της εργασίας (labor) με τη μορφή του αυτοσκοπού, χωρίς κοινωνικό πρόσωπο και χωρίς να έχει πουθενά γραμμένη την ανάγκη για ευτυχία στο γονιδίωμά της.  
.
.
Είναι με το χέρι στην καρδιά, ένα από τα ωραιότερα εφηβικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει, το αγαπώ και χαίρομαι που επανασυστήνεται στο νεανικό αναγνωστικό κοινό, στα παιδιά μας, με τη φροντίδα των εκδόσεων Πατάκη.

-----------------

Στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia  στο Instagram μπορείτε να δείτε σελίδες από το εσωτερικό του βιβλίου καθώς και σχόλια αναγνωστών και φίλων.

-----------------

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Συγγραφέας: Γιώργος Παναγιωτάκης
Προτεινόμενη ηλικία: από 12 ετών (έως και ενήλικες κατά τη γνώμη μου)
Εκδόσεις: Πατάκης
Α' κυκλοφορία από τις εκδόσεις Πατάκη: 2023
Σελίδες 184

-----------------

Βρίσκετε τα βιβλία που ξεχωρίζω για παιδιά και έφηβους στις σελίδες μου στα μέσα δικτύωσης:


Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts