Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΑΝΙ


Ο Μαντάνι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας κι ας παίζει ξυπόλυτος. Κι όμως, αυτό που ονειρεύεται δεν είναι να αποκτήσει ποδοσφαιρικά παπούτσια αλλά κάτι άλλο: να μπορέσει κάποτε η μαμά του να έρθει στο γήπεδο και να τον δει να βάζει γκολ!


Ο καλύτερος αγώνας του Μαντάνι - εκδόσεις Πατάκη


Επιλογή βιβλίου, κείμενο/προσωπική άποψη & φωτογραφίες: Ειρήνη Κούτμου


Λίγα λόγια για την ιστορία
📚Ο Μαντάνι δεν έχει ποδοσφαιρικά παπούτσια αλλά παίζει ούτως ή άλλως το καλύτερο ποδόσφαιρο κάθε Σάββατο στην πλατεία, έστω κι αν είναι ξυπόλυτος. Όλοι ζητοκραυγάζουν τα κόλπα και τα γκολ του Μαντάνι• όλοι εκτός από τη μαμά του που είναι μοδίστρα και δουλεύει πολύ σκληρά για να τον μεγαλώσει• δυστυχώς όλο ράβει και δεν προλαβαίνει να πηγαίνει στους αγώνες του.
.
Ο Μαντάνι κάνει σκληρές οικονομίες. Στο μεταλλικό κουτί του μαζεύει χρήματα που εξοικονομεί όταν δεν τρώει κολατσιό η όταν πηγαίνει με τα πόδια στους εκτός έδρας αγώνες.
.
Όλοι πιστεύουν πως μαζεύει χρήματα για να πάρει ποδοσφαιρικά παπούτσια. Κι όμως, ο Μαντάνι μια μέρα κατεβαίνει στην όλη αλλά επισκέπτεται ένα άλλο μαγαζί... με ραπτομηχανές! 📚

"Ο καλυτερος αγώνας του Μαντάνι" δεν είναι ένα βιβλίο για το ποδόσφαιρο κι ας είναι  πρωταγωνιστής του ένας ήρωας της μπάλας. Είναι ένα βιβλίο για την αγάπη, την αφοσίωση και την υπομονή, ένα βιβλίο για τη φροντίδα του γονιού προς το παιδί αλλά και του παιδιού προς το γονιό.


Η εικονογράφηση και το κείμενο στο βιβλίο αυτό έχουν μια απαράμιλλα λιτή αισθητική που  αφήνει το μήνυμα του βιβλίου να διαπεράσει τις σελίδες και να φτάσει κατ' ευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη.

Ο Μαντάνι είναι ένας μοναδικός ήρωας, με μια σεμνότητα που ίσως λείπει από τους τόσο ταλαντούχους αθλητές της εποχής μας (και ειδικά στο ποδόσφαιρο). Δάκρυσα όταν είδα την εικόνα του μπροστά στο μαγαζί με τις ραπτομηχανές όταν έφτασε στην πόλη για να εκπληρώσει το όνειρό του που δεν αφορούσε τον εαυτό του αλλά τη μαμά του. Θέλω, ελπίζω και ονειρεύομαι να υπάρχουν τέτοιοι ανιδιοτελής ήρωες στα βιβλία και στη ζωή, παιδιά που δεν ξέρουν μόνο να ζητούν αλλά συναισθάνονται τον αγώνα των γονιών τους για να τα μεγαλώσουν και αγωνίζονται με τα λίγα που μπορούν για να κάνουν κι εκείνα κάτι γι' αυτούς.




Ο μικρός αναγνώστης θα ζητήσει ξανά και ξανά να το διαβάσει για να θαυμάσει φυσικά τα ποδοσφαιρικά κόλπα του Μαντάνι, ταυτόχρονα όμως θα συναιστανθεί την ανάγκη του να έχει κοντά του τη μαμά του, θα νιώσει την καλή του καρδιά. 

Στο βιβλίο αυτό διαβάζοντας διαπιστώνουμε και κάτι ακόμα: τον χαρακτήρα της υπόλοιπης ομάδας, των παιδιών που δεν νιώθουν ανταγωνισμό για τον ταλαντούχο συμπαίκτη τους αλλά αντιθέτως έχουν μαζί του και μεταξύ τους ευγενική και ειλικρινή συνεργασία. Ίσως σε αυτό παίζει ρόλο βέβαια και ο ίδιος ο Μαντάνι ο οποίος, ενώ ξεχωρίζει απ' όλους σε ταλέντο ποτέ δεν κομπάζει, δεν είναι ατομιστής, παρά αγωνίζεται τίμια και συνεργατικά και προσπαθεί κάθε μέρα να γίνει λιγο καλύτερος στις επιδόσεις του με την αγαπημένη του μπάλα.

Είναι ενα βιβλίο που αξίζει πάρα πολύ μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη, ποδοσφαιρόφιλων και μη!

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Συγγραφέας: Φρανκ Πινταδέρα | εικονογράφος Ρακέλ Καταλίνα | Ηλικία 5+ | εκδόσεις Πατάκη | πρώτη έκδοση στα ελληνικά 2023 | μετάφραση Αντώνης Παπαθεοδούλου 


Μπορείτε να βρείτε τις βιβλιοπροτάσεις μου στα μέσα δικτύωσης στις σελίδες μου:



Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts