ΣΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ


Η δεσποτική εξουσία, η συγκέντρωση του πλούτου στους βασιλείς και τους αριστοκράτες όταν ο λαός πεινάει αντιπαραβάλονται με τη γενναιότητα, τη συνεργασία, την αγάπη και τη φιλία, με απότερο σκοπό την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Ένα βιβλίο που με υλικά από την ιστορία, την αρχαιολογία και το μύθο, πλάθει μια συναρπαστική περιπέτεια!


Τα παλάτια της Κνωσού - εκδόσεις Διόπτρα

Επιλογή βιβλίου/κείμενο- προσωπική άποψη/φωτογραφίες: Ειρήνη Κούτμου


Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα 23/4 και είναι ιδανική ευκαιρία να σας δείξω ένα βιβλίο που αγαπώ!

Τα παλάτια της Κνωσού είναι ένα ιστορικό μυθολογικό μυθιστόρημα του μεγάλου μας λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη που απευθύνεται στα μεγαλύτερα παιδιά. Εμπνευσμένο από την πλούσια μυθολογία της χώρας μας, τη θρυλική Κνωσό, το παλάτι του Μίνωα και την αναμέτρηση του Θησέα με το Μινώταυρο, την μοιραία πτήση του Ίκαρου, το βιβλίο καταφέρνει να συναρπάσει τον αναγνώστη ακόμα κι αν γνωρίζει τους επιμέρους μύθους.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου
Ο ήρωας Θησέας είναι αποφασισμένος να σταματήσει το φόρο του αίματος που πληρώνει η πατρίδα του η Αθήνα, στην Κρήτη. Επτά νέοι και επτά νέες γίνονται βορά στο τέρας του λαβύρινθου το Μινώταυρο κάθε άνοιξη μέχρι που κάποια χρονιά ο Θησέας γίνεται ένας από αυτούς. Ο γιος του βασιλιά της Αθήνας όμως δεν έχει σκοπό να πεθάνει, αντίθετα προετοιμάζεται για να σκοτώσει το θηρίο.
Ο δεσποτικός και μοχθηρός Μίνωας έχει γεράσει, η εποχή της αίγλης του έσβησε μα ο ίδιος κατατρώγεται με τις ίντριγκες και τη μονομανία του για απόλυτη εξουσία.
Ο λαός του πεινά, οι υποτελείς επαρχίες της Κρήτης ετοιμάζονται να επαναστατήσουν, οι βάρβαροι Δωριείς κατεβαίνουν από το Δούναβη αναζητώντας νεες πατρίδες. Το τέλος μιας εποχής διαφαίνεται και μιας άλλης που ξεκινά.

Με το βιβλίο αυτό ο έφηβος αναγνώστης θα ταξιδέψει στο παρελθόν της ιστορίας και του μύθου μέσα από μια ιστορία συναρπαστική, με εναλλαγές, απρόοπτα γεγονότα και έντονα συναισθήματα. Η φιλία, ο αγνός έρωτας, η τόλμη, η αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία το δίκαιο συνενώνονται με την πένα του μεγάλου λογοτέχνη. Ο άθλος του Καζαντζάκη στο βιβλίο αυτό ωστόσο είναι ο τρόπος με τον οποίο λεπτομέρειες του πολιτισμού της εποχής, τα ιστορικά και τα αρχαιολογικά δεδομένα ντύνουν την ιστορία του, γίνονται όχημα θαυμαστό και περίλαμπρο σκηνικό για τις περιπέτειες των ηρώων. 

Αλλού αναλυτικός στα συναισθήματά των ηρώων του κι αλλού υπαινικτικός, ο Καζαντζάκης συγκινεί με τον πόνο, την αγωνία και την απώλεια, και παράλληλα αφυπνίζει σχετικά με τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Το έργο πιθανότατα γραμμένο εν μέσω του Β' Π.Π, τονίζει την ανάγκη της σύνεσης κ του θάρρους για την αλλαγή: της πτώσης μιας πολιτείας σάπιας στην οποία βασιλεύουν οι κοινωνικές ανισότητες και της εκ νέου θεμελίωσης μιας διαφορετικής τάξης πραγμάτων με βλέμμα αισιόδοξο στο μέλλον, με ηγέτες άξιους που στοχεύουν στην ευζωία όλων των πολιτών και στην κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της χώρας.




Μέσα από το βιβλίο τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα στοιχεία της θρησκείας, της γλώσσας, της οικονομικής κατάστασης της Κρήτης και της Αθήνας στο τέλος της εποχής του Χαλκού και της αρχής της εποχής του Σιδήρου, τότε που άλλη μια μεγάλη αλλαγή είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα: η κάθοδος των Δωριαίων.
Παράλληλα οι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με πλήθος λιγότερο γνωστών μυθολογικών αναφορών, όπως η αρπαγή της Αριάδνης από το Δίονυσο στο νησί της Νάξου και η επιστροφή του Θησέα για άλλη μια φορά στην Κρήτη όπου και παντρεύτηκε μετην αδερφή της τη Φαίδρα.

Η νέα αναθεωρημένη έκδοση της Δίοπτρας, με νέο εξώφυλλο και προσθήκη διακριτικής εικονογράφησης διάσπαρτης σε λίγες σελίδες, επανασυστήνει το βιβλίο στο σύγχρονο νεανικό αναγνωστικό κοινό.
Μια κλασική και διαχρονικά εξαιρετική επιλογή για τα μεγάλα παιδιά μας από 12-13 έως και πολύ μεγαλύτερα κατά τη γνώμη μου!


Πληροφορίες για το βιβλίο:
Συγγραφέας ︎Νίκος Καζαντζάκης | εικόνες Σάντρα Ελευθερίου |Εκδόσεις Διόπτρα| 
Ηλικία αναγωνστών 12+| Έτος Α' αναθεωρημένης έκδοσης από τη Διόπτρα 2023


Μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις μου σε βιβλία και στις σελίδες μου στα μέσα δικτύωσης:





Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts