ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Τι είναι το βουνό; είναι λιβάδι, είναι , βράχια ή είναι ύφαλος;

Μερικές φορές μόνο όταν δεις κάτι από ψηλά μπορείς να διαπιστώσεις τη "μεγάλη", την πραγματική του εικόνα!

Το βουνό - εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη 

Κείμενο - προσωπική άποψη/φωτογραφίες: Ειρήνη Κούτμου

Λίγα λόγια για την ιστορία
📚Το βουνό είναι δάσος γεμάτο δέντρα.

Ή μήπως το βουνό είναι λιβάδι;

Το βουνό έχει γύρω γύρω θάλασσα και ψάρια.

Μήπως το βουνό είναι ένα κάστρο από λάσπη και δαιδαλώδεις διαδρόμους;

Τι είναι τελικά το βουνό;

Τα ζώα δεν μπορούν να συμφωνήσουν γιατί καθένα τους το βλέπει από άλλη οπτική. Το χταπόδι βλέπει τη ρίζα του βουνού στη θάλασσα, το κατσίκι τη βραχώδη απόκρημνη πλευρά του, το μυρμήγκι τη σκαμμένη στο χώμα φωλιά του.
Μήπως πρέπει να δουν το βουνό από ψηλά; από την κορυφή όλα μοιάζουν πάντα διαφορετικά; 📚







Το νέο βιβλίο της Κόκκινης Κλωστής Δεμένης "το Βουνό" έχει υπέροχη και πλούσια εικονογράφηση αλλά και ένα πολύ ξεχωριστό μήνυμα για τη συνεννόηση και για την ανάγκη να μπορούμε να δούμε πολλές φορές τα πράγματα από μια απόσταση που θα μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τη μεγάλη εικόνα.

Το κάθε ζώο στην ιστορία του Βουνού βλέπει μια διαφορετική πλευρά του και πιστεύει πεισματικά ότι μόνο η δική του άποψη είναι η σωστή. Γίνεται τόσες πολλές διαφορετικές  απόψεις  να μην είναι αντικρουόμενες; Όταν τελικά τα ζώα κοιτάζουν τη θέα από την κορυφή βλέπουν όλα τα τοπία του βουνού που ως τότε αγνοούσαν... την οπτική γωνία των άλλων!

Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες βλέπουν πως η επιμονή σε μια μονόπλευρη οπτική μπορεί να κρύβει την πραγματική ομορφιά των πραγμάτων, τη συνολική, και θαυμαστή τους εικόνα.
Ταυτόχρονα τα παιδιά μπορούν να διαπιστώσουν πως η άποψη του κάθε ήρωα ξεχωριστά, δεν ήταν λάθος, ήταν απλώς ένα κομμάτι του μεγάλου παζλ της φύσης. Η συνενόηση δεν σημαίνει να εγκαταλείψεις τη δική σου άποψη αλλά να προσπαθησεις να δεις το σημείο της διαφωνίας και από το μετερίζι του άλλου.

Κατά την άποψή μου το σημαντικότερο μήνυμα αυτής της ιστορίας είναι πως η ανταλλαγή απόψεων είναι τελικά τόσο σπουδαία και οφέλιμη !
Αν δεν είχαν διαφωνήσει τα ζώα ίσως να μην είχαν φτάσει τόσο ψηλά για να ανακαλύψουν την αλήθεια...
Προσωπικά αγαπώ τα βιβλία που με λιτό κείμενο και όμορφες καλλιτεχνικές εικόνες έχουν τόσα μηνύματα να αναδείξουν για τα παιδιά.

Πληροφορίες για το βιβλίο:
συγγραφέας: Ρεμπέκα Γκογκέν | εικονογράφηση: Σιμόν Ρεθλισμπέργκερ | εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη | Ηλικία 4+

Μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις μου για παιδικά βιβλία όλων των ηλικιών στα μέσα δικτύωσης, στις σελίδες μου:

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts